I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Turpostkassen rett under Manaskardet toucher nå snøen. Nede ved stistart ved Elstangen er det mye mindre snø.
Se på bildetBlåstien i Manaskardet lar seg bruke også nå med mye snø, delvis takket være en som har gått her på truger. Utenfor stien er snøen løs og dyp.
Se på bildetDet er mye snø i Manaskardet, så Bleu-steinen er ikke lett å få øye på. Fotografen forsøkte seg utpå, men sto til livet i løssnøen og ga opp. Blåstien opp fra Elstangen var ok å gå til fots. Noen hadde truget opp og pakket snøen, men vi sank nedi titt og ofte, så de ni minusgradene var ikke spesielt merkbare før nedoverturen startet. For fotografen ble dette den siste «slengeren» i kjentmannsheftet fra 1998.
Se på bildetPå steinen til høyre står det «anno 1775 bleu» eller blev. Ikke lett å lese. Steinen har vært kjentmannspost tidligere.
Se på bildetHer kan du gå om Gjertrussen til Byflaksetra over Tømmeråsen, som er stien med flottest utsikt, eller ta en kortere variant ved å følge bekken mot Kroktjern/Finneflakseter. Sistnevnte sti går mye mindre opp og ned enn den første, men husk å svinge innom Tjyruhjellen, se bilde nr. 34545. Begge stiene er blåmerka.
Se på bildetEn flott skiltstake, også forsynt med et kart. Her er merkingen god, og det er også en postkasse med bok her. Den skrev jeg ikke i denne gangen på grunn av covid-19. Høsten har kommet til Manaskardet også.
Se på bildetAlltid litt artig å stoppe og lese hvem som har vært her, og når. Mange kjente navn. Konemor skrev oss inn. Tre andre hadde skrevet seg inn før oss i dag på 17. mai.
Se på bildetNesten som all stein kommer fra et knuseverk, kledd med mose. Et flott syn.
Se på bildetDet står en inskripsjon på steinen «Anno 1775 Bleu» trolig fra da veien ble anlagt. Men steinen er et mysterium, ut fra det jeg har lest om den på nettet.
Se på bildetPå toppen av Manaskardet står denne steinen. De fleste ville nok gått forbi om det ikke var for skiltet. Ikke å se, men det står en inskripsjon på steinen «Anno 1775 Bleu» trolig fra da veien ble laget.
Se på bildetSundvollen-Kleivstua er kjent. Og bratt. Litt bratt er det fra Elstangen også, men dette er en flott tur opp Manaskardet, og gjerne videre nordover til Kleivstua.
Se på bildetDet gror mer og mer igjen her, så måtte litt opp for å få tatt bilde. Storøya rett ned. Litt skumle regnskyer.
Se på bildetSelv i nedoverbakker er det godt med en pust i bakken etter Manaskardet. Og utsikten over fjord og bygd gjør godt for både øye og sinn.
Se på bildetManaskardet Nordvest i Krokskogen ned mot Holsfjorden går Manaskardet, og før den bratte nedstigningen ligger en bratt fjellvegg langs østsiden av Manaskardbekken. Vakkert topp-platå langs åsen, hvor høyeste punkt er 518 moh. Tydelige tegn til at dette er et av elgens yndlingssteder!
Se på bildetDette ble en meget høstlig dag, og her har det begynt å regne. Likevel måtte vi nyte utsikten fra flata nedenfor Manskardet, her mot Geitøya. Den vesle øya til høyre, som nesten henger sammen med Geitøya, heter Bombeøya, ikke et bra navn når Utøya er nærmeste nabo i syd.
Se på bildetManaskardet skjærer seg gjennom Krokskogstupet. En fin oppvarmingsetappe og for oss innfallsport til kjentmannspostene 12 og 13.
Se på bildetBLEUsteinen i Manaskardet omkranset av høstløv. Mer informasjon om denne finner du på siden www.kjentmannsmerket.org/BLEUsteinen.htm.
Se på bildetFlott utsikt på vei opp mot Manaskardet. I forgrunnen ser vi Storøya i Tyrifjorden, og bak der Røyse-halvøya. I bakgrunnen ser vi at det fortsatt er litt snø på fjellet.
Se på bildetI Manaskardet var det stor flatehogst i 2007. Den tette storskogen måtte vike og ga et fint utsyn mot store deler av Tyrifjorden. Noe godt kommer det ut av moderne skogsdrift også.
Se på bildetFinner du denne, er du på rett vei til Manaskardet og herlighetene innenfor, som Byflaksetra. Det er ikke merket hit fra Klokkerbråtan (nytt boligfelt (P) hvor stien starter, og det er heller ikke merket videre, men det er stort sett den største driftsveien som er riktig (følger delvis stien på turkartet).
Se på bildetFredrik Schjander forteller at her i Manaskardet satte Anne fra Finneflakseter utover på ski en vinterdag på 1800-tallet med en unge som skulle døpes. Men da hun kom frem, så presten at den var uten hode. Det lå igjen i Manaskardet. Ikke rart så bratt og trangt det både er og må ha vært her.
Se på bildetDette bildet er tatt fra samme sted som bilde nr. 12935, men året var 2007 og det var tidligere i november. På vei mot Manaskardet fant vi da en hvitveis i blomst. Tidene forandrer seg!
Se på bildet25 bilder vist.