I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Hissige lavtrykk gir storm og styrtregn på Vestlandet, og fønvind med varmegrader over Østlandet. Det fjerner skiføret og gir stedvis speilhålke, men gir også perlemorskyer som her. Etter solnedgang så de slik ut over Vestmarka, med typisk form, men med rødt som dominerende farge. Bildet er tatt fra toppen av Løkenhavna, og dekker ca. 90 grader av horisonten fra Kirkerudbakken over Ramsåsen og Risfjellet til nordenden av Eineåsen og Fram rehabiliteringssenter, tidligere Sjømennenes Helseheim.
Se på bildetEtter at første delen av dagen var regnfull, ble det oppholdsvær fra 14-tiden i Vestmarka. De som besøkte utsiktspunktene på Ramsåsen denne ettermiddagen, hadde god sikt mot blant annet Stovivann, Kolsås og Oslofjorden.
Se på bildetDet lille tjernet Tjernsøyet er en del av myrpartiet på Ramsåsen. Her har høsten kommet langt, og myrene er blitt rødbrune.
Se på bildetDet var mange våte partier på stiene i Vestmarka i dag. Bildet er tatt ved foten av Ramsåsen, på østsiden. Bildet er tatt med en isoverdi på 1250 for å få en akseptabel balanse mellom lukkertid og dybdeskarphet.
Se på bildetDet var flott turvær i dag, og det var flere som nøt utsikten østover fra Ramsåsen. Ulf (6) hadde gått fra Franskleiv, og kunne sammen med pappa Rolf Marstrander og hunden Saga kose seg med bål og pølser på toppen.
Se på bildetOrmeflåen (ormevannet, flå betyr vannpytt) er et lite og smalt vann på kanten av stupet mot Kantebakk. Som bildet viser, har tørken også her hatt sin virkning, og vannstanden er nær én meter lavere enn i våtere somre. Blåstien langs Ramsåsstupet går mellom vannet og stupet. Vi har vært der mange ganger, men har aldri sett orm.
Se på bildetDet flate partiet nord på Ramsåsen kalles Furuåsen, og er dekket av store og nokså ferske flatehogster. Lyngrabbene der lyser opp i solskinnet med sterke, rødbrune farger. Men det er ikke høstfarger, men tørkeskadet lyng etter varmen i mai og begynnelsen av juni.
Se på bildetNok en flott septemberdag, og ettermiddagen ble benyttet til en tur opp på Ramsåsen. Flott temperatur og skyfri himmel veide opp for turens negative innslag: angrepene fra hjortelusfluene. Vannet vi ser midt i bildet, er Stovivann. Bildet er satt sammen av tre enkeltbilder.
Se på bildetIsen har lagt seg på Tjennshaugputten og virket trygg, men vi holdt oss langs land.
Se på bildetDet lå et lite snølag på Breimåsan på Ramsåsen, som ikke har frosset helt til ennå.
Se på bildetBreimåsan er et stort, åpent myrområde på Ramsåsplatået, og området er kjent for orrfuglleik og fine naturopplevelser året rundt. En gammel skiløype går over her via et utsiktspunkt rett vest for Jordbru, og denne er fin å følge nå på våren da nattefrosten har gitt oss fin skaresnø i terrenget i høyden
Se på bildetDette bildet er tatt fra nesten samme sted som bilde nr. 20414. Strålende sol er byttet ut med tåkehatt, og selv om selve motivet er det samme, er stemningen en helt annen. Tåka var velkommen, for planen var tåkebilder fra en trang dal med urskog på Ringiåsen. Men trekk fra nord fjernet tåka, så da ble det ingen bilder av urskog i tåke.
Se på bildetVandringen gikk over ryggene på Svartoråsen, Kuåsen og opp på Ringiåsen. Her er det pause ved Jordbru med storslagen utsikt over jordet mot Ramsåsen i høstprakt.
Se på bildetBreimåsan er den største myra på Ramsåsen, og dekker mye av toppen. Her kom kulda virkelig sigende etter at solen gikk ned, og temperaturen gikk ned mot -15 °C med nordasno. Over Breimåsan er det gammel, rødmerket løype fra Stovivollen over Breimåsan syd til stupet mot Jordbru, og videre i en sløyfe tilbake over Breimåsan nord og mot Grønlandsveien nord. Denne løypetraséen ser ikke ut til å bli vedlikeholdt lenger, men myrene er OK for det.
Se på bildetToppen av Ramsåsen er dominert av store myrer. I den østligste og minste av dem ligger et lite tjern, kalt Tjernsøyet på Geodatas kart. Her har solen forlatt myra og tjernet denne desemberdagen, men de siste rødgylne strålene treffer fortsatt trær på ryggen vest for myra.
Se på bildetHer fra baksiden av Skaugumsåsen ser man Ramsåsen fra en litt annen side enn det som kanskje er vanlig. Den tar seg godt ut der den ligger mellom sine mer kjente naboer Kolsås og Skaugumsåsen.
Se på bildetPå Breimåsan så vi tydelig at sommeren er på hell og høsten står for døra.
Se på bildetDet er flere fine utsiktspunkter fra Ramsåsens østside. Det ble en pause ved bolten i dag, der store deler kunne beskues i et praktfullt sensommervær. Vi ser Stovivannet midt i bildet, og bak det har vi Kolsås-toppene.
Se på bildetI dag så Sandvika slik ut sett fra Ramsåsen. Rett utenfor har man Kalvøya til høyre og Høvikodden til venstre.
Se på bildet"Kantebakk opp" går delvis gjennom et naturreservat, og her er det rene jungelen.
Se på bildetJutul IL arrangerer neste lørdag 9. juni "Kantebakk opp", et motbakkeløp som vel starter ca. der bildet er tatt, følger lysløypa inn til foten av Ramsåsen fortsetter til venstre i bildet og følger etter fotografens vurdering mer eller mindre profilen på Ramsåsen fra venstre og opp til toppen. "Motbakkeløp" er ingen overdrivelse, her får man opp pulsen enten man går eller løper. Og hvis man vil pynte litt på privatøkonomien så fristes det med pengepremier til de beste.
Se på bildetSen høst på Breimåsan. Myra hadde frosset til så mye at den var lett å passere i dag.
Se på bildetRundt Tjennshaugputten sto myrull og molteblomster og lyste opp.
Se på bildetBreimåsan i Vestmarka er en flott myr som alltid er verdt et besøk. I dag var store deler av myra frosset slik at det var lett å passere den.
Se på bildetPå den flotteste høstdagen man kunne tenke seg benyttet Arne og Martha Fjermedal sjansen til å ta en tur opp på Ramsåsen. Med utsyn mot et Stovivann som konkurrerte med himmelen om å være mest blå, samt mot Kolsås-toppene og fjorden kunne de knapt ha valgt et bedre sted å ha spise- og fotopause.
Se på bildetDet går mot slutten på september måned, og det lille bjerketreet ved putten på Ramsåsen har snart kvittet seg med alle bladene sine.
Se på bildetDet er fin trening å løpe over søkkvåte myrer, og Breidmåsan på Ramsåsen er en av dem. I det fine været var det en ren nytelse å kunne lange ut.
Se på bildetRønningen heter denne gården, som ligger oppunder den mektige Ramsåsen. Bildet er tatt fra skogsbilveien som bringer syklistene gjennom dette flotte kulturlandskapet.
Se på bildetEtter å ha syklet fra Jordbru gård ved Stovivann reiste Ramsåsen seg som en vegg rett fremfor meg. Heldigvis svinger lysløypetraseen (som er fin å sykle) til venstre ved foten av åsen, slik at det er mulig å komme seg oppover i Vestmarka på sykkel herfra.
Se på bildetPå den siste søndagen i oktober var det solskinn og flott utsikt fra Ramsåsen. Dette utsiktspunktet ligger ca. 400 m.o.h., og vi ser østover mot Stovivann og Kolsåsmassivet. I bakgrunnen aner vi Wyllerløypa, Tryvannstårnet og Holmenkollåsen på venstre side av bildet, mens Oslo og fjorden danner den høyre bakgrunnen. Bebyggelsen på Bærums Verk, på Tanum og i Sandvika er også i sikte, så det er nok ikke mange steder i Bærum som gir så god oversikt over kommunen.
Se på bildetFra Ramsåsen har man god oversikt over den indre delen av Oslofjorden. Rett foran oss ser vi Sandvika, mens Bærum sykehus skimtes i venstre billedkant. Til høyre i bildet har vi Tanum kirke. I dag var det en del seilbåter ute i det fine været. På bildet kan de så vidt sees nord for Nesoddlandet. Bakerst ligger hovedstaden badet i oktobersol.
Se på bildetFra Ramsåsen har man glimrende utsikt østover. Dette bildet måtte settes sammen av 6 enkeltbilder for å vise hele utsikten.
Se på bildetDet var flott høstvær i Vestmarka i dag. Her ved Breidmåsan oppe på Ramsåsen var det ganske vått i terrenget til tross for solskinn, men så er vi da også kommet til slutten av oktober. Skal vi si at det er skiføre her om en måned?
Se på bildetMyrområdet Breidmåsan ligger oppe på Ramsåsen rett øst for Stovivollen, ca. 400 meter over havet. Området er flere hundre meter både i bredde og lengde, og man får derfor en god følelse av det åpne landskapet her. Om vinteren går det en upreparert skiløype over Breidmåsan, men i dag var det det mange varmegrader og ganske bløtt her.
Se på bildetDet var fint å gå på Breidmåsan i dag, selv om det begynte å stå vann på enkelte punkter.
Se på bildetRamsåsen i Vestmarka er et platå på omtrent 400 m.o.h. Her går det en nesten gjengrodd rødmerket skiløype.
Se på bildet44 bilder vist.