I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Midtstuen stasjon var stengt, slik man fikk redusert samling av folk, se bilde nr. 36105. Det er bra at Sporveien har tatt ansvar, men jeg skulle gjerne ha fått det med meg, slik at jeg kunne avsluttet skituren på Holmenkollen istedenfor. Så jeg måtte gå til Skådalen stasjon, slik som disse jentene, som ikke hadde latt seg stoppe for å få akt i Korketrekkeren. De skulle opp igjen til Frognerseteren og gå fra Midtstuen til Skådalen nok en gang. Ungdommelig pågangsmot!
Se på bildetNoen som stod ved siden av meg, fortalt om venner i Europa som misunte dem muligheten til skigåing i disse covid-19-tider.
Se på bildetStolpen er fortsatt uten termometer, se bilde nr. 33940. Termometeret på Appelsinhaugene viste minus 7, dvs. to grader mer enn i går.
Se på bildetEtter brannen av den gamle KSI-hytta i november 2018, ref. bildenr. 30429, er det satt opp en ny moderne hytte med store vinduer. Litt som bl.a. Fuglemyrhytta.
Se på bildetDet var køer oppover Slakteren og bakkene opp fra Osmarka til Appelsinhaugene i dag. Fint at alle tok det med et smil og hadde god tid.
Se på bildetDet var en liten kø, men den tok ikke så lang tid. Ververen som stod til høyre for køen, var også fornøyd med dagens fangst. De som ikke var medlem og som så alt løypemannskapet hadde gjort i skiløypa i til Kikutstua, kan jo heller ikke ha latt være å melde seg inn.
Se på bildetTermometeret jeg satte opp for noen år siden og som jeg året etter måtte reparere med gaffatape, står der ennå. I dag var det ni minus, men det virket mildere enn det.
Se på bildetSiden forrige helg har det ikke kommet snø, men løypene har blitt nesten perfekte med løypemannskapets arbeid fra Blankvannsbråtan og innover til Kikutstua.
Se på bildetDet var bare vi som kom fra Langmyr som hadde dårlige forhold inn mot Ullevålseter.
Se på bildetDet var trangt om plassen på T-banen i går, og enda verre var det i dag. Til tross for at vognene var nesten fulle, ble det sluppet inn veldig mange passasjerer på Midtstuen stasjon. Covid-19-krav om avstand ble ikke fulgt, og det var en del uten munnbind også. Noen hadde trukket opp genseren foran munnen istedenfor. Det er bra at mange kommer seg ut i Marka, men det må bli strengere kontroll på stasjon og bane.
Se på bildetDet var mange som stoppet akkurat der jeg stod for å ta bildet av byen.
Se på bildetSå ble det litt bedre deretter, men det er tydelig at det er litt for få løyper som er kjørt opp, siden forholdene i terrengløypene ennå ikke er optimale.
Se på bildetHer var det tettere enn på Karl Johans gate i dag.
Se på bildetUnder treet var det alltid lite snø tidlig og sent på sesongen. Ved Rundmyr i dag så kommenterte flere at de sjeldent hadde sett så mange folk ute på skitur.
Se på bildetPå avslutningen av en tur prøver jeg alltid å komme så nærme hjem som mulig, eller ned mot byen og T-bane opp igjen. I fjor gikk det ganske dårlig. Her i dag gikk fint. Med utsikten over byen var det en fin avslutning frem til Oslo kommune drev med tømmerdrift litt lenger ned og hadde brøytet lysløypa et stykke på 500-600 meter. Deretter kunne jeg ta avstikkeren til Midtstuen stasjon.
Se på bildetI dag var det litt mindre folk i køen da jeg passerte den. Det så ut til at de fleste holdt avstand i køen, i motsetning til det man kunne se på bilder for noen dager siden hvor folk stod tettpakket. Tåke er nok noe av årsaken til at det var mindre folk. Ellers var det mange ute i langrennsløypene denne dagen, men de fleste gikk frem og tilbake til Nordmarkskapellet, Skjennungstua og Ullevålseter. Jeg traff en som hadde prøvd seg lenger inn, men han hadde snudd. Så da samles alle i det samme området.
Se på bildetSelv om det enkelte steder er bart på myrer og inne i skogen, er det sammenhengende skiløype i ca. 5 km på Bislingflaka, bortsett fra noen meter inne i skogen imellom Bislingen Fjellstue og løypeskiltet til Bislingflaka.
Se på bildetTo uker etter at bilde nr. 34395 ble tatt, var ikke skøyteski et særlig bra valg!
Se på bildetDenne delen av trimløypa er det nå for lite snø i til at løypemaskinen kjører der. Men motsatt vei og nedover mot Åssjøvika har det blitt preppet. Senere på dagen og i løpet av natten til 4. mai kom det 12 cm snø her oppe, ifølge løypekjører Arild Bernstrøm.
Se på bildetMylla Løypeforening kjører løypemaskinen i området. De som vil støtte foreningen, kan gjøre det med vipps.
Se på bildetDet er mange år siden parkeringsautomaten på Bislingen Fjellstue var i bruk. Nå har vi gleden av veien opp, som er mer snøsikker enn de fleste andre steder i Marka. Det var ca. 25 biler på parkeringsplassen denne søndagen. Parkeringspengene går bare til Lunner Almenning, dvs. ingenting til prepping av skiløypene som Mylla Løypeforening utfører.
Se på bildetLike etter at dette bildet ble tatt, traff jeg Tom Stensaker som snakket med en annen ivrig vårskiløper. Så vi ble stående der en stund og snakket om avstand til Oslo, fuglene i området, osv., inntil en av oss plutselig hostet. Da føk alle tre i hver sin retning.
Se på bildetFritt etter de Lillos. Bislingflaka byr ennå på fine påskeforhold i trimløypa. Det er merkbart mindre snø utenfor løypa. Arlid i fra Mylla Løypeforening gjør en kjempejobb! Så løypa på veien opp fra Myllsdammen er like bra som for en uke siden, selv etter veldig høye temperaturer i løpet av uken.
Se på bildetRef. bilde nr. 34401 fra forrige helg. Deretter går den de siste 200 meterne i bakken. Der hvor det på bakken under ledningen nå er grønt, var det snø forrige helg.
Se på bildetJeg vurderte lenge om jeg skulle skøyte over Mylla, men så ingen andre enn en på sykkel tidligere på dagen. Så jeg tok veien, men etter noen kilometer så jeg en "karavane" med 7-8 personer og noen hunder. Skøyting over Mylla hadde nok gått greit i dag også.
Se på bildetIsen har gått lengst i nord på Ølja, og snøen er borte i løypa inne i skogen. Etter hvert ble det litt for ofte å ta av seg skiene for fotografen, som dermed snudde slik som også andre gjorde som kom samme veien.
Se på bildetBård Vegar Solhjell var på skitur med datteren sin i et område han kjenner godt. En herlig dag for alle som kommer seg ut.
Se på bildetEn flott vårdag på Bislingflaka, og folk var flinke til å holde avstand.
Se på bildetDen er falleferdig og trenger snarlig oppussing. Bak til høyre ser man rester etter det gamle skitrekket. Det er mer enn nok å gjøre for de som har kjøpt konkursboet til Bislingen fjellstue, ref. Aftenposten artikkel https://www.aftenposten.no/osloby/i/y3MK7K/utelivsgrundere-kjoepte-ondskapens-hotell-naa-vil-de-bygge-ny-fjellstue-utleiehytter-og-badstu-i-nordmarka?.
Se på bildetDet var en god del folk på Bislingflaka i dag, og de fleste hadde ganske god fart på skiene., så det var ikke veldig mange barnefamilier eller matpakketurister. Det burde det ha vært, for forholdene for dem var også veldig bra. En nydelig aprildag med mer enn nok snø i løypa. Ned Formoløypa og tilbake til Myllsdammen gikk bra, men langs vannet er det stykke på ca. fem meter der man må ta av skiene.
Se på bildetIfølge avisene skal nå Bislingen fjellstue bli pusset opp. Det er på tide, selv var jeg på stedet mange ganger før det ble nedlagt.
Se på bildetI min serie om høyspentledninger i Marka (se bilde nr. 31325) så fortsetter jeg med denne, hvor man på bildet også får sett utover Hadeland. Denne ledningen ender på Bislingen noen hundre meter lengre opp. Det var veldig fine vårforhold i løypa opp til Bislingen! Nypreparert.
Se på bildetDet var svært få folk i dette området av Marka i dag. Kun ti biler ved parkeringsplassen på Svartbekken, så her kunne mange flere ha kommet fra Maridalen, bare de tok med seg ski. Flere gikk på beina, så i tillegg til førekollaps, ble også løypene som egentlig ikke var der, ødelagt av noen som gikk på beina eller andre som skøytet (som meg), nei og nei. Til sammen var vi ca. ti stykker, så det gikk nok bra. Mylla over isen er nok et bedre utgangspunkt for de som ennå bruker ski.
Se på bildetPå gode forstørrelser av dette bildet ser man så vidt to isfiskere mellom trærne. Jeg vurderte å gå over vannet, og så videre over Svartvatn og opp til Gjerdingen dam, men tok heller veien nær Løndalstjernet. Isfiskerne fortalte meg på tilbaketuren til Svartbekken at de bare hadde fått en abbor på 20 cm, mens de hadde håpet på flere ørreter, videre at isen var ca. 45 cm tykk.
Se på bildetHer måtte man ut av dobbeltsporet og ut i terrenget. For øvrig fikk jeg ingen glede av nedoverbakkene, da det var altfor vått og ingen glid i påskesola.
Se på bildetHer traff jeg en som ville passere kravet til å være milsluker i dag og Tom Stensaker som hadde fortalt vedkommende at han nå ville passere 900 mil. Ellers så snakket vi om føreforholdene i vinter, antall ganger man hadde gått i Skansebakken og opp til Heggelia, fulle parkeringsplasser og de som gikk ekstremt lange økter for litt over en uke siden.
Se på bildetAv en eller annen grunn har jeg aldri tidligere gått over Ølja og deretter tatt denne scooterløypa. Den er jo mye finere enn å følge dobbeltsporet!
Se på bildetDet var fint å skøyte over Mylla i dag. Det var noen isfiskere der, men ikke så mange på ski. Det var også god plass på parkeringene ved Myllsdammen.
Se på bildetSkiføret blir «bra» på Gråseterveien fra ca. 1 kilometer før Storebekkhytta. Før det er det is og grus i 4 kilometer fra Skansebakken.
Se på bildetEtter å ha gått opp til Heggelia en del ganger i vinter, tok jeg denne ettermiddagen opp til venstre ved Storebekkhytta. Det er noe brattere oppover, men enda finere når man har kommet helt opp.
Se på bildetPå vei opp til Heggelivann møtte jeg en rekke landslagsløpere i stor fart. De hadde sikkert arrangert et internt renn. Nordover på vannene ble det veldig mye motvind.
Se på bildetHvis man herfra velger løype 456 over til Langtjern og deretter går ned til Storflåtan, Skamræk, Heggelia og Skansebakken, får man en ganske grei avslutning på turen. Da jeg i tillegg fikk skyss mot byen med den første jeg spurte, var jeg veldig fornøyd med skituren.
Se på bildetLitt tøft i utforbakkene som er litt lengre i skogen inn fra Tryvannstua mot Nordmarkskapellet. Det går fort nedover. Så er det litt kjedelig å måtte ta av seg skiene innimellom, hvis man ikke går med steinski som enkelte gjorde. En jeg snakket med, hadde vært ved Kobberhaugen og mente det ble litt vel ofte han måtte ta av skiene. Noen steder er løypa helt perfekt, og det er selvfølgelig i skyggesider hvor det ikke har vært sol. Nesten halvparten av de jeg traff, gikk på beina.
Se på bildetUtrolig nok så har noen nå rappet termometeret på Glåmene som jeg satt opp sist vinter, se bilde nr. 30749. Det kostet ikke mye i en billigbutikk, men at noen kan rive de ned og ta det med seg? Det er nok snø i løypene ned til Østre Fyllingen, bortsett fra over bekken ved Smedmyra. Allikevel er hovedløypa til Kikutstua bedre enn her over Glåmene.
Se på bildetDet var raskere og bedre å gå over Bjørnsjøen enn å gå over land, selv om det kan være litt ubehagelig å gå over den speilblanke isen.
Se på bildetDet var ikke mange å se i løypene sør for Kikut i dag.
Se på bildetDette bildet er tatt like etter den slake bakken etter dumpa ved Bjordammen, før Rundmyr. Til sammen fem personer var på fottur denne søndagen til eller fra Kikutstua. I tillegg var det like mange syklister i skiløypa. Det er skiføre nord for Sandungen og i høyden på Krokskogen.
Se på bildetDet var hardt på toppen av Frognerseteren og speilblankt ned den første bakken.
Se på bildet50 bilder vist.