I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
På Kuveliveien, øverst oppe i Oppkuvens nordhelling, ligger det fortsatt godt med snø. Skistaven er 160 cm lang. De nesten geologiske formasjonene i snøen oppsummerer vinteren 19/20, lag for lag. Her vil det være skimuligheter en god stund til.
Se på bildetTar man beina fatt fra Skoglund en knapp kilometer fra bommen, kommer man på oversiden av vinterens skogsdrift i området. Herfra kan man fortsatt gå sammenhengende på ski opp mot Mikkelsbonn og rundt Svartvann, samt videre mot Grønlandsveien og Risfjellet. Et fåtalls steder må skiene av, eller man må kreativt forsere en myr. Ellers er det meget gode forhold, årstiden tatt i betraktning. Selv her på myrene nord for Mikkelsbonn ligger sålen fint.
Se på bildetEtter at traseen til ny E16 ble lagt oppi dalsiden ved Skoglundhytta, har det i vinter blitt tatt ut skog i det aktuelle området. Første del av løypa fra Skoglund inn i Vestmarka har blitt berørt, og har ikke vært preparert i vinter. Området rundt Skoglundhytta har blitt gjort ugjenkjennelig. I tillegg har låven her brent ned. Brøytingen og skogbruket strekker seg en knapp kilometer opp fra bommen, og herfra er det fortsatt mulig å ta skiene fatt innover i Vestmarka.
Se på bildetPå jordene til Vøyen, Bryn og Brenne i vestre Bærum er det i gode vintre kjørt opp løyper av kommunen. De sydlige deler av disse er nå kjørt opp, og man kan starte ved tunneltaket over sydlige ende av Brennetunnelen, eller på Vøyen gård. Scooter dobbeltspor.
Se på bildetSøråsjordet i Ås er mest kjent for å huse den meteorologiske værstasjonen til universitetet (NMBU), som kan skimtes midt i bildet. Ved værstasjonen i Ås har de foretatt kontinuerlige meteorologiske observasjoner siden 1859, og den har ligger på Søråsjordet siden 1983. Sanntidsdata fra denne stasjonen kan finnes online (https://www.nmbu.no/fakultet/realtek/laboratorier/bioklim). I tillegg til å være en del av den 1 mils lange Vestbyrunden (løype 197), har Søråsjordet en egen rundløype på 1,8 km (løype 191).
Se på bildetPåsken har vært fantastisk i Follo med nattefrost og sol på dagtid. Her fra Brønnerudjordet, som kobler sammen Vestbyrunden og lysløypa ved universitetet NMBU.
Se på bildetEn god vinter gir gode muligheter for skitur i bynære områder, som her i de flotte løypene på Bygdøy, på innmarka til Kongsgården. I bakgrunnen kan Frogner kirke skimtes.
Se på bildetDet er fremdeles ikke kjørt løyper over Nord- og Sør-Elvåga. Men som før siste snøfall, er det også nå noen som har gått opp løypa over Nord-Elvåga mellom Mariholtet og Sandbakken. Endel overvann. Husk varsom ferdsel over vann, spesielt utenom oppkjørte spor.
Se på bildetIgjen er det vår, og skiføret er i ferd med å renne bort. En siste tur fra Frognerseteren til Kobberhaughytta rakk vi akkurat denne fine lørdagen i mai. De beste forholdene finner man nå ved Heggehullet og videre mot Skjennungen over Frønsvollsmyrene. Det er nok fortsatt mulig å få seg en skitur i morgen søndag, men det sammenhengende føret er i ferd med å forsvinne.
Se på bildetWerner Poensgen er en av dem som har gått aller lengst på ski denne sesongen, og avsluttet offisielt sesongen i dag med totalt 521 mil. Til tross for tidvis dårlig føre i Marka og jobb som lærer på Blindern vgs., har han endelig klart å nå sitt mål om å passere 500 mil på én sesong. Vi gratulerer!
Se på bildetI dag var det relativt fine forhold i løypene som ble preparert i går av Bymiljøetaten ut fra Holmenkollen/Frognerseteren. Det smelter fort i disse løypene nå, spesielt i sol- og værutsatte områder. Der begynner det å dannes åpne områder, som man må gå rundt. Men lengre innover i Marka, nord for Tryvannhøgda, holder føret seg bra, som her i løypa over Marimyr fra Skjennungen til Heggehullet (løype 361). Vi håper på frost i natt, for da er det muligheter for en skitur til Kikut i morgen.
Se på bildetGrunnet arbeider på dammen, ser ikke Trehørningen ut slik den pleier denne vinteren. Her i vestenden er det helt tydelig at nedtapping har funnet sted før isen la seg på vannet. Ifølge NVE skal oppfylling senest starte i april 2017, men det ser ikke ut som arbeidene på dammen er helt i mål ennå.
Se på bildetOver 350 moh. har Kong Vinter tatt krokskogslandskapet tilbake, og det var i dag fint å gå egne spor fra Kampen/Rognlivann til Løvlia over Vidvangen. Her ved Stormyra gløttet også sola fram, på en ellers ganske grå dag.
Se på bildetNår man kommer litt opp i høyden fra Damtjern (gå grusveien opp til Stubdalstjern), er det bra entusiastføre over Lauvliflaka mot Løvlia. Løypene i nord- og østhellinger (Skottaveien, Atjernløypa, Gråbergløypa) er også brukbare, hovedløype videre nordover mot Spålsveien og Sinnerdalen likeså. Så det er mulig å få seg en skitur fra Damtjern i påsken for de spesielt interesserte, om man tåler å gå rundt våte myrer, har ski som tåler en skramme og orker å gå litt på beina innimellom.
Se på bildetDet er ikke lenger sammenhengende skiføre fra Skoglund, men stedvis er det nokså bra, og det er fortsatt greit å gå helt til Risfjellet uten å ta av skiene altfor mange ganger. Her fra et bedre parti i Syljudalen, ca. 2 km fra Skoglund.
Se på bildetPå Lørenseter er oppussingen i gang etter salget sist sommer. Både panel og takstein er tatt ned.
Se på bildetDet var i dag "greie" forhold fra Frognerseteren til Kobberhaughytta over Blankvannsbråtan. Litt ruskete og isete her og der, men stort sett sammenhengende løyper. Noen våte myrer, men ikke veldig problematisk her i hovedtraseen.
Se på bildetI Sølvvika nord i Helgeren var i dag overføringstunnelen fra Trehørningen helt synlig. Litt forblåst utpå isen, og store partier med blank is.
Se på bildetLøypenettet i Østmarka holdes i god stand med scooterpreparering på den lille snøen som er, og det var i dag ingen problem å ta seg inn til Vangen fra både Krokhol, Sandbakken og Mariholtet, såframt man tok det litt med ro i de bratteste nedoverbakkene. Fine forhold, og med sola som har begynt å ta tak, er det rene påskestemningen i Østmarka nå. Her med lav ettermiddagssol over Tonevann.
Se på bildetDet er, til tross for den siste ukes mildvær, fint i skiløypene helt ned til Skui nå, her med utsikt over Tanumplatået og utover Oslofjorden.
Se på bildetLangs Heggelivanna, her ved Bymyr, er det nå fine forhold og tørrvoksføre. Både fra Pipenhus og fra Skansebakken er det fine forhold i hovedløypene, om man unngår Golpetjernsbakkene oppover på vestsiden av Øvre Lysedam.
Se på bildetHer ved Sandvikshytta ved Katnosa har det fine snølaget på isen smeltet av de siste dagers varme vinder, noe som gjør det til en tidvis våt opplevelse å ta vannveien på ski gjennom Nordmarka nå. Særlig her på Katnosa var det vått, og kun løypene på skogsbilveier mellom Stryken/Svartbekken og Katnosa gård står seg godt i dette området.
Se på bildetTil tross for lite snø, begrenset sporsetting og noen isete myrer, var det i dag flotte forhold i terrenget mellom Heikampveien og Tjuvdalen/Kikut. Isete nede ved Elveli, men straks man kommer opp på Heikampveien er det ok forhold videre oppover som blir stadig bedre.
Se på bildetTil tross for isete veier fra parkeringsplassen og opp til vannet, hadde flere funnet veien til isen på Burudvann i dag. Gode skøyteforhold og fin "påskestemning" i sola langs land. Istykkelsen målt til 30 cm, men den kan variere, spesielt ved inn- og utløp, så vis varsomhet.
Se på bildetPå Bærums desidert største innsjø, her med Kolsåstoppen og de to Stovi-gårdene i bakgrunnen, var det i dag flere som hadde tatt i bruk isen, både folk med skøyter og isfiskere med isbor og pilkestang. Hele vannet ble "gått opp" av ivrige skøyteløpere, og i pilkehullene ble det målt mellom 20 og 25 cm istykkelse. Vannet har liten gjennomstrømning, og har svært beskjedne inn- og utløp, så med normalt isvett og sikkerhetsutstyr er en skøytetur her et fint alternativ nå som snøen uteblir.
Se på bildetOgså i år rakk Skiforeningen å kjøre ut kunstsnøen i tide, slik at det er mulig å gå på ski i lysløypa i Sørkedalen på julen. I bakgrunnen bader landhandleriet og Sørkedalen skole i sol.
Se på bildetPå jordet til Eid gård mellom Gullhella stasjon og Gjellumvannet er det lagt kunstsnø i en totalt 1,5 km lang runde. Forholdene er fine, selv om konsistensen er mer som sukker enn melis å regne, og skitraseen som fra et langrennsløp fra Mellom-Europa på TV. Bak til venstre ser vi lysene i Vardåsen skisenter, som også står klar til å lokke med kunstsnø i julen.
Se på bildetDet er fortsatt mulig å få seg en skitur fra Skoglund i Vestmarka, men det er hard snø og sporete nederst ved E16. Litt høyere opp er det bedre forhold, som her ved Kalvemyrputten like sør for Mikkelsbonn. Rimfnugget som ligger øverst i sporet, gjør også at det ikke er helt håpløst å få feste med smøring som tåler stor slitasje.
Se på bildetI lysløypa ved golfbanen i Drøbak har man klart å få til en 2 km lang rundtrasé av kunstsnø produsert lokalt. Ikke verst forhold, tatt i betraktning de snøfrie omgivelsene i Follo.
Se på bildetNede i bygda ved Mjøsa er det vått og grønt, men høyden over 300-400 meter er det "full vinter". Ikke mange biler på utfartsparkeringen ved Vangen i dag, men fullt mulig å ta seg en skitur på skogsbilveiene innover på skauen.
Se på bildetSelv om det er regn og helt bart nede ved Mjøsa, er det "full vinter" oppe på åsen, kun en kort kjøretur unna. På skogsbilveiene mellom Bøhnshytta og Vangen utfartsparkering er det fullt mulig å gå på ski i den våte nysnøen. Ingen preparering foreløpig, men en blanding av ubrøytet og delvis brøytet vei med og uten bilspor gjør det helt greit å ta seg fram på ski. Her langs Bladtjennet.
Se på bildetLøypene fra Mylla og sørover mot Storflåtan og Ringkollen er overraskende fine nå. Her skumring ved Trantjern.
Se på bildetDet er fortsatt en stund til det blir farbar is på vannene i Marka, så her ved Store Tryvann fulgte skiløypa veien rundt. Fine skiforhold fra Frognerseteren til Nordmarkskapellet og Skjennungen denne veien nå.
Se på bildetEtter flere dagers mildvær med regn, var denne 20-meters isvull i løypa rett vest for Lille Oppkuvvann det eneste som var å finne av snø. Det ble gjennomført totalt 14 km skigåing på denne av de to ivrige vårskiløperne som hadde syklet inn fra Damtjern denne fine maidagen. Etterpå ble skiene tatt med på syklene tilbake, noe som markerer en definitiv slutt på skisesongen 2015/16.
Se på bildetIsen på Store Oppkuvvann er i ferd med å forsvinne helt, og kun i vikene sør i vannet er det litt is å finne. I dag ble den ingen vågal tur på is, selv på dette rekordvannet ved foten av Oppkuven. Milsluker Tom Stensaker forteller at 15. mai er normal dato for siste farbare isflak på dette vannet hvor isen ligger ca. seks måneder hvert år. For det neste halvåret anbefales kano for ferdsel på vannene i arka.
Se på bildetMed litt velvilje kan man fortsatt skryte av to kilometer sammenhengende skiføre i løypa på sørsiden av Oppkuvvanna. 1. pinsedag ble denne lengden brukt til å gå totalt seks mil på ski av noen ivrige milslukere som hadde tatt skiene på sykkelen fra Sørkedalen skole helt opp til øverst i Kjagdalen hvor naturreservatet begynner. Rett nord for Langtjern finner man skiføret. Bildet er tatt litt vest for krysset hvor skiløypa går ned på Store Oppkuvvann, rett før solnedgang.
Se på bildetVarmen disse dagene tærer hardt på snøen som fortsatt eksisterer, også i høyden. Men her ved Gagnumseter var det litt snø å finne ned mot Heggelivann og Skamræk, hvor isen også har forsvunnet helt. I løypa videre til Store Oppkuvvann er det flere partier med gode forhold. Litt på og av med skia og noen åpne myrer på den 6 kilometer lange strekningen Gagnumseter-Kjagdalen, men den er nok allikevel blant de aller beste for skigåing i Marka nå.
Se på bildetMilsluker Tom Stensaker er som regel den siste skiløperen som gir seg i Marka, også på isen på vannene. Her blir isen på Mylla ved Vestenden forsiktig inspisert og funnet for dårlig, før retur langs land tilbake til Myllsdammen. All ferdsel på is i Marka frarådes nå, våren tar over, og det er bare snakk om dager før all is og snø er borte i området Mylla-Bislingen. Benytt helgen, den som kan, på de siste snøstriper på Bislingveien, Formoløypa og veien Mylla-Trantjern.
Se på bildetVarme dager i Marka nå, og isen på de store vannene går i oppløsning, selv i de høyere områdene. Det er fortsatt mulig, med litt gåing i enkelte partier, å gå på ski rundt Gjerdingen, men utpå selve vannet har nok den siste skiløper gått denne sesongen. I dag var det bare slush igjen så langt øyet kunne se.
Se på bildetDen våte nysnøen gir tunge forhold i solsteika, men for vårskiløping er Formoløypa fortsatt fin og sammenhengende.
Se på bildetEn i manges øyne dristig milsluker i godt driv over Spålen, med kurs mot Nautsund nordfra. Dårlig overvannsis, åpne oshull, svake partier langs land og generell variabel istykkelse gjør ferdsel på vårisen i Marka til en dristig øvelse hvor man må ta ansvar for egen sikkerhet. Riktig sikkerhetsutstyr og erfaring er nødvendig for all ferdsel på is i Marka nå, selv om gamle pilkehull på vann viser en undervannsis på rundt 40 cm.
Se på bildetDet var i dag til tider folksomt på Spålsveien, og det er fortsatt gode vårskiforhold mellom Damtjern og Mylla om man følger Sandviksveien-Storflåtan dam-Spålsveien-Sinnerdalen-Trantjern. Noen åpne myrer, men beholder man skiene på, unngår man å bli våt på beina.
Se på bildetVed Kalvemyrputten rett sydvest for Mikkelsbonn er det fortsatt bra med snø og fine forhold for en vårtur. Først i sørhellingene videre sørover mot Sandungen begynner de bare flekkene. Fra Skoglund i nord er det bare fryd fortsatt med sammenhengende løyper.
Se på bildetEtter gråvær og regnbyger fram til lunsj, ble det oppklarning og sol på ettermiddagen. Utover kvelden ble det gradvis hardere i snøen, så selv om løypene holder seg fint i høyden, vil det nå kunne være hardt og isete der det ikke er nykjørt.
Se på bildetLøypa mellom Skjelbreia og Vangen gjennom Paradisdalen har fortsatt overraskende gode forhold å by på, som her ved Paradisputten.
Se på bildetMellom Vangen og Steinsjøen kom denne etterlatenskapen til syne i skisporet i dag, full av hår fra byttedyr.
Se på bildetSkiføret i Østmarka forsvinner fort om dagen, og på vannene er det lite snø igjen. Det er fortsatt skiløpere å se på Elvåga-vannene, som her sørøst i Nord-Elvåga, hvor den karakteristiske radaren på Haukåsen leder vei nordover. Istykkelsen på Fri-Elvåga ble i dag målt til 25 cm, men vil variere. Se opp for os-hull. Husk is-pigger.
Se på bildetMilsluker Tom Stensaker nyter solnedgangen over Tonekollen fra Tonevann, på vei hjem fra Vangen etter nok en langtur i Østmarka. En perfekt avslutning på en fantastisk uke i ulvens rike.
Se på bildetEndelig skikkelig skiføre i Østmarka med preparerte løyper på isen på vanna, som her på Røyrivann. Strålende sol og flotte scooterløyper både på og mellom vannene gjorde det til en drøm å gå til Vangen fra Losby på denne flotte vinterferiedagen.
Se på bildetVed hjelp av en spade, klarte tre milslukere å samle sammen snø til en 45 meter lang stripe på veien langs Oppkuvbekken i dag.
Se på bildet50 bilder vist.