I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Ole Høilands hule er et populært utfartssted for skole- og barnehagebarn i Lillomarka, og i vinter må de som ønsker å søke ly her, grave seg ned til en sitteplass.
Se på bildetVårjevndøgn til tross, flotte forhold i Marka fortsatt! I Lillomarka måles i dag 1,20 meter ved Grisputt, og her ved Linderudseter er det så vidt opplysningsskiltet stikker opp av snøen. En fantastisk skisesong holder seg lenge ennu!
Se på bildetI hele vinter har Bygdø IL kjørt fine løyper på Bygdøy, slik som her ved Hengsengveien, og til sammen kan man gå en runde på ca. 10 km. Denne søndagen midt i mars startet kaldt med -10 °C, men med strålende sol steg temperaturen utover dagen. Det ble skikkelig påskestemning, og etter skituren var det noen våghalser som avsluttet med et bad ved Paradisbukten!
Se på bildetGod, gammeldags vintersøndag med kulde, knallblå himmel og små tåkeflak over åpent vann som gir et fantastisk vinterlys i slutten av januar.
Se på bildetVed Almedalskrysset går løypa nordover mot Gjerdingen for noen, mens andre kommer fra Grua og skal gå mot Store Daltjuven og hjem til byen. Uansett passer det godt med en pust i bakken og en hyggelig prat i sola.
Se på bildetEn eventyrlig januarsøndag med store mengder snø i skogen! Det går vel mot en del toppbrekk med meldt mildvær og vind. En vakker hjemtur over Snøploghøgda på ubrøytet skogsbilvei forbi Karidalskrysset der veien fra Store Daltjuven og Store Sandungen kommer opp.
Se på bildetIkke så mange med Gjøvik-toget som kom til Stryken stasjon litt over halv ti, men det er stor utfart senere på dagen nå midtveis i januar. Foreløpig er det ikke trangt om plassen i nypreparerte løyper, fantastisk innsats av preppemannskapet!
Se på bildetEt lett snøfall gjorde isete skogsbilveier litt mer farbare, og mange valgte tur på de av veiene som i tillegg ble strødd. Nydelig novemberdag med litt kald nordavind gjorde at det var mange turgåere i Midtstuen- og Frognerseter-området, og de minste hadde en fin dag ved Øvresetertjern sørøst i Tryvannshøgda.
Se på bildetSå gikk det som så ofte før i november. Etter to dager med gode muligheter til å prøve skiene, slo været om, varmegrader og regn og så igjen kuldegrader natt til i dag. Men godt underlag for nytt snøfall blir det!
Se på bildetVi trenger flere kuldegrader utover før vannene fryser til. På skogsbilveien langs Breisjøen fra Lilloseterveien mot Steinbruvannet og Grorud var det også skiløpere i dag.
Se på bildetVanligvis pleier ikke bilveien fra Ammerud til Lilloseter å være gunstig for skiløpere, men i morgentimene i dag var veien ennu ikke strødd, og tørr nysnø og varmende sol i nakken var herlig!
Se på bildetEn fin såle var godt for nysnøen som falt i går på skogsbilveien fra Solemskogen til Breisjøen, og det var allerede spor etter flere som hadde brukt denne runden som en start på sesongen.
Se på bildetLillomarka fikk 4-5 cm tørr nysnø i går, og med det er årets skisesong i rute også statistisk sett. På Tonsenhagen kunne vi spenne på oss skiene utenfor døren, og denne skiløperen var storfornøyd med runden sin på skogsbilveiene rundt Årvollåsen.
Se på bildetDen fine kalde tiden er kommet, og jammen treffer vi på en kar med ski på beina! Ingen lang biltur for å komme til løypa fra Solemskogen og gå den mye brukte skogsbilveien til Breisjøen. Og i morgen er det meldt snø - det er bare å glede seg!
Se på bildetIngen skientusiaster med steinski på Tømteveien fra Movann denne novembersøndagen. Men finvær, kuldegrader og dryss av snø gir god såle for denne populære løypa, og det må flere slike døgn til før underlaget er godt nok før et skikkelig snøfall.
Se på bildetBymiljøetaten i Oslo kommune og Kjelsås Langrenn gjør klart for snøproduksjon og preparering i den 5 km lange løypa i terrenget rundt Linderudkollen sportsstue. Det hentes vann fra Kapteinsputten og Åsputten, og når gradestokken viser flere kuldegrader enn i disse dager, er snøkanonene klare for å starte i området rundt stua, og etter hvert i terrenget rundt.
Se på bildetNordover fra Solemskogveien mot Maridalsvannet ligger restene etter Hytteveien, som ble anlagt av håpefulle hyttebyggere i åsen. I denne veien lå stua Kalland hvor familien drev dagligvarehandel i to generasjoner, og i 1952 fikk veien navnet Kallandveien. Dette er i dag en blindvei, som går over i en bratt sti ned mot Monsetangen, og i denne stien står dette vakre mosegrodde steingjerdet.
Se på bildetNok en kjølig natt gjorde at vinteren igjen banket på. En tynn ishinne la seg over Lille Gryta, som ligger like vest for Store Gryta.
Se på bildetVakkert høstvær på siste søndag i årets oktober. Frisk bris fra nord gjør det luftig på utsatte steder, men med flere varmegrader og sol fra klar himmel er det ikke mye som minner om at vinteren nærmer seg.
Se på bildetHelt syd på åsryggen øst for Store Gryta og Grytedalen ligger Revlikollen (415 moh.). Mot øst partier med gammelskog mot Bispedalen og Alunsjøen, med Haukåsen og røyken fra Klemetsrud i det fjerne. Tårnet på Årvollåsen ses også i åspartiet til høyre.
Se på bildetPå tur til Revlikollen passerte vi i morges gradestokken ved Evensetermyra og fikk bekreftet at gradestokken viste -1°C. Hvitrimete veikanter og tilløp til is på smådammene forteller oss også at vi snart er over i en annen årstid.
Se på bildetVid utsikt østover fra Storhaug syd i Linderudseterhøgdene mot Alunsjøen og Røverkollen.
Se på bildetBare ca. 50 høydemeter opp fra bred sykkelvei med stor helgetrafikk kommer vi opp på Storhaug, et fantastisk utsiktspunkt i Lillomarka. Den eller de som i morges sov godt nedpakket i tepper og sovepose, hadde nok hatt en flott avslutning på lørdagskvelden med utsikt over Oslo, havnen og langt ut i fjorden på begge sider av Nesoddlandet. Men litt av en opprydningsjobb så det ut til at de hadde foran seg på søndagsformiddagen!
Se på bildetEndelig en vakker høstdag med blå himmel og vid utsikt fra toppen av kleiva og ned mot Trollvannstua, med Maridalsvannet i bakgrunnen. Et idyllisk og populært serveringssted, men fredag den 13. oktober blir det nok spøk og spenning på stua: Kl. 19 vil Even Saugstad lansere sin nye bok «Mystikk og overtro i Oslomarka», og det er åpent hus for alle fra kl. 17.30.
Se på bildetEndelig en septemberdag uten skybrudd! Lille Grisputten nordvest for Slengfehøgda er blitt merkbart større de siste ukene, men til gjengjeld med de vakreste høstfarger! Grisputten ligger innenfor Lillomarka naturreservat, som ble opprettet i 2015 for å bevare et område med særlig verdi for biologisk mangfold.
Se på bildetVed det vakre damanlegget i vannet Ørfiske (337 moh.) ser vi over mot plassen Fredrikstad som ligger ved Greveveien inntil sørvestbredden. Tydelig høstlig drag i luften denne vakre søndagsmorgenen, men temperaturen steg utover dagen, og sommeren varte ved ennu en dag.
Se på bildetEtter å ha vandret ensom et par timer, ble det rent folksomt ved Drittjern da tre syklister dukket opp. Og hva er bedre enn en skikkelig rast og hyggelig prat en vakker sommerdag nord på Romeriksåsen? Og én ting var vi fire helt enige om: Årets ildsjel som utnevnes senere i høst, må da bli Kåre Haug, som har gitt oss så mye glede gjennom mange år!
Se på bildetAt det kan være mye snø nord på Romeriksåsen vet vi, så det har nok vært lurt å feste posttavlen høyt, så høyt at fotografen så vidt fikk et klipp i boken!
Se på bildetEn vakker gressbevokst setervei fører opp mot Drittjern (478 moh.), og denne vakre augustdagen på fottur bekreftet bare at her er det like vakkert sommer som vinter!
Se på bildetEt fullvoksent eksemplar av en korallsopp, og fotografen våger seg ikke på å bestemme denne iøynefallende soppen som ble funnet i Årvollåsen. Begge kan bli meget store og kan veie over kiloet, har behagelig lukt og mild smak.
Se på bildetFra Linnerudseterhøgdenes høyeste punkt (385 moh.) og ned til Alnsjøen er det ca. 150 høydemeter, og vi må trå forsiktig langs den stupbratte stien. Rasteplassen på toppen er et populært mål med bålplass. Denne første lørdagen i august viste sikre høsttegn seg: rødmende rognebær og blomstrende lyng.
Se på bildetMange finner seg vel til rette rundt Øyungen i fellesferien, men ennu er det ikke så mange mennesker der at man ikke finner en vakker plass til telt og kano. Men alle passer godt på og benytter seg av lovlige bålplasser - det er veldig tørt i Marka nå.
Se på bildetFor noen år siden ble skogen nedenfor plassen Liggeren hugget, og denne sommeren er det en skog av geiterams ned mot Kalven i Øyungen. I bakgrunnen til venstre ser vi Øyungskollen.
Se på bildetVakker sommerdag syd i Kalvsjøen (387 moh.). Og etter som vi nå igjen har hatt flere gode, varme dager, er det stor brannfare i Marka.
Se på bildetVestbygda på Harestua strekker seg fra bebyggelsen og opp mot Gagnumseterhøgda (465 moh.) og Sørlihaugen (450 moh.). Herfra er det vid utsikt over Harestuvannet og østover langs Romeriksåsene og mot Varingskollen og tårnet i syd.
Se på bildetEt par dager med litt regn skulle til, og skogens gull viser seg igjen til stor glede for alle elskere av kantarellen! Ikke mye, men du verden så godt!
Se på bildetUnder en bratt, langstrakt fjellhammer i Årvollåsen ligger Harald Grande's "hytte", som han og andre likesinnete satte opp etter krigen da det var stor mangel på husvære. I 1956 kunne han flytte inn i bratthenget med storslagen utsikt over Oslo, men etter hvert ble det så mye bråk og spetakkel blant de som bodde på denne måten i området, at Oslo kommune brente ned alle uteliggerhyttene i Årvollåsen i 1964. Men Haralds hytte var så godt gjemt at den ble spart, og han bodde der i sitt ene rom med utekjøkken helt til 1983. Harald døde tidligere i år i sitt 90. år. Hytta er i dag et fredet minne etter en spesiell del av vår etterkrigshistorie.
Se på bildetSetertjern (293 moh.) ligger nord for Linderudseterhøydene. En lang vår har gått over i årets sommer, og alt det gule blomsterstøvet har forsvunnet i hyppige regnbyger. Årets siste junisøndag er frisk og og "nyvasket"!
Se på bildetØst for myrdraget i enden av det sørøstre utløpet av Sør-Elvåga lå det en gammel husmannsplass under Losby, men den ble lagt ned før år 1900. Et opplysningsskilt i lysningen forteller om stedet, og nå midt i juni er det et teppe av skogstorkenebb, smørblomst og hundekjeks på den gamle tomten.
Se på bildetI juni arrangeres musikkfestivalen OverOslo på Grefsenkollen, og det er travle dager siste uken før start. Festivalen har gradvis vokst til å bli en av Oslos og landets største festivaler, med mer enn 20 000 besøkende.
Se på bildetVi hørte ham lang vei, skøyteløperen fikk vinterstemningen til å stige denne dagen midtveis i desember. Og hvitrimete jorder rundt Bogstad gård passet bedre med det tente juletreet.
Se på bildetFor noen dager siden var golfbanen grønn, men noen dagers kulde har igjen gjort at vi får førjulsstemning midtveis i desember.
Se på bildetVid utsikt fra Storhaug, den sydligste av Linderudseterhøydene, men ingen tegn til hvit november, bortsett fra Trollvannskleiva og det nye skianlegget i Linderudkollen hvor det kjøres for fullt med kunstsnø. Men en vakker morgen med en flott soloppgang over byen og fjorden er ikke å forakte!
Se på bildetFantastisk soloppgang i dag morges, hele Årvollåsen ligger forgyllet i et eventyrlys og gjør oss godt etter flere dager med regn og tåke. Og plutselig var det ikke så farlig at det ikke var snø å se i mils omkrets.
Se på bildetEtter at flere dager med lavtrykksaktivitet har tatt fra oss skiføret for en stund, ble det i dag en flott, kjølig novemberdag. En natt med litt kulde var nok til at barfrosten igjen dominerte, klar for nye snøfall.
Se på bildetVannene fryser sakte men sikkert til i Marka nå etter to uker med vintertemperaturer. Den siste uken er også Skjærsjøen i ferd med å fryse til, men ingen våger seg vel utpå her ennu. Mindre vann kan se trygge ut, men foreløpig advares det mot å forsøke seg ut på isen.
Se på bildetEtter dager med kulde den første delen av november, fryser også Maridalsvannet til. Men ved utløpet av Skjærsjøelva på Hammeren er det som oftest åpent hele vinteren. Men kaldt er det her, -8 grader på morgenen i dag. Men i høyden ble det etter hvert rene påskestemningen med knallblå himmel og varmende sol!
Se på bildetMilo venter fortsatt på kontakt med det lille rådyret som vender ham ryggen i hagen. Turen gjennom Lillomarka slutter der turveien langs østsiden av Maridalsvannet møter Midtoddveien, og rådyret som med årene har blitt nokså mosegrodd, er fortsatt helt utilnærmelig.
Se på bildetGrått og trist i byen, men ennu er det en herlig høststemning i Marka så lenge løvet henger på trærne. Første vinterdag ble passert for noen dager siden, men foreløpig er det ikke mye som minner om vinter ved utsikten over Maridalsvannet og Geita og jordene nord i vannet.
Se på bildetVanligvis går det raskere ned fra en topp enn denne, vi måtte vi tråkle oss frem med stor forsiktighet i et lite gjestmildt slottsterreng.
Se på bildet50 bilder vist.