I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Mens det er full vinter oppe på Krokskogen, er det så godt som bart på Steinssletta. Mellom E16 og Steinsfjorden ligger Halvdanshaugen, som stikker seg godt ut i landskapet.
Se på bildetDet var kuldegrader lufta, men i sola på Sørskogen var det tendenser til at rimet smeltet, og behagelig for lunsj i det fri. Praktisk at det var satt opp krakker så høyt oppe at de gylne solstrålene fortsatt kom til, for nede ved husene kom skyggen allerede krypende. Selv om det var 1. juledag, var det ganske bra trafikk inn til Sørskogen.
Se på bildetHer har vi kommet opp på topplatået, og Atie ser ned mot der bilde nr. 35994 ble tatt. Utsikten mot Kolsåsmassivet og Oslofjorden er upåklagelig, men det var ingen hvite åser å se i noen retning. På rundturen var det noen flekker med snø og skare på myrene nord for kollen, men telen bar ikke på myrene. Med noen omveier rundt sølehull og vanndammer ble det likevel en lettgått tur. Vi ønsker alle Markadatabasens følgere en god jul!
Se på bildetEn rundtur ved juletider fra Burudvann over Vensåskollene har vært en slags tradisjon for oss. Oftest bra føre for en fottur, fin utsikt og bra med sol. I år tilfredsstilte julaften våre ønsker om sol og utsikt. Her er vi rett under fremspringet mot syd fra topplatået, og har bare den luftigere delen av turen igjen.
Se på bildetHolebygda er stort sett fri for snø lille julaften, som værmessig ligner mer på en novemberdag i år. Men det var i alle fall sol i dag, og den har vi ikke sett mye til i desember. Her ser vi sørover Froksveien, mot Skinnlåven.
Se på bildetNå mangler det bare snø. Dessverre er det ikke meldt annet enn litt kulde, og deretter regn. Det mangler for øvrig en skiløyper på skiltet til Hønefoss!
Se på bildetDet er merkelig å stå slik ved Storelva. Du et midt i naturen og samtidig bare noen hundre meter unna E16 og hovedveien inn til Hønefoss. Vi ser Hvervenkastet og elvas graving i terrenget gjennom mange år. Det er verdt å ta en titt på kartet over Hønefoss. Randselva fra Randsfjorden starter på Jevnaker og kommer sammen med Årdalselva og blir til Storelva som renner ut i Tyrifjorden. Mye artige fasonger i disse terrengene.
Se på bildetEikli gård ligger på motsatt side av det vi tenker på som Eikli. Selve gården ligger på vestsiden, dvs. på Tolpinrud-sia. Er nok en gammel gård ut fra gårds- og bruksnr., som er 46/1. Alle som slutter på 1 var nok de stor enhetene.
Se på bildetI dag er det solsnu. Det er seks varmegrader og mer sykkelføre enn forhold for ski eller skøyter. Juveren har mistet den isen den hadde, og sola lyser opp himmelen.
Se på bildetDen østligste stien på Dølerudåsen går ned til et lite myrdrag hvor i sin tid stillaset til Dølerudbakken var bygd opp. Derfra går det en tydelig, men svært bratt sti ned unnarennet og til dumpa. Siden vi skulle en ta en runde videre mot øst, valgte vi å gå ned unnarennet, til tross for advarslene i Kjentmannshåndboken fra 2016. Så vått og sleipt som det er nå, var det greit at unnarennet stort sett er tett bevokst, så det var nok trær å holde seg fast i. Det ble ikke anledning til å undersøke unnarennet for mulige spor etter hoppbakken denne gangen, men en runde på Dølerudåsen frister ved en senere anledning. Da må terrenget være tørrere, og unnarennet gås oppover og undersøkes nærmere. Bildet er tatt omtrent midtveis i unnarennet i det eneste åpne området der, og gir egentlig ikke et representativt bilde av hvor bratt stien er.
Se på bildetSelv på de nyeste orienteringskartene er det ikke tegnet inn noen klopp over Sølvdoblabekken, og bare én sti fra vest ned til bekken hvor den stopper. Det var derfor litt spennende om vi skulle komme over bekken, men stien gikk heldigvis til en liten klopp, og fortsatte derfra bratt opp på Dølerudåsen under stup og i kløfter. Oppe på åspartiet er det et nett av stier og tråkk som heller ikke er tegnet inn på kartene, men som er godt gangbare. Med åpen furuskog er det også områder med utsikt der oppe.
Se på bildetBekken fra Sølvdobla renner gjennom en trang kløft mot syd og videre til Slora og Setertjern. I det første stykket etter vannet er bunnen flat med ganske bred og dyp bekk. På dette stykket ville det vært greit og effektivt å anlegge en beverdemning. Så vått som det er nå, er det ikke greit å gå langs bekken her, men fra ryggen vest for kløfta er det ganske uhindret utsikt til den hele veien. Ingen ny beverdemning var synlig, men det var heller ikke mulig å se spor etter den gamle. Det er derfor lite sannsynlig at vannet og bekken har fått nytt besøk av bever. Samtidig indikerer dette at bekkeløpet i avslutningen av det flate stykket må være trangt. Bildet er tatt rett nedenfor der den flate delen ender.
Se på bildetBilde nr. 35932 viser at vannstanden i Sølvdobla nå er høy. Siden den tidligere har vært demt opp av en beverdemning, var det grunn til å undersøke dette mer nøye. Bildet bekrefter høy vannstand med vann inn over graslandet langs breddene. En sjekk av tre av bjerkene som fortsatt har neveren intakt, og derfor har blitt felt forholdsvis nylig, viser at minst én av dem er felt med motorsag og deretter flyttet delvis ut i vannet. Så langt er det derfor ingen bekreftelse på at vannet har fått et nytt besøk av bever.
Se på bildetJuveren er en lønnsom avstikker fra sykkelruten mellom Botilrud/Norderhov kirke og Helgelandsmoen. Det er lov å sykle på de private veiene. Det er tidvis et rikt fugleliv her i Nordre Tyrifjorden og Storelva naturreservat, i dag telte fotografen rundt femten unge og voksne svaner. Plassen i bakgrunnen på bildet heter Frøen.
Se på bildet16. desember er dagen med årets tidligste solnedgang, og med tett tåke kommer blåtimen ekstra tidlig. Det var allerede blått og ganske mørkt da vi kom til sydenden av Smalvann på vei tilbake til Grønmo. Bortsett fra et lite område med tynn isskorpe var vannet fortsatt åpent og helt blankt. Midt i vannet holdt er stokkandpar fortsatt stand, og en hakkespett hadde det travelt nærmere Østmarkskapellet, men ellers var det helt stille. I neste vann, Rundvann, holdt en ferdigbadet vinterbader til, men selv med tykk tåke passer det seg ikke å ta bilder av mennesker uten klær.
Se på bildetSnø og tele har forsvunnet i Østmarka, og marka er nå mange steder på sitt grønneste. Det er kliss vått og søle mange steder, særlig i skiløyper som prepareres. Dette partiet et stykke øst for Dølerud er ganske typisk for Østmarka nå.
Se på bildetRundt plassen Dølerud har det vært stor aktivitet etter at den ble DNT-hytte i 2015. Husene er pusset opp, og området rundt disse er ryddet for kratt. Det ser ut til at ryddingen har vært så effektiv at også den ganske store bestanden av tysbast, som blomstrer på bar kvist om våren, men er ganske giftig, er fullstendig utryddet. Det har kommet ny og moderne utedo, men den gamle holder seg fortsatt oppreist, morken, vindskjev og skakk, men fortsatt med rester av inn- og utvendig maurtue.
Se på bildetLitt nord for plassen Dølerud lå det en hoppbakke med bakkerekord på 48 meter, innviet i 1933. Som vanlig på den tiden var unnarennet svært bratt, og hastigheten i bunnen av det høy. Den lille myra som utgjorde dumpa, ble derfor for kort til å stoppe, og det ble derfor bygget en ganske imponerende bremsebakke øst for stien til Dølerud. Hoppbakken er for lengst vokst igjen med skog, og bremsebakken var også delvis gjemt av kratt. Denne har tydeligvis ganske nylig blitt ryddet, og både steinfyllingen og muren som begrenser den, er nå godt synlige fra blåstien.
Se på bildetyr.no varslet sol denne dagen, men over Oslo-gryta lå tåka tykk. Så også over Østmarka. Ved Sølvdobla laget den litt ekstra stemning og fremhevet de døde trærne i forgrunnen. Men sammenlignet med bilde nr. 16742 tatt i strålende sol i juni 2012 er det to forhold som er forskjellige: Vannstanden nå er betydelig høyere, og de døde trærne til høyre på bildet fra 2012 er vekk. De er ikke gjemt i tåka, men har råtnet og veltet ut i vannet. I tillegg lå det noen nylig felte bjørker blant dem. Har beveren kommet tilbake og forbedret demningen sin?
Se på bildetPå dette jordet går skiløypa til barnehagen på Helgelandsmoen. Denne sesongen skal løypa kobles til resten av løypenettet i dette området. Ragnar skal kjøre den opp, men først trengs det kulde og snø.
Se på bildetDenne flotte rastebrygga ved Storelva ved Helgelandsmoen er stengt på grunn av råtne bord i gulvet. Vi ser Mælingen på motsatt side av elva. Mælingen er en del av elvedeltaet i området, og elva er en del av Ramsar verneområdet i Nordre Tyrifjorden og Storelva naturreservat.
Se på bildetDet går en rødmerket skiløype over Verpåsen, men det står at det er to år siden forrige preparering. Med dagens regn og plussgrader ser det ut som om det er en stund til vi kan vinterbestige denne toppen, som, i likhet med naboen Slettåsen lenger nord, hadde kjentmannspost i 1994.
Se på bildetDette er første gang vi har kommet over et sjakkbrett ute i skogen. På Slettåsen i Sørmarka er det bare å sette i gang. Bordet står ved varden på 220 moh., men hovedtoppen er på 240 moh., litt mer inni skogen. Slettåsen hadde kjentmannsposter i 1978 og 1994.
Se på bildetIkke akkurat skøytemuligheter på dette lille tjernet sør for Slettåsen i Siggerud. I terrenget rundt er det helt snøfritt.
Se på bildetDet er 12-13 varmegrader, og det føles litt som påske. Rytteragertangen rett frem.
Se på bildetJeg kan ikke huske at Steinsfjorden har vært isfri så tidlig som 13. mars. Nordavind også, så issørpa samler seg ved Kroksund. Normalt havner den i Åsa og Steinsevja.
Se på bildetDeler av siste snøfall ligger fortsatt i terrenget i åpne og skyggefulle områder, men ellers har telen gått i overflaten, og det er vått og gjørmete som her ved Katteputten. På åsryggene er det stor sett bart og ganske tørt, fint for fotturer.
Se på bildetDet var mildt og godt da solen viste seg over det nye fugletårnet på Fornebu. Vi så mange fugler, blant annet tjeld og gulspurv. I åsen skimtes Holmenkollbakken og Wyllerløypa. Det gule og hvite tårnet helt til venstre i bildet tilhører den nye gravlunden som bygges i Lilløykilen.
Se på bildetI et buskas ved Koksabukta på Fornebulandet ligger denne store sikteplaten i stein. Pilene nærmest fotografen peker mot Haukåsen, Grefsenkollen og Tryvannstårnet, men utsikten viste seg å være svært begrenset av vegetasjonen.
Se på bildetFra vestbredden av Hoffselva er det god utsikt til Dronningfossen. Her er det et opparbeidet flatt parti med parkbenk om lag fem meter over elveløpet. Dette var kanskje stedet hvor dronning Sophie nøt synet av fossen, men da var vannføringen gjerne mer imponerende enn på dette bildet.
Se på bildetKort etter Dronningfossen er Hoffselva demt opp med en gråsteindam til Hoffsdammen. Det skal ha ligget en mølle lenger ned langs elva, og vannfallet ut av dammen og videre nedover kløfta kalles Møllefossen. I midten av demningen nær bunnen av denne er det på luftsiden en ganske stor ventil med flens. Selve Hoffsdammen er ganske godt fylt av sedimenter og er i ferd med å vokse igjen.
Se på bildetEtter Bjørnebodammen og det flatere partiet på bilde nr. 33883 kaster Holmenbekken seg i en kløft utfor et elleve meter høyt stup og danner Dronningfossen. Denne skal være oppkalt etter Sophie, kong Oscar lls dronning. Kongeparet likte å ri i dette området, og dronningen syntes fossen var så vakker. Nedenfor fossen kommer Makrellbekken inn fra vest (til høyre på bildet), og den og Holmenbekken går sammen til Hoffselva.
Se på bildetEtter Holmendammen, bilde nr. 33790, renner Holmenbekken videre og danner de to mindre oppdemte isdammene Smestaddammen og Bjørnebodammen, også kalt Nedre Smestaddam. Fra Bjørnebodammen renner den videre i stryk og småfosser gjennom en V-formet renne i vollen nederst i dammen og et flatere parti etter dette.
Se på bildetEt bål på tur er noe av det fineste som finnes. En skitur på tørrsnøføre er en av få ting som slår det. I dag måtte vi ha reist atskillige mil nordover fra Østmarka og Paddetjern for å finne noe sånt.
Se på bildetHvem som fant på at det er pannekakedagen i dag, vites ikke, men takk for ideen til turmat! Det ble en fin rast ved Paddetjern. Oppe på Tømmerås var det for kaldt til å slå seg ned i nordavinden i dag.
Se på bildetNaturen lager mye flott, dette treet var vridd på artig måte. Kjell løypebas studerer kunstverket. Holmevann i bakgrunnen.
Se på bildetBenker, plakater, sikteskive og bålplass - det er blitt mange innretninger på Skis høyeste punkt, Tømmerås. En lokal Lions-klubb har sørget for dette. Informerte kilder kan fortelle at de 313 meterne over havet er det høyeste punktet herfra og til et sted i Tyskland.
Se på bildetØnsketenkning fra fotografen: Disse gangbanene nord for Tømmerås i Østmarka ser ut som skispor. Men det var bare vinden som minnet om vinter i dag.
Se på bildetI Dæliskogen er det rekordtidlig vår i år. Både blåveis og tysbast er i blomst, men blåveisen er kortstilket og knapt over løvdekket. På tysbasten begynte knoppene å briste allerede for en uke siden, og nå var blomstene nesten helt utviklet. Flittige edderkopper hadde nå laget sitt spinn mellom dem, godt synlig på originalbildet og også i fakrisk størrelse på det som er sendt inn til Markadatabasen.
Se på bildetSkiløypetraseen opp fra nordsenden av Østernvann mangler snø. Dette er svært uvanlig midt i februar.
Se på bildetDette skiltet, som ligger nede langs veien mellom Østernvannsvingen og Østernvann, er kanskje symbolet på den dårlige skivinteren i Bærumsmarka?
Se på bildetDet er ikke så mange som går den blåmerkede stien mellom Tiurtoppen og Jaklefoss, men terrenget er stedvis åpent og byr på fin utsikt mot Gyrihaugen og Steinsfjorden. Utenfor venstre bildekant er det bratte skrenter, derav navnet Jakleskrenten. Og noen høydemeter lenger opp er det fint skiføre, utrolig nok.
Se på bildetMed lavere temperatur legger isen seg, og Steinsfjorden har «sunget» det siste døgnet. Her på Tiurtoppen er det bart og føltes vårlig, og selv om det ikke er veldig langt til Ringkollen og de fine skimulighetene der, er det et par hundre avgjørende høydemeter.
Se på bildetDet er ikke mange dagene siden bukten i Tyrifjorden var dekket av is. Vi står i Storøysundet–Sælabonn naturreservat med utsikt mot Evangelieholmen, dit det går an å vade. Vi er bare et kort stykke unna skiløypetraseene på Røyse, men det er helt bart i terrenget. En småsur trekk var alt som kjentes av ekstremværet «Elsa», som herjer i andre deler av landet.
Se på bildetFra bukta som kalles Sælabonn ser vi mot snøen nord i Finnemarka, en mark der det fremdeles er skiføre. Her ved fjorden var det mer fottur- enn skiføre, selv om vi er bare noen steinkast fra løypetraseene på Røyse. Bolten markerer grensen til Storøysundet–Sælabonn naturreservat, og underveis fant vi den nye geocachen. Ute i fjorden sees Store og Lille Svartøya.
Se på bildetDet er lite snø, ikke noe tele eller is, ikke en gang på fjellet. Men flotte kalkfuruer. Dagens skøytetur ble til fottur, da det ikke er farbar is i området nå. Grønn vinter.
Se på bildetNederst i Mærradalen, rett ovenfor Radiumhospitalet, krysser Kolsåsbanen på denne luftige og ganske elegante buebroen, bygget i 1942. Den opprinnelige planen var en 30 meter høy stein- og jordfylling som den over Lysakerelva. Etter en hard naturvernkamp i 1937 ble denne brua 30 meter over dalbunnen og med lengde 100 meter valgt i stedet.
Se på bildetI store deler av Mærradalen er landskapet preget av vindfall. Mosegrodde og dekorative, men ikke enkle å ta seg frem mellom. Dette området er et av de med typiske vindfall, men bare i moderat mengde.
Se på bildet50 bilder vist.