I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er mange måter å komme seg til Vettakollen på. I vinter har det vært mange randonnéespor å se, og i dag syklet to menn opp og ned flere ganger. De få andre brukte piggsko denne stille 2. påskedags formiddag.
Se på bildetDet var ikke bare skiløpere som koste seg i løypene i Romeriksåsene i dag. Disse to syklistene hadde tatt turen til Busterudvangen i skiløypetraseen.
Se på bildetVeien fra Sognsvann til Ullevålseter var inntatt av skifolket, iblandet noen få forskremte fotgjengere. På stiene i terrenget var det derimot ganske stille. Vi så bare fem fotgjengere og to syklister på turen fra Sognsvann opp Godbekkdalen til Store Åklungen og tilbake over på åsen øst for Lille Åklungen, selv om stiene var godt farbare. Her passeres vi av syklist nr. 2, i godt driv på fatbike. Den første var på vanlig terrengsykkel, og begge syklistene var meget blide.
Se på bildetI dag flott vær, og det ble en tur øst for Elvåga om Mariholtet. Her en pause ved Elvåga dam.
Se på bildetDet var mange på tur i Marka i dag, både til fots og på sykkel. I det strålende været var det flere enn fotografen som hadde en pause ved Bjørnsjøen, her på Kutangen.
Se på bildetIkke godt å vite om det var tilfeldig, men denne syklisten traff bra med fargene på jakken. Det var flotte høstfarger ved Østensjøvannet i kveld.
Se på bildetPå vei opp Randsfjordlinna i høstlige omgivelser ved gården Ringen - og straks gjennom "portalen" under Roa-Hønefosslinja, en jernbanestrekning som stort sett kun brukes til godstrafikk.
Se på bildetAllerede ved åttetiden denne mandagen var de første turistene på plass i Frognerparken. Andre tok seg gjennom parken på to hjul, sannsynligvis på vei til jobb eller skole.
Se på bildetDet var ikke direkte folksomt på Lomsdalsvegen i kveld. Stille og fint i skogen, bortsett fra noen ivrige mygg.
Se på bildetFra vegen gjennom østre del av Skreifjella har man flere steder strålende utsikt ned mot Mjøsa (123 moh.). Bildet er tatt i rundt 550 meters høyde, nær Vestre Torfestelva.
Se på bildetHøgdevegen fra Melby i Feiring går oppover forbi Nystufjøset - og herfra er det strake vegen opp lia til Melbyhøgda.
Se på bildetKun få syklister nord i Marka i dag. Opp Sinnerdalen var det til dels lagt på veldig grov stein, men heldigvis ble det ingen punktering.
Se på bildetBygdøy byr på fine sykkelmuligheter. Dette bildet er tatt ved Hengsenga.
Se på bildetMed bysykkel kan man få fine turer i sentrale strøk. Dette bildet er fra Bygdøy (Wedels vei), og er tatt i retning mot Frognerkilen.
Se på bildetArbeidet med ny riksveg 4 på Hadeland er nå ferdig. Bilene har fått fire felt til disposisjon. Godt at det også er laget fine traseer for syklistene, og at det finnes sikre krysningsmuligheter. Som her, ved Jaren.
Se på bildetPå veg oppover Kjølvegen kommer man til dette krysset ved Løvstua. Fortsetter man oppover, kommer man til Blokkhus, og kan fortsette videre innover åsen. Vegen til høyre går ned til Pålsætra og Amundrud. Sykler man i den retningen, kan turen fortsette til bl.a. Jaren, Svera og Lygna.
Se på bildetDe forholdsvis nye skiltene i krysset på Jølsen viser veg for syklistene. Øståsen Skiløyper har gjennomført en omfattende skilting både av skiløyper og sykkeltraseer her i området.
Se på bildetToget er et nyttig transportmiddel for å komme seg til og fra mange turområder litt utenfor hovedstaden. Andre steder er det buss som gjelder. Ferdes man i åsene vest for Mjøsa, vil man ha god nytte av bussruta mellom Oslo og Gjøvik. Et av mange stopp er her i Stubberuddalen.
Se på bildetEn pust i bakken, med utsikt tilbake mot Mjøsa, før turen går videre innover Kolldalsvegen på Feiringåsen. Bildet er tatt et stykke innenfor Dalen. Det er en god del oppoverbakke her.
Se på bildetNoen trivelige sauer tar kontakt ved ankomst Bøhnsnytta. I dag er det stille og rolig her oppe på Feiringåsen. På denne plassen står det gjerne mange biler i helgene om vinteren. Dette er nemlig et populært startsted når man skal på skitur i traktene her. Selve Bøhnsnytta ligger inne i skogen til høyre.
Se på bildetHer ved Bamrudsetra er den krevende oppstigningen fra Feiring unnagjort. Nå er det bare å tråkke seg innover åsen i lett terreng.
Se på bildetSykkelruten mellom Huseby og Bogstad badeplass (rute 516) går på vekslende underlag: sti, asfalt og grus. Nå er landskapet frodig og grønt, og har også innslag av gule og hvite blomster.
Se på bildetVel framme på Melbyhøgda (535 moh.), det høyeste punktet langs Høgdevegen, den gamle ferdselsvegen mellom Hurdal og Feiring.
Se på bildetVegen nordover fra Nordre Morttjennet til Melbyhøgda er stort sett fin å sykle. Men strekningen ved Høgdeputten er ikke optimal. Her ser vi det dårligste partiet. Det er ikke særlig langt.
Se på bildetLitt nord for Nordre Morttjennet deler vegen seg, og man kan velge mellom å sykle vestover mot Tisjøvegen (høyre), nordover mot Melbyhøgda (bak fotografen) eller i retning det nordre og søndre Morttjennet - og Byua (vesle og store). Der ligger vannene som perler på en snor.
Se på bildetGod grusveg og vakkert landskap. Her ved Søndre Morttjennet er det fint å sykle.
Se på bildetEt par stokker, et bord og en bålplass er "fasilitetene" på denne fine plassen ved Vesle Byua. Her, rett nedenfor parkeringsplassen, er det fint å ta seg en pause før ferden går videre.
Se på bildetStensbyelva er ikke stor, i hvert fall ikke i dag. Men likevel er den stor nok til at det trengs litt treverk for å komme seg over.
Se på bildetHyggelig å bli ønsket velkommen til skogs her ved sportshytta på Minnesund skistadion. Vinterstid går det lysløype nordover herfra. På denne tiden av året er det fint å sykle her - i samme spor.
Se på bildetStrålende sol, passe varmt, passe mye vind, ingen insekter kan forholdene i Marka bli bedre? Langs Bergenske Kongevei fant vi vårblomster, en kjentmannspost, og bare én snøflekk. Men hvor var alle syklistene? Vi så bare seks andre på hele turen.
Se på bildetI løpet av natt til 11. mai kom det over 30 cm nysnø på Frognerseteren. Det fikk denne karen til fulle erfare - han hadde teltet ved Bjordammen. Det ble en tung tur hjem til kurs i byen.
Se på bildetVakkert kveldslys over Frønsvollen lørdag. To syklister på jakt etter turorienteringsposter slår av en prat med dugnadsgjengen som spiser middag på låven.
Se på bildetMed et påfyll av 5-15 cm snø var det mulig å gå overalt i høyden. Selv partier som normalt er helt snøfrie på denne tiden, hadde nå fått et godt underlag. Ski og sykkel er en fin kombinasjon på denne årstiden.
Se på bildetDen tidlige starten på sykkelsesongen skyldes ikke dårlig skiføre, men introduksjonen av de nye fatbikene. Dersom salget av denne sykkeltypen forsetter å øke, er det vel bare et tidsspørsmål når sykkelbussen også kan kjøre om vinteren.
Se på bildetPå denne flotte fredagen var skiløperne i flertall, men akkurat da dette bildet ble tatt, var det bare en enslig syklist med bredhjulssykkel som ble festet til minnebrikken.
Se på bildetGrønn vinter gjør at sykkelen må tas frem igjen. I dag fint å sykle på skogsbilveiene i Østmarka - ingen glatte partier. Her ved Elvåga dam hadde isen lagt seg, men her kan det også være skumle partier.
Se på bildetFotografen hadde ingen parkeringsproblemer for sykkelen på Skjennungstua i ettermiddag. Det blir nok mer folk her til helgen.
Se på bildetIkke mange syklister her på skogsveien nord i Oppkuven i dag. Vel oppe etter mange høydemeter er det storslagen utsikt mot Flåta-vannene.
Se på bildetTerrenget endres mye når trær hugges, og her ved Kringla har vi plutselig god utsikt.
Se på bildetDisse to syklistene er på veg gjennom Bergsmarka, i området mellom Åslendevegen og Vardalsvegen.
Se på bildetPå veg opp bakkene til Bråstad gjør man lurt i å se seg litt tilbake - for da kan man nyte strålende utsikt sørover mot Mjøsa og Gjøvik.
Se på bildetTre transportveger nordover fra Gjøvik sentrum - til høyre vannvegen på Mjøsa, så bilvegen, Rv4 - og endelig gang- og sykkelvegen.
Se på bildetFor å komme seg fra Borgenvegen (inn fra venstre) til Vesetvegen, og dermed kunne fortsette innover Vardalsåsen, må man sykle 700 meter langs Fagernesvegen. Her kan det være en god del trafikk. Men vegen er såpass bred at det går greit om man er forsiktig.
Se på bildetNed bakken mot Ørfiske på østsiden. Her er det også en koselig rasteplass ved vannet.
Se på bildetNå går det unna! Her starter de bratte bakkene ned fra Vardalsåsen til Sveumkrysset. Derfra fortsetter vegen til Skumsjøen og Raufoss.
Se på bildetOlavegen er fin å sykle på, og ønsker man en pause etter bakkene opp hit, er det rastemuligheter i skogen. Bildet er tatt nord for Vildåsen skytebane, på veg mot Osbakken og Skumsjøen.
Se på bildetPå veg mot Osbakken passerer man Vildåsen skytebane (Vestre Toten skytterlag). Rett bortenfor bilene går Olavegen videre innover mot høyre.
Se på bildetVed Nedre Blanksjø står monumentet og kjentmannsposten over Oslos geografiske midtpunkt. Folketomt, i motsetning til andre sentrale deler av byen en juliettermiddag. Rådhuset er godt synlig til høyre for bakhjulet.
Se på bildetBilveien inn til Langtjern p-plass brukes mye av syklister. Her i de høyere delene av Marka er det fremdeles masse hvitveis.
Se på bildetPå Ankerveien er det plass til alle typer aktiviteter, og her møtes gående, joggende, ridende og syklende i skjønn forening. Partiet mellom Fossum og Øverland er spesielt hyggelig, og innbyr til avstikkere og stopp her og der. Bildet er tatt der Sæterbekken krysser veien. Til høyre ser vi den store golfbanen på Haga, fra gammelt av kalt "Sauejordet"
Se på bildetStort sett bart også i traktene rundt Ringkollen, men ved Steinbutjern måtte vi trille i de siste restene av is og snø.
Se på bildetPå turen inn til Heggelia var det flere partier med sammenhengende snødekke som vanskeliggjorde sykling. Bildet er tatt mellom Byseterkrysset og Gopletjernshøgda.
Se på bildetDen siste oktobersøndagen bød på flott høstvær, og mange syklet innom Kikutstua.
Se på bildetPå denne fantastisk høstdagen visste folk å komme seg ut i Bærumsmarka. Både gående, joggende og syklende kom både ung og gammel seg inn i et eventyrlig landskap av høstfarger og sol. Bildet er tatt ved Østernvann, der Petter Skattum, Live Skattum (i midten) og Berit Midttun hadde en liten pause før de syklet videre opp til Brunkollen.
Se på bildetKnut Skaug fra Flateby hadde akkurat tråkket seg opp bakkene fra Haugstein til utfartsparkeringen ved Merratjern, og var på full fart innover i Østmarka. Den spreke 69-åringen trives godt med trening i Marka.
Se på bildetEn gang gikk Drammensbanen her. Nå er traseen en populær turvei. Om vinteren går det skiløype på veien. Utsikten mot Lierdalen er upåklagelig.
Se på bildetTraseen som Drammensbanen en gang fulgte, er blitt en populær turvei. Og om vinteren går det skiløype her. Mange starter her i Gullaugkleiva, der det er romslig parkeringsplass. Det er også satt opp god informasjon for turfolket her, i form av et tur- og sykkelkart for Ytre Lier og informasjon om friluftslivet i kommunen.
Se på bildetSyklistene har fått sin egen parkeringsplass på den oppgraderte Spikkestad stasjon.
Se på bildetSkårer gård i Fet er et av flere mulige startsteder når du skal opp i skogområdet Bjønnåsen. I dag var det flott utsikt østover mot Glomma og høstfarget natur.
Se på bildetDet er en fin høstdag her oppe i nesten 600 meters høyde, helt nord i Hurdal kommune. På vei østover langs Aurtjenn befinner vi oss nesten helt ved grensen mot Østre Toten.
Se på bildetHer ved stien mot Vindflosætra går grensen for Vindflomyrene naturreservat. Vi befinner oss helt i den sørøstre delen av reservatet, som dekker er areal på 3500 dekar i Østre Toten og Hurdal. Fra informasjonstavla ved stien ser vi inn i reservatet, og over mot Hurdal kommune på den andre siden av Søndre Vindflotjernet.
Se på bildetKommer man innover Totenåsen på Knutssætervegen, må man over på sti dersom Vindflosætra er målet. Legg merke til det lille skiltet oppe til venstre i bildet - det markerer starten på stien. Den er godt merket.
Se på bildetSverre Dysthe har tatt turen innover Totenåsen, og stanser opp ved minneplaten som er satt opp langs Knutssætervegen på Vindflomyrene. Her ble det sluppet to laster med våpen og ammunisjon fra England på ettervinteren 1945. Motstandsmenn fra gruppe 1432-4 i Kolbu tok imot flylastene, som kom 22. februar og 3. mars.
Se på bildetFolk som vil ta seg en tur fra Ås til Trampen, kan glede seg over ny, fin vei gjennom skogen. Turveien, som følger løypetraseen, ble åpnet tidligere i år.
Se på bildetFint å nyte septemberdagen i solveggen ved Trampen! Fra Kroer-siden går det vei inn hit. Det er ikke lange biten. Dessuten man kan nå sykle hit gjennom skogen fra Ås. Turveien, som følger løypetraseen, ble åpnet tidligere i år.
Se på bildetMange har tatt sykkelen til toget i dag. Og her på Ås stasjon får syklene stå under tak.
Se på bildetDet minner ikke mye om en hovedvei etter dagens standard, men en gang var dette hovedinnfartsåren til Oslo fra sør. Den Fredrikshaldske Kongevei ble bygd på 1600-tallet, og gikk fra Fredrikshald (Halden) til Christiania. Den var i bruk som hovedvei fram til ca. 1860. På de flate strekningene gjennom Nøstvedtmarka fikk nok kuskene god fart på hestene.
Se på bildetEtter ca. 650 meter på fin sti, er man ute av skogen, og svinger inn på grusvei igjen her - 1,5 kilometer fra Sørlitangen.
Se på bildetSør for Søndre Movann går jernbane og turvei svært tett i noen hundre meter.
Se på bildetPå sykkeltur i Romeriksåsene: Midtelva renner mellom Kirkebygjermenningen og Gjerdrumsgjermenningen. For å komme over elven, hjelper det godt med denne broen. Det finnes flere slike broer langs Gjermåa-vassdraget.
Se på bildetPå sykkeltur i Romeriksåsene. Vakkert ettermiddagslys på østsiden av Kirkebygjermenningen.
Se på bildetPå sykkeltur i Romeriksåsene: Her er vi på trillesti, på vei sørover mot Smalgjermenningen.
Se på bildetDet er ikke bare vinterstid det er turmuligheter fra Løvlia. Det finnes nemlig flere fine sykkelruter herfra. I dag var det spesielt flott å sykle i dette området.
Se på bildetForholdene for markasykling kunne vel knapt vært bedre enn i dag. Med skyfri himmel, tørre grusveier og fin sensommertemperatur var det lite å klage på.
Se på bildetDen nordlige delen av sykkelruten mellom Vensåsseter og Burud går i skiløypetraseen sørvest for Store Hvitsteinvann. Mesteparten av denne strekningen må sykkelen trilles, men noen steder er underlaget bra nok til at man sykle.
Se på bildetEtter de siste års anleggsarbeid langs Skjærsjøelva har det åpnet seg et videre utsyn nedover veien. Linderudkollen hoppbakke kan muligens skimtes til venstre i åsen lengst unna, bak en gran.
Se på bildetDet er flott utsikt fra Tveitersetra, både til Skaugumsåsen, Semsvannet og fjorden. Per Wilhelmsson var en av dem som benyttet den varme augustkvelden til en sykkeltur opp hit.
Se på bildetDet er godt med litt drahjelp når den første bakken opp fra Øverland skal forseres. I bakgrunnen ser vi Haslum gård.
Se på bildetIdet solen gikk ned over Storflåtan, skiftet himmelen farge fra blå til oransje. Det ble en pause her, selv om myggen gjorde alt den kunne for at oppholdet skulle kortes ned.
Se på bildetDisse to damene hadde startet dagens sykkeltur oppe ved Frognerseteren, og etter en pause her ved Ullevålseter, fortsatte de videre sørover mot Sognsvann. Været kunne knapt bli bedre - det var 22 varmegrader i skyggen!
Se på bildetBåde mennesker og dyr kunne nyte Nordmarka denne flotte sensommerdagen. Det er en stund siden det har regnet, så det er spesielt fint å sykle i Marka nå.
Se på bildetPå vei fra Lygna til Badstuvegen slipper man å sykle i våt løypetrase. Øståsen Skiløyper har bygget ca. 500 meter med trillesti i myrene - fordelt på fire strekninger.
Se på bildetMotbakken merkes når man sykler opp Movegen fra Jaren. Men det er uten tvil en flott sykkelvei, med liten biltrafikk. På vei oppover er man omgitt av frodig kulturlandskap. Og tar man en pust i bakken, kan man nyte spektakulær utsikt.
Se på bildetFint å ta seg en pause her ved Øyevann. Det lille vannet ligger en drøy kilometer nord for Store Sandungen.
Se på bildetStore Sandungen er for alvor tatt i bruk av friluftsfolket. På denne plassen ved vestbredden var det flere familier og minst tre sykkeltilhengere.
Se på bildetSå langt i dag har 196 syklister passert på gang- og sykkelveien langs Skiveien i Kolbotn. Oppegård kommune inngikk for noen år siden en intensjonsavtale med Statens Vegvesen om å utvikle Oppegård til sykkelkommune.
Se på bildetDette toget suser rett forbi Myrvoll stasjon. Men lokaltogene stopper på denne lille stasjonen som ligger nær bebyggelse - og nær sykkeltrasé langs Skiveien i Oppegård.
Se på bildetRingnestunnelen er bare 342 meter lang, men det er bra å slippe å sykle gjennom den. Syklende og gående har et godt alternativ her i sørenden av Gjersjøen. De kan følge sin egen trasé rundt Amundsneset. Og dermed kan turen Gjersjøen rundt fullføres.
Se på bildetVi ser ikke Gjersjøen, men den er rett bak trærne. Ringneskrysset er et viktig knutepunkt for de mange som sykler i disse traktene. Her møtes Gamle Mossevei (venstre, går på vestsiden av Gjersjøen), Høyungsletta (bak fotografen, mot Vinterbro/Nesset) og fylkesvei 156 (høyre, mot områdene øst for Gjersjøen). Sykler man f.eks. Gjersjøen rundt, passerer man dette krysset.
Se på bildetDel veien er Statens vegvesens kampanje for å øke forståelsen mellom syklister og bilister i trafikken. Skilt som dette er satt opp en rekke steder, blant annet her langs Gamle Mossevei ved Gjersjøen, en strekning som er svært populær blant syklister.
Se på bildetHer går Roald Amundsens vei opp en bratt bakke og inn på Svartskog-platået. Avkjøringen befinner seg knappe 1,5 kilometer sør for Gjersjøens nordende. Tar man opp her, kan man også komme helt over til Bunnefjorden, der Ingierstrand og mange andre fine badeplasser frister. Og man kan komme til polfarer Roald Amundsens hjem.
Se på bildetVeien langs Gjersjøen er populær blant syklister. Gamle Mossevei egner seg fint for sykling, selv om det er en del biltrafikk her.
Se på bildetDet er litt ujevnt underlag på veien gjennom Vestre Skallbergdalen, men med kontroll på farten går det greit å sykle her. I ettermiddag lå mesteparten av dalen i skygge, men grønt og fint, det var det.
Se på bildetSkiveien og Nedre Prinsdalsvei har enten fortau eller gang- og sykkelvei på hele strekningen mellom Kolbotn og Hauketo, så her er det fint å sykle. Bildet er tatt i Nedre Prinsdalsvei. Langt i det fjerne kan vi se Holmenkollen og Tryvannstårnet.
Se på bildetDet går ikke lang tid mellom hver gang man observerer syklister på tur ved Dal/Brenna. Det er lett og fint å sykle her, og syklister og gående disponerer en egen trasé. På veien sørover fra mot Klemetsrud (til høyre i bildet) er det riktig nok et lite unntak på 250 meter.
Se på bildetVeien mellom Skullerudstua og Grønmo går i lett terreng øst for Dalsåsen. Litt over halvveis - på vei sørover - deler den seg, og man får muligheten til å ta til høyre, ned mot Dal/Brenna.
Se på bildetDet var fint å sykle på Abborvannsveien i dag - behagelig temperatur og ikke minst tørt. Ruth Harlem var en av dem som benyttet muligheten. Hun var på jakt etter bær sammen med mannen Olav, men kunne fortelle at det fortsatt er litt tidlig for den store innhøstingen.
Se på bildetPå mesteparten av strekningen mellom Skullerudkrysset og Klemetsrud har syklister og gående sin egen trasé. Dal/Brenna ligger omtrent midt imellom.
Se på bildetHer, nederst i Leirskallhellinga, krysses Ljanselva. Så er det sti et lite stykke, før ferden går videre nedover mot fjorden - delvis på asfalt, delvis på gruslagt turvei.
Se på bildetSkullerudstua er et fint utgangspunkt for turer både til fots, på sykkel og på ski. Mange turveier og stier går inn i Østmarka herfra. I dag går turen på sykkel nordover mot Skraperudtjern.
Se på bildetSnart kommer forhåpentligvis lokaltoget i retning sør - det vi ser på den andre siden av sporene, går mot Oslo.
Se på bildetMange syklister denne fine junikvelden, og her en kort stopp etter de drøye bakkene opp fra Sørkedalen.
Se på bildetSørmarka har sin velkjente Gaupestein, Østmarka har sine ukjente Gaupesteiner i Skilledalen langs veien til Deledalen. Det er flere store steinblokker langs veien her. Den største og mest markerte er den til venstre i bildet. Uheldigvis ble den skutt i stykker da veien ble anlagt, men slik at det nå er et hull gjennom den i retning øst-vest omtrent i midten.
Se på bildetKommer man 500-600 meter over havet i Marka, er ennå løvtrærne ikke grønne. Her på vei mot Ugla lå det godt med snø langs veien, og også litt snø i selve veien.
Se på bildetKontrasten mellom kjerreveien på bilde nr. 23746 og stien på dette bildet er påtagelig. Her har sykkelhjul med høyt flatetrykk ødelagt strukturen i bunnen totalt, og etter en regnfull maimåned er denne delen av hovedstien bare gjørme. Også på sidestien har ødeleggelsene begynt. Dette var langt fra det eneste gjørmehølet i stisystemet nord for Solemskogen. Det burde gå an å beherske seg litt med terrengsyklingen når det er så vått som nå. Det samme gjelder oppfordringene til mer terrengsykling.
Se på bildetIdet det begynte å mørkne, kom denne syklisten på brede dekk i løypa mellom Steinbruvann og Romstjern.
Se på bildetGrønliåsen er blitt et populært sted for terrengsyklister - året rundt. Denne januarkvelden lyste det virkelig opp i skogen med fire muntre karer i skumringen. På is- og holkeføre langs Oldtidsveien var syklistene faktisk godt skodd - med piggdekk.
Se på bildetDet snødde godt i formiddagstimene i dag på veien fra Movann til Kjelsås, og syklisten på vei mot Sandermosen hadde 2-3 cm nysnø på turen innover. Ingen skientusiaster med steinski viste seg, men holder temperaturen seg på minussiden fremover, er det nok ikke lenge til før det også ses skispor innover.
Se på bildetDet var ikke mange som benyttet seg av at NSB innførte vintertid på Gjøvikbanen denne helgen ved å stoppe på Stryken stasjon ved behov. Men det tar seg helt sikkert opp etter hvert som vinteren værmessig overtar for denne søndagens mildvær.
Se på bildetTrillestien ned mot Store Sinnera er uveisom, men i morges utrolig flott idet sola kjempet for å få vekk morgendisen.
Se på bildetNattens frost hadde gjort trilleplankene såpeglatte av rim og is, så det vare bare å ta det rolig.
Se på bildetNydelig lørdag i slutten av september, og sykkelbussen blir raskt fylt opp utenfor Frognerparken (der dette bildet er tatt), Lysaker og Sandvika. Ikke bare ivrige syklister, men også glade turgjengere på postjakt benytter den flotte sjansen til å komme seg langt inn i Marka.
Se på bildetFra parkeringsplassen ved Alværn ungdomsskole må fylkesveien krysses - og så bærer det oppover i skogen på Toveien.
Se på bildetDet er sol og det er lørdag, og fint med en sykkeltur på Hauersetervegen mot Nordkisa.
Se på bildetPå Romerike er det et stort nett av veier som er fine å sykle på. Svært mange steder er det gang- og sykkelvei langs bilveiene. Turen fra Nordbymoen, gjennom skogen i retning Moen og Nordkisa, er en fin avveksling til de asfalterte veiene.
Se på bildetI en gyllen ettermiddagsstund rullet disse to syklistene gjennom Ask. De syklet like fort som bilene kjørte, og det var kanskje grunnen til at de valgte veibanen fremfor gang- og sykkelveien.
Se på bildetEt par kilometer sør for krysset ved Siridalsvegen er det ei snauhogst som gir fin utsikt over nordre del av Hurdalssjøen. Helt til venstre i bildet ser en bebyggelsen i Prestegardshagan, rett over sykkelen er utløpet av Hurdalselva og badeplassen Åsand.
Se på bildetDet begynner å bli sent, men fortsatt er det nok lys til å sykle. De som var ute, fikk oppleve en fin kveldshimmel, her ved oldtidsveien Farseggen, som går mellom Leirsund og Skedsmokorset.
Se på bildetSykkelruten mellom Skedsmokorset og Frogner går hovedsakelig på fine gang- og sykkelveier. Dette bildet er tatt omtrent midtveis på ruten, i Åsheimveien på Vardeåsen, der boligområder og åkerlandskap ligger side om side.
Se på bildetDet er en del biltrafikk på Skedsmokorset, men fine gang- og sykkelveier gjør det trygt å ferdes her.
Se på bildetDet er seige og lange bakker fra Movann mot Tømte, og endelig blir det en liten rast ved Finntjern. Høstfargene er på vei, men ennå går det greit med sykkelshorts og en lett jakke.
Se på bildetLangs hele Gardermovegen, fra Jessheim til Gardermoen, er det gang- og sykkelvei. Her er vi like ved Sand, der Krokfossvegen tar av mot Holter og Eltonåsen. Like i nærheten ligger også Raknehaugen, Nord-Europas største gravhaug. Den er over 15 meter høy og 77 meter i diameter. Ifølge sagnet er den reist over kong Rakne (600 e.Kr.).
Se på bildetNed bakkene mot Kråkfoss og Leira, i det lille dalføret som krysses før Holter og Eltonåsen. I bakgrunnen ser vi Romeriksåsene.
Se på bildetPå tur på Løkenvegen, og straks framme i Eltonåsen. Fortsetter ferden på Åsvegen, kan man ta seg inn i Romeriksåsene ved Holtersaga.
Se på bildetDet er søndag formiddag, og den hjemfartstrafikken på E16 har enda ikke startet. Bildet er tatt ved Vøyenenga, der det går bro over Sandvikselva. Det er faktisk to broer her, der den ene er forbeholdt de myke trafikantene, som benytter turveien langs Sandvikselva og Isielva. Her er vi faktisk på grensen mellom flere marker eller områder. Vi har Vestmarka vest for elven, og de østligste områdene kan vi se til venstre i bildet. Til høyre (vest for Lomma) ser vi mot Krokskogen, mens den vestligste delen av Bærumsmarka er rett bak fotografens rygg, mellom Sandvikselva og Lomma).
Se på bildetSyklistene på gang- og sykkelveien langs Haldenvegen ledes ned i en undergang akkurat her, nord på Frogner. Så slipper man å krysse selve veibanen før turen fortsetter gjennom bebyggelsen som vi ser til høyre.
Se på bildetHer ved Bjørkemoen møtes den lokale småveien (Lindebergvegen), den sterkt trafikkerte motorveien (E6) og Gardermobanen, der Flytoget haster mot Oslo Lufthavn.
Se på bildetNår man drar til Gardermoen med bil eller tog, ser man landskapet "suse" flyktig forbi. Setter man seg derimot på sykkelen, får man en helt annen opplevelse av området. Her har vi E6 oppe til venstre, der trafikken går tett. På Isingrudvegen er det minimal trafikk. Syklisten på bildet er straks inne i Sørum kommune.
Se på bildetMange foretrekker som kjent veibanen når de sykler, selv om det er anlagt egen gang- og sykkelvei. Men på denne bilveien, sentralt på Kløfta, er det liten trafikk, så det går nok greit for begge trafikantgrupper.
Se på bildetDet er trygt å sykle østover Algarheimsvegen fra Jessheim. Det er nemlig gang- og sykkelvei langs nordsiden av denne veien. Her ved Skogmo må man derimot over til sørsiden dersom man tenker seg videre mot Kløfta. Men på den andre siden venter igjen en egen trase for de myke trafikanter.
Se på bildetPå vei sørover Finstadvegen ved Ved Finstad skole, som ligger rett til høyre for bildet. Her er det fint å sykle!
Se på bildetSyklister og gående har en egen fil på broen over Glomma her ved Sørumsand.
Se på bildetSol og sommer og en blanding av blå himmel og helt "ufarlige" skyer her ved Øyangen. Flott julidag i grenseland mellom Akershus og Oppland!
Se på bildetSom syklist slipper man å ta fram mobilen og betale bompenger. Så nå er det bare å tråkke i vei - fra Rustad og oppover Jeppedalsvegen til Øyangen. Det blir en god del stigning.
Se på bildetSykkelruten mellom Lillestrøm og Fetsund går langs Rv22, men den er godt avskjermet fra denne i form av en fin gang- og sykkelvei som er under bygging i disse dager. Her ser vi vestover, og vi har Øyeren til venstre i bildet. Litt til høyre for den, i bakgrunnen, har vi åsene i Lillomarka, der tårnet på Røverkollen kan ses. Midt i bildet har vi Åkrene.
Se på bildetIngen biler - derimot en stille og rolig turvei gjennom skogen. Gamle Algarheimsveg, som går fra Algarheim i retning Jessheim, er et godt alternativ til bilenes trasé.
Se på bildetHauersetervegen er en av de mange veiene på Romerike som egner seg utmerket for sykling. Her ved Hauerseter er trafikken liten.
Se på bildetJessheim ble i 2010 ble utnevnt som en av sykkelbyene i Akershus. Årsaken var bl.a., ifølge Ullensaker kommune, et "målrettet arbeid og egen sykkelstrategi med plan for skilting, sykkelparkering og etablering av sykkelfelt i kjørebanen". Bildet er tatt utenfor Ullensaker rådhus og kulturhus.
Se på bildetI sykkelbyen Jessheim telles syklistene som passerer her i krysset mellom Trondheimsvegen og Furusethgata. Jessheim ble i 2010 ble utnevnt som en av sykkelbyene i Akershus. Årsaken var bl.a., ifølge Ullensaker kommune, et "målrettet arbeid og egen sykkelstrategi med plan for skilting, sykkelparkering og etablering av sykkelfelt i kjørebanen".
Se på bildetFra sykkelbyen Jessheim går det godt skiltede sykkelveier i flere retninger. Dette skiltet står ved jernbanestasjonen.
Se på bildetDet er ikke så mange bakker å bryne seg på på Romerikssletta. Det er flatt, lett og fint for den som vil ut på tur. Til venstre ser vi litt av Mogreina kirke.
Se på bildetDet er fine forhold for syklistene på Romerike! På hele hovedstrekningen mellom Lillestrøm og Råholt (Nasjonal sykkerute nr. 7) er det gang- og sykkelvei - som her ved Mogreina. Vi har Trondheimsvegen til venstre og E6 rett fram.
Se på bildetEtter en sykkeltur på Romerike kan det være praktisk å ta toget hjemover igjen. Hovedbanen stopper flere steder - og Dal er endestasjonen.
Se på bildetDet er ikke bare flatt i Maridalen. Gamle Maridalsvei har en viss motstand å by på. Men bakkene oppover fra Hammeren er ikke så veldig lange...
Se på bildetI Maridalen treffer man stort sett alltid på syklister. Denne kvelden - her ved Hammeren - er intet unntak. Skiltet til høyre står ved busstoppet, og viser gående og syklende vei i retning Ullevålseter.
Se på bildetHer ved Greniskogen avløses kulturlandskapet av skog. Nå er det bare å sykle av gårde - for eksempel oppover mot Råkalidammen. Mulighetene er mange i disse traktene. Greniskogen er et fint utgangspunkt for turer året rundt.
Se på bildetAkkurat her går skiløypa vinterstid. På denne tiden av året er det derimot fint å ta seg fram med sykkel her ved Råkalidammen. Demningen er krysset, og helt borterst, ved den andre syklisten, er det skogsbilvei videre innover.
Se på bildetAlltid fint over Krokskogen en kveld i juni. Her nord i Oppkuven med utsikt over Flåta-vannene.
Se på bildetVed Grindvoll gjør Vansjøstien en krapp sving. Nå bærer det oppover - forbi sykehuset, før det igjen går ned bakkene til Vansjø og Nesparken.
Se på bildetDet var flere som hadde sykkel med seg da de gikk om bord i toget fra Moss i ettermiddag.
Se på bildetSyklistene er tilbake ved Noreødegården etter en tur i løypetraseene som går innover til Skihytta i Moss. Traseene egner seg fint til sykling også. Mange var på tur i disse traktene i dag.
Se på bildetLysløypetraseen nord for Grindvoll i Moss egner seg utmerket til sykling.
Se på bildetFolk fleste velger trolig tog eller E6 når de skal fra Kambo til Moss. Men det fins flere alternativer, bl.a. på grusveien som går rett øst for motorveien. På bildet ser vi nordover mot undergangen - Kambo ligger bak skogen til venstre.
Se på bildetEtter at det ble bygd ny E6, er det langt mindre trafikk på Trondheimsvegen (rett fram). Her er det fine forhold for syklistene. - Kanskje han trener til NM som skal holdes her i Eidsvoll senere i måneden?
Se på bildetDet 43 kilometer lange Vestmarkrittet ble avviklet i dag. Det har start og mål på Dikemark, og går på variert underlag gjennom Vestmarka. Flere hundre ivrige syklister deltok, og her har noen av dem kommet til nordenden av Store Sandungen, etter at 13 kilometer er unnagjort. Nå gleder de seg til stigningen opp til Haveråsen.
Se på bildetVestmarkrittet gikk av stabelen i dag, og veltrimmede sykler og ryttere fikk en variert og fin tur på stier, grusveier og asfalt. Bildet er tatt rett nord for Store Sandungen, og er tatt under panorering av kameraet med en lukkertid på 1/50 sekund.
Se på bildetPå vei gjennom skogen fra Grevlingen skole til Smørbekk. Bildet er tatt på en strekning der lysløypa i Son går vinterstid. Rikelig med bark er godt underlag også for den som er på sykkeltur.
Se på bildetPå sykkeltur gjennom Hurummarka får man akkurat her en gløtt sørover Langvann. Det er fristende å ta seg en pause nede ved vannet.
Se på bildetDet ligger fremdeles noen striper snø i Grenadertraseen mellom Langvann og Fortjern, faktisk nok til at de ivrigste kan få oppfylt et ønske om å gni ski mot snø mange nok ganger frem og tilbake til å få seg en mil. Selv valgte vi stifinnerpoststopp underveis, etter en solfylt frokost på hyttetrappen.
Se på bildetSykkelsesongen er nå i gang på Krokskogen, for nå er mange av skogsbilveiene bare. I ettermiddag var det veldig fine forhold her på Kongeveien, med tørt og fast underlag, og en temperatur i underkant av ti grader i skyggen - men selvsagt varmere i solen. Slike vårdager må nytes, og det er helt i orden å bli distrahert av fuglesang, lysegrønne løvtrær og vårblomster i veikanten.
Se på bildetÅrets palmesøndag ble en flott dag i Marka for gående, syklister og også noen med ski på sykkelen. Et yrende liv på Ullevålseter, hvor det var fullt i solveggen i formiddag. Godt å ha Marka når veiene til påskefjellet er stengt pga. uvær!
Se på bildetJan-Erik Skogmo på sin en-hjuling langs Oldtidsveien. Ellers treffer man mange på to hjul her i Grønliåsen.
Se på bildetVel, gleden var kanskje ikke så stor med bølgeskulp ved Elvåga Dam i dag; det burde heller vært minus ti grader og nysnø nå like før nyttår. Men sykkelen måtte frem igjen, og det var isfrie forhold til Mariholtet og langs Nøklevann på skogsbilveiene.
Se på bildetI påvente av snøfall får vi nøye oss med vindfall. De siste dagers uvær har tatt godt for seg i Vestmarka. Mange trær var lagt flate. Her, ikke langt fra Vestlia, hadde disse trærne lagt seg godt over ledningen til lysløypa. Under ser vi Marius Jørgensen, en meget sprek syklist fra Asker.
Se på bildetDet skal ikke mye høyvann til før en slags trillesti mellom "El Paso" og Deledalen langs østre side av Nord-Elvåga står under vann. Men i ettermiddag gikk det på et vis med sykkelen på ryggen. Og lett var det heller ikke å forsere store ospetrær som beveren hadde felt.
Se på bildetSør for Sonsveien stasjon er det gang- og sykkelvei i vel en kilometer. På et par strekninger, som her, mellom E6 og jernbanen, går den i god avstand til Kamboveien, som er den gamle veiforbindelsen. Men ikke alle velger å sykle i den traseen som så tydelig er skiltet for sykkel.
Se på bildetI 2013 ble trillestien sør for Storøyungen (over Gjermåa) betydelig utbedret. Dette bildet er tatt ca. 200 meter vest for Gjermåa, der stien munner ut (på høyre side av sykkelen) i skogsbilveien som går til Åskastet.
Se på bildetHer er Erik Gløersen er er på vei hjem fra jobb - gjennom Romeriksåsene. Rundt tre timer regner han fra Gardermoen til Bøler. En interessant og utfordrende arbeidsvei! Gløersen hadde mye godt å si om oppgarderingen av trillestien sør for Storøyungen. Skiforeningen jobbet godt med den for noen uker siden, se bilde nr. 20054.
Se på bildetHer ved Brågåtjenna fortsetter rute 738 til venstre, mens den gamle vegen mellom Hurdal og Feiring går rett fram. Vil en besøke Brurbakken, Trøllkjerka eller Melbyhøgda, kan en sette igjen sykkelen her og fortsette oppover bakken til fots. En dugnadsgjeng fra Feiring har merket og gått opp stier, slik at det er lett å finne fram.
Se på bildetSkyggene blir lange en ettermiddag i slutten av september. Her nyter vi utsikten over Langvann fra vårt faste stopp-og-kikk-sted.
Se på bildetI kveld var det sykkeltur rundt Skumsjøen. Nordvest for vannet ligger utfartsparkeringen ved Veset, der dette bildet er tatt.
Se på bildetDen siste søndagen i august var av det virkelig fine slaget, og mange benyttet sjansen til en sykkeltur opp til Brunkollen.
Se på bildetFylkesvei 177 (Eidsvollvegen) krysser Rolstad-gårdene. Skiltene viser vei inn på den langt mindre trafikkerte Ålandsvegen.
Se på bildetDet er en strålende lørdag i Fenstad - og på den lite trafikkerte Ålandsvegen er det fint å sykle. Veien går gjennom kulturlandskapet øst for Kampåa, men skogen er ikke langt unna, som vi ser til venstre i bildet. Herfra og innover er det store skogsområder.
Se på bildetHans Otto Tomter manøvrerte seg i ettermiddag i fin stil gjennom skogen i traseen mellom Setertjernstua og Grinitajet. Bildet er tatt et par hundre meter øst for Stutauet.
Se på bildetTil Skålsjøen skulle det være en fin sykkeltur fra Losby. Denne dagen var det ikke slik. Det var kanthogst med felling av trærne inn over veien fra Sør-Tangen og videre til veiens ende, både mot Skålsjøen og mot Røyrivannskoia. Det er ingen grunn til å sykle her før det blir ryddet om man ikke ønsker spesielle utfordringer.
Se på bildetDet er Skogbygda vi har framfor oss, og vi ser mot Vestgrenda. Bak trærne til høyre ligger Ingeborgrud. Og langt der framme ser vi inn mot "de store skoger".
Se på bildetRingsbyvegen er lett å sykle. Den svinger seg fram gjennom kulturlandskapet uten at syklistens muskulatur i særlig grad settes på prøve. Akkurat her - like ved krysset mellom Ringsbyvegen, Bygdevegen og Rønnålvegen, er det dog en liten utfordring.
Se på bildet479 meter framme kommer man "i land" på Årnes. Glomma krysses på Årnes bru, som stod ferdig i 1963. Den ble åpnet av fylkesmann Trygve Lie og samferdselsminister (senere statsminister) Trygve Bratteli 15. juni det året.
Se på bildetDriftsveien mellom Butterudbonn og Damvann er oppgradert, og er nå bedre egnet for sykling. Noe steinete er det, så i de bratteste partiene kan det være greit for noen å trille sykkelen.
Se på bildet200 bilder vist.