Renna hvor vannrenna til kverna i Kvernhusfossen antageligvis gikk

Den mosegrodde steinrøysa kan ligne ei bronsealdergravrøys, men er heller resultatet av å rydde den steinfylte grunnen til venstre for denne slik at det skulle bli passe fall i vannrenna ned til kverna i Kvernhusfossen.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

23 Jul 2018

Kvernhusfossen sett ovenfra fra østsiden

Av Odd Tore Saugerud

Dette er Kvernhusfossen sett ovenfra fra østsiden. Her er det rett ned, og en vannrenne her ville være dømt til fullstendig ødeleggelse under tømmerfløting, så dette er ikke et aktuelt alternativ for renne til kverna. Fossen ender her i Kvernhuskulpen, i sin tid en utmerket fiskeplass, men også det verste stedet i elva når det gjaldt fløting. Her ble det mye skade på tømmeret, og det laget gjerne en vase som når den løsnet, tok med seg gårdsbrua lenger nede mot Sandungen.

23 Jul 2018

Elva ovenfor Kvernhusfossen

Av Odd Tore Saugerud

På østsiden av Katnoselva ved Kvernhusfossen lå det fra gammelt av (før 1881) ei kvern. Som bilde nr. 29733 viser, er det stup ned i fossen på østsiden (høyre side i bildet). Videre nedover er det også svært bratt ned til elva, og elvebredden er dekket av kampesteiner som sannsynligvis har blitt fjernet fra selve elveløpet for å gjøre vanskelig fløting noe enklere. På dette bildet, som er tatt nedover mot starten på fossen, må derfor vanninntaket til kverna ha vært et sted på venstre side av elva, og et godt stykke høyere opp enn fossen for å få fall ned til den lille ryggen før fossen. Ingen spor etter noen fangdemning, men bildet er i alle fall tatt fra et sommervad.

25 Jul 2018

Et lite stykke Marka

Av Nina Didriksen |

Et tyvetalls kyr går og gresser i Tryvannskleiva. Et hyggelig og sikkert nyttig innslag, selv om gresset er veldig tørt nå.