Korset på Kjerkeberget

Lenger sør i Europa er det ganske vanlig å møte et kors på toppen av et fjell, men i Oslomarka er Kjerkeberget like sør for Søndre Heggelivann det eneste sted fotografen har sett noe slikt. Ifølge Markadatabasen ble korset i sin tid funnet i Hølet under fossen i Gryta og fraktet opp på toppen av kjentfolk. Utformingen av varden på toppen av berget bidrar også til å gi stedet er sakralt preg.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

16 Jun 2018

Storslagen utsikt fra Kjerkeberget

Av Odd Stiansen

Kjerkeberget på Krokskogen stikker 620 meter over havet, og vegetasjonen er sparsom. Det gjør at utsikten er formidabel, særlig sørover, hvor man ser nettopp havet, i form av Oslofjorden.

16 Jun 2018

Sommer ved Øvre Fjølhytta

Av Odd Stiansen

Dersom man tar av fra "hovedveien" til Heggelivann i krysset ca. kilometer før Gråseterhytta, kommer man snart til Øvre Fjølhytta.

16 Jun 2018

Grunnvannskilden til Sjømennenes Helseheim

Av Odd Tore Saugerud

Bilde nr. 27086 viser en stor, nokså merkelig steinkonstruksjon i lia opp fra Fram/Sjømennenes Helseheim. Utførelsen tyder på et gammelt vannreservoar, men ingen vannkilde eller vannsig er synlig. Men denne septiktanklignende konstruksjonen litt ovenfor og vest for parkeringsplassen ved tennisbanen gir svaret: dette er en grunnvannsbrønn, i sin tid med pumpe og rørledning opp til reservoaret, som da også fungerte som trykktank. Biter av rørledningen er fortsatt synlig.