Under en bratt, langstrakt fjellhammer i Årvollåsen ligger Harald Grande's "hytte", som han og andre likesinnete satte opp etter krigen da det var stor mangel på husvære. I 1956 kunne han flytte inn i bratthenget med storslagen utsikt over Oslo, men etter hvert ble det så mye bråk og spetakkel blant de som bodde på denne måten i området, at Oslo kommune brente ned alle uteliggerhyttene i Årvollåsen i 1964. Men Haralds hytte var så godt gjemt at den ble spart, og han bodde der i sitt ene rom med utekjøkken helt til 1983. Harald døde tidligere i år i sitt 90. år. Hytta er i dag et fredet minne etter en spesiell del av vår etterkrigshistorie.
TweetSykkelruten mellom Huseby og Bogstad badeplass (rute 516) går på vekslende underlag: sti, asfalt og grus. Nå er landskapet frodig og grønt, og har også innslag av gule og hvite blomster.
Opplysningstavlen ved gruven forteller at dette var «taket hvor steinen ble hentet». Det kan bety at malmen ble hentet ut i dette hullet, som senere har blitt delvis fylt igjen. Herfra er det ikke langt til en gammel, senere utbedret transportvei ned åssiden.
Mens det lille skjerpet på bilde nr. 27276 ikke ble funnet drivverdig, var det mye jernglans å vinne ut i en åre litt lavere i åsen. Her ser vi ned i gruven, som er omtrent 25 meter lang, 1,5 meter bred og ti meter dyp. Her ble det utvunnet 130 tønner malm i løpet av tre måneder ved årsskiftet 1621/22. Det må ha vært et forferdelig slit, og veien til smeltehyttene ved Lomma var både bratt og lang.