Johnsrudsaga: elektrisitetsverket fra 1915 - dynamosiden

Bilde nr. 26308 viste fundamentet til et gammelt vannhjul og rester etter elektrisitetsverket fra 1915, begge deler dekket av et kledelig nysnødekke. Nå lager snøen litt vårvannføring i Lomma, og det er mulig å se nærmere på restene av installasjonene. Dette er restene av likestrømsdynamo og vannturbin: fra venstre i forgrunnen dynamohuset, så dynamoankeret (rotoren) med kjølevifte, deretter et endelokk til turbinen, og turtallsregulatoren. I midten turbinen med svinghjul, med akselbrudd mellom turbin og svinghjul.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

02 Apr 2017

Hyllest på Østmarkskapellet

Av Lise Henriksen

Etter gudstjeneste og kunstutstilling på Østmarkskapellet spilte sola hovedrollen. Vafler og kaffe smakte ekstra godt i den bakende sørveggen. Østmarkas Venner arrangerte en uvanlig vakker hyllest til skaperverket i ord, musikk og bilder denne søndagen. Se for øvrig Østmarkas Venners nettsider.

01 Apr 2017

Skullerudmosen

Av Lise Henriksen

På et vakkert platå i Skullerudåsen, ikke langt fra Skullerudstua og Rustadsaga, ligger Skullerudmosen fredelig til, omkranset av furuskog. Her var det torvdrift for noen tiår tilbake. Bildet er tatt mot sør.

27 Nov 2016

En gammel skoleveg

Av Per Sørhaug |

Her er vi på den gamle skolevegen opp fra Svarthol til Rausjø skole. Vegen var nok bedre før i tiden da den ble brukt. Nå har vær og vann tæret på underlaget slik at "stien" er vanskelig framkommelig noen steder. Den er fortsatt avmerket på kartet.