Over jordene ved Spikkestad

Også over jordene ved Spikkestad var det nok snø til at det var mulig å preparere med stor maskin,og det var nesten litt uvirkelig at det fortsatt er to uker igjen til første søndag i advent.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

12 Nov 2016

Tidlig julestemning på Vardåsen

Av Odd Tore Saugerud

Dagen opprant med den kraftgste bisolen jeg har sett ved Kolsås, dvs. fine forhold for haloer. Da er Vardåsen et fristende mål, særlig når en ny kjentmannspost kan besøkes samtidig. Sol og retningsorienterte iskrystaller uteble, men bilde nr. 26345 og bilde nr. 26346 fra 2007 viser hva vi håpet på. Nå ble det med en tidlig julestemning, nesten i svart/hvitt, i stedet. Bra med snø og vinterstier, bra med folk, og mye mildere i høyden, men ikke plussgrader.

16 Des 2007

Haloer sett fra Vardåsen 2007 – under solskiven

Av Odd Tore Saugerud

Da bilde nr. 26345 ble tatt, var det for sterkt lys til å få med nedre del av haloene uten å få en mengde interne reflekser i objektivet. Muligheten bød seg fra toppen av Vardåsstupene noe senere, med svakere sol og Kjekstadmarka som mørk bakgrunn slik at haloene sto frem. Dette er nedre del av den nokså vanlige 22 graders haloen med bisoler pg sidetangenter, dessuten en nedadrettet solpillar, også den med bisol (fortykkelsen), og en omvendt V-formet tangentbue, som begge er sjeldne.

16 Des 2007

Haloer over Vardåsen 2007 – over solskiven

Av Odd Tore Saugerud

Det var tåke og meget fuktig luft da vi dro til Vardåsen 16. desember 2007, en riktig trist dag. Men da vi kom til toppen, kom solen, og vi fikk dette synet, som faktisk ble nesten verdenskjent som «The Oslo Display». Den innerste sirkelen er den nokså vanlige 22 graders haloen med bisoler og sidetangenter. Foran skyen midt mellom solen og den v-formete tangentbuen til 22 graders haloen er det en meget sjelden v-formet Moilanen bue, vanskelig å se på dette bildet. På toppen av den er det en v-formet tangentbue, og rett ovenfor den en svært sjelden Parry bue med samme form. Den ytterste sirkelen er en 44 graders halo med en supralateral bue rett utenfor. Den øverste buen som kurver oppover er en sirkumsenital bue (del av en sirkel rundt senit). En klassifisering og forklaring på de forskjellig haloene finnes på http://www.atoptics.co.uk/halo/mdisp6.htm.