Haloer sett fra Vardåsen 2007 – under solskiven

Da bilde nr. 26345 ble tatt, var det for sterkt lys til å få med nedre del av haloene uten å få en mengde interne reflekser i objektivet. Muligheten bød seg fra toppen av Vardåsstupene noe senere, med svakere sol og Kjekstadmarka som mørk bakgrunn slik at haloene sto frem. Dette er nedre del av den nokså vanlige 22 graders haloen med bisoler pg sidetangenter, dessuten en nedadrettet solpillar, også den med bisol (fortykkelsen), og en omvendt V-formet tangentbue, som begge er sjeldne.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - vinter

16 Des 2007

Haloer over Vardåsen 2007 – over solskiven

Av Odd Tore Saugerud

Det var tåke og meget fuktig luft da vi dro til Vardåsen 16. desember 2007, en riktig trist dag. Men da vi kom til toppen, kom solen, og vi fikk dette synet, som faktisk ble nesten verdenskjent som «The Oslo Display». Den innerste sirkelen er den nokså vanlige 22 graders haloen med bisoler og sidetangenter. Foran skyen midt mellom solen og den v-formete tangentbuen til 22 graders haloen er det en meget sjelden v-formet Moilanen bue, vanskelig å se på dette bildet. På toppen av den er det en v-formet tangentbue, og rett ovenfor den en svært sjelden Parry bue med samme form. Den ytterste sirkelen er en 44 graders halo med en supralateral bue rett utenfor. Den øverste buen som kurver oppover er en sirkumsenital bue (del av en sirkel rundt senit). En klassifisering og forklaring på de forskjellig haloene finnes på http://www.atoptics.co.uk/halo/mdisp6.htm.

12 Nov 2016

Soloppgang over tåkehavet

Av Nina Didriksen

Noe blinker på toppen av Gyrihaugen, mens Steinsfjorden bader i skygge og tåke lørdag morgen.

12 Nov 2016

Skumringstur på Ringkollen

Av Nina Didriksen

Ved solnedgang var løypene tomme for folk. Forut sees Ringkollen bak Femputtene. Isen i løypedumpa var det "verste" stedet på turen, mao. er forholdene gode til å være november.