Aas gård: en annerledes gårdsdam

På Aas gård er det nå anlagt golfbane, og til golfbaner hører det gjerne med dammer som hindre som må overvinnes. Men dette er ikke en golfdam, og heller ingen vanlig gårdsdam. Dette er driftsreservoaret til kraftverket på Aas gård, bygget i 1887 som det første private kraftverk i Norge. Damkrona kan skimtes over vannflaten til høyre i bildet. Det er demning i Damsortungen, så den var antageligvis regulert som hovedreservoar.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

06 Aug 2015

Fuglekassen viser vei!

Av Odd Tore Saugerud

Veimerkingen fra gården Ås og innover åsen er ganske spesiell: en fuglekasse med pil og angitt avstand til Aas for hver kilometer. Vi så ingen leieboere i noen av kassene.

06 Aug 2015

Utsikt mot fossen i elva fra Lauvtangen til Damsortungen

Av Odd Tore Saugerud

Fra motsatt bredd av den nordøstre vika i Damsortungen er det flott utsikt mot fossen, som faller ca. 20 meter over svabergene. Uheldigvis vokser skogen raskt også her, så fossen er nok mye mindre synlig nå enn den var for 21 år side. Posten kan skimtes fra veien mot Hakkim, men du må ta en avstikker til vannkanten for å få skikkelig utsikt.

06 Aug 2015

«Posten står på en furu»

Av Odd Tore Saugerud |

Fossen i elva fra Lauvtangen til Damsortungen var Kjentmannspost i perioden 1994-96, kategorisert som helårspost. Furua står der fortsatt, men nå i så tett kratt at jeg måtte brekke meg veg dit. Men der var posttavlen fortsatt, riktig nok noe medtatt. Stien ned til posten var overgrodd med gras og kratt, og ikke mulig å se. Kryssing av det nordre elveløpet krevet også rydding og brekking av grener, men det var mulig å komme seg over, selv ved denne vannstanden. En interessant post, men helst etter og i tørt og varmt vær.