En steinsøyle i øststupet

Litt nord for den navnløse bygdeborgen står denne steinsøylen. Utsikten herfra mot Oslofjorden kan man ikke klage på. Og enda er dette bare en del av utsikten: Østmarrka, hele Oslogryta, Holmenkollen, Wyllerløypa, Gardlaushøgda og neste bygdeborg på Kolsås, Gråmagan, er godt synlige. Perspektivforvrengning gjør at stupet ikke ser like loddrett ut som i virkeligheten. Som bilde nr. 17113 viser, er den en populær utfordring for klatrere.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

27 Apr 2014

Den navnløse bygdeborgen: stup og myr mot vest

Av Odd Tore Saugerud

Vest for åskammen med bygdeborgen er det en nokså trang dal med stup på begge sider. I dag er det en meget bløt mosemyr i bunnen av dalen, men da borgen var i bruk, var dette sannsynligvis et langt skogstjern. Igjen et effektivt vern, slik at borgen i sum hadde vern i alle retninger.

27 Apr 2014

Den navnløse bygdeborgen: øststupet

Av Odd Tore Saugerud

Det er langt ned fra stupkanten til steinrøysa under. Å komme opp her er forbeholdt klatrere med tau. De var i aksjon denne dagen, men ikke slik at de kunne komme med på bildet uten klatrende fotograf eller fotodrone. Dette var ingen mulig vei opp for inntrengere. Gården til venstre i overkant av bildet er Dæli gård. KIF-hytta er litt til høyre for midten av bildet.

27 Apr 2014

Den navnløse bygdeborgen: sydmuren

Av Odd Tore Saugerud

Den navnløse bygdeborgen ligger over øststupene på Søndre Kolsås, og er den sydligste av de fire bygdeborgene der. Bilde nr. 14967 og bilde nr. 14969 viser beliggenheten. Når du kommer fra syd, går det en steinrøys fra øststuptoppen og tvers over åskammen til stupet mot myra på vestsiden. Ikke lett å se når vegetasjonen vokser seg større, men ganske tydelig om man ser langsetter røysa. Med trepalisader på toppen var nok dette et effektivt vern mot inntrengere.