Her sto huset på Kølabonn i Lillomarka

Langs blåstien mellom Sørskogen og Kringlervann, nord for Holåsen, lå Vestskauen, også kalt Kølabonn. I Eivind Heides bok om Lillomarka og Nittedalsmarka kan en lese at dette var den minste plassen inne på skauen. Her bodde det folk siden 1866. Det var Jon Nilsen fra Nordskauen som kom hit først. Han var husmann på Skøyen gård i Nittedal og hadde arbeidsplikt for plassen. I 1865 var det ingen husdyr og ikke noe dyrket mark. Ti år senere ble det satt ei kvart tønne poteter. I Heides bok kan en også lese at Jon laget soplimer som han gikk til byen for å selge på torget. Prisen skal ha vært tre-fire øre stykket. Enka etter Jon bodde på Kølabonn en tid. Deretter flyttet hun til Nordskauen der hun stelte for Lars husmann. I 1910 ble husene flyttet til Dalbekksetra som ligger nordøst for Lilloseter. Når en kommer til Kølabonn i dag, møter en ei slette med høyt gress, noe som indikerer at her har det bodd mennesker. Leter en langs stien mot Holåseter, finner en hjørnestenene som huset har stått på. Noen meter mot nord, bak noen grantrær, ligger tuftene etter uthuset.

Edit

Eldre bilder i kategori: Marka - sommer

14 Okt 2012

Siv i snøvær

Av Nina Didriksen

Snøbygene rullet inn over oss under søndagsfrokosten, og spår hva som er i vente. Nå kan vi bare håpe på en periode med skikkelig barfrost før skiføret kan komme. Her ser vi været over Rottungen mot Lyberget og Rådalshøgda.

13 Okt 2012

Snart koker vannet

Av Nina Didriksen

På telttur må en ha bål, og på bålet lager en mat og koker te- og kaffevann. Vi fikk en herlig lørdagsmiddag på odden i Rottungen, med stjerner på himmelen og bålskjær fra ukjente naboer over vannet.

13 Okt 2012

Utøya

Av Eyvind Wang

Utøya var frem til 22. juli 2011 kjent, men uskyldig og litt anonym. Nå er den for alltid knyttet til en ufattelig tragedie som folk langt ut over Norges grenser er opptatt av.