I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Andreas Pihlstrøm og Bernt Sverre Mehammer sklir ut av skogen gjennom denne fine bjerkeportalen og ut på myra langs Nordre Anderstjern.
Se på bildetI dag var det for første gang åpen kiosk på Trantjern. En fantastisk skidag med minus 15 fra morgenen av. Vi måtte spise ute. Håper det snart blir mulig å komme inn for å varme seg.
Se på bildetFortsatt er morgnene så sene at man kan få med seg morgengryet uten å måtte stå opp i otta. Sjelden er snøen finere enn i dette lyset. Bildet er tatt ved Mylla sag.
Se på bildetLøypa mellom Oppengårdene går under en rimete telefonledning som henger på rimete stolper. Dette er nok et syn som snart forsvinner nå når alle fasttelefoner skal kobles ut. I bakgrunnen Øvre Oppen gård.
Se på bildetVeien frem til Trantjern gård er brøytet. Det har dukket opp en liten kiosk der. Når blir det mulig å kjøpe seg noe varmt?
Se på bildetPå en grå dag blir verden helt sort/hvit. Granene er tunge av sne og bøyer seg. Bildet er tatt syd for Bjønnputten.
Se på bildetMellom Svea sportshytte og Mølåa har en hytteeier satt opp et juletre helt inntil skiløypa.
Se på bildetOmtrent så langt nord som man kan komme i Nordmarka, finner jeg Vangen løypekryss. Et kjent navn for en gammel østmarktraver, og uventet å finne det her i løypa mellom Myrskogen skistadion og Halvorsrud. Flott skistadion med nypreparerte løyper.
Se på bildetFint å kunne krysse Sveavann igjen, i helt ferske skuterspor. Det var et godt lag med issørpe, men når dette fryser på, blir det fine forhold.
Se på bildetFra Ballangrudsæterhøgda er utsikten like fin nord- som sørover. Her pekes og fotograferes det ivrig mot en husmannsplass retning Roa.
Se på bildetFamilien Bjørnson-Holm strålte om kapp med sola på Bislingflaka i dag, og de var ikke alene: Det var mange blide fjes å se. Forholdene var da også helt supre, med hvite trær og blå-føre.
Se på bildetFlotte forhold i Nordmarka nå. Og løypemaskinen har vært ute siden før soloppgang.
Se på bildetPreparering av skiløypa Gjerdingen-Snøploghøgda julaftens morgen.
Se på bildetDette er den vestligste bolten av de to på stedet som kalles Port Arthur i Sinnerdalen sør for Tverrsjøen. Det finnes også en Port Arthur i Romeriksåsene. Bakgrunnen for navnet her står å lese på plakaten på bilde nr. 35678. Her ved Villingmyra var det en kjentmannspost i 1996-1998.
Se på bildetDenne bolten er én av to på stedet som kalles Port Arthur i Sinnerdalen sør for Tverrsjøen. Boltene skal ha blitt brukt til å sperre den smale traseen med en kjetting for å hindre tømmerkjøring med hester. Mer av historien står å lese på plakaten på bilde nr. 35678.
Se på bildetMinnetavlen på Korsgranbråtan like ved Tverrsjøen og Sinnerdalen forteller om ekteparet som bodde her midt på 1800-tallet. Stedet hadde kjentmannspost i 2000-2002, og noen blå bånd langs stien er fra Mylla kulturorientering, som nylig har hatt Korsgranbråtan som et turmål.
Se på bildetDet er bare noen steiner igjen som markerer stedet der Helleborg og Abraham bodde midt på 1800-tallet. Korsgranbråtan ligger vest for veien i Sinnerdalen, ved foten av Abrahamshaugen.
Se på bildetDet er flere Port Arthur i Marka, merkelig nok. Ved denne utgaven, i Sinnerdalen, har det både vært kjentmannspost og turmål for Mylla kulturorientering. På denne plakaten kan dere lese opprinnelsen til navnet.
Se på bildetPå Korsgranbråtan bodde Helleborg og Abraham på 1800-tallet. Spor på bakken tyder på at en bøling kyr har vært innom i sommer. Åsen som skimtes i det fjerne, er nordenden av Pershusfjellet.
Se på bildetTydelige hjulspor opp mot Korsgranbråtan. Men Abraham og kona, som bodde her på 1800-tallet, har for lengst forlatt vår verden.
Se på bildetFra veien i Sinnerdalen er det lett å finne veien til Korsgranbråtan, der Abraham og kona bodde på midten av 1800-tallet.
Se på bildetSkulle noen være i tvil om beverne i Marka har kommet til Tverrsjøen, er vel dette et tydelig tegn på at svaret er ja.
Se på bildetDet var hvitt, som seg hør og bør i en skiløypetrasé, ved Svesvika denne nest siste onsdagen i oktober. For en drøy måned siden var det bare så vidt høstfarger å se (bilde nr. 35321). Kjentmannsposten blir forhåpentligvis hengende gjennom de neste tre vintrene.
Se på bildetNoen kjenner kanskje igjen den gamle portstolpen langt nede i Svenådalen, men resten av utsikten blir nå forandret for alltid. Snart går nye E16 i bro over grusveien.
Se på bildetDet er ikke få som har kunnet nyte ski- eller padleturer over disse vannene, sett fra et av Pershusfjellets utsiktpunkter. Fra venstre (nord) sees Skarvvann, Buvann og Pershusvann. I det fjerne til høyre skimtes Aklangen og Katnosa. Fotografen ynder å kalle dette Markas indrefilet (med turen til Pershusfjellet som en «lønnsom avstikker»).
Se på bildetDenne slippkontaineren står like ved blåstien mellom Finnstad og Spålsdammen. I februar 1945 var det flere slipp i området, bl.a. 22. februar ved slipplassen «Odd» på myra mellom Finnerudseter og Prekestolen (bilde nr. 19963) og på selve Finnerudseter står det skilt om et slipp 23. februar 1945 (bilde nr. 2874).
Se på bildetVed Spålen var det litt vind i dag, men solen varmet, og det var fint å raste på hyttetrappa etter å ha besøkt kjentmannsposten. Dette området er et av de vakreste i Marka.
Se på bildetVannstanden er høy i Spålen etter de siste dagers regnvær. Her ved Spålsdammen var fotografen alene om å besøke kjentmannsposten, men det kom minst fire til litt senere på dagen. Møtte to av dem, og fikk rapport fra to andre - på en velvalgt dag værmessig. To hjortelusfluer tilbød sitt selskap under rasten.
Se på bildetDet er ikke så mange centimeterne igjen før det flommer over Spålsdammen. All nedbøren i det siste har gjort sitt. Denne fredagen var et godværsvindu, for på lørdag plasket det ned igjen.
Se på bildetFredag opprant som et godværsvindu mellom alle regnværsdagene. Det ble en tur i Markas indrefilet: Spålen og Pershusfjellet. Bildet viser blåstien mellom Finnstad og Spålsdammen, preget av de siste dagers nedbør.
Se på bildetHer står fotografen i løypekrysset mellom løype 107 (Stryken-Nordvannet) og den mer velkjente løype 106 mot Stålmyra. For mange er nok den lange bakken en pangstart på skituren. I dag gikk turen til fots på vått underlag til kjentmannsposten på Fiskeløysåsen, en lønnsom avstikker fra skiløypa. Også hjortelusfluene hadde en fin dag.
Se på bildetDagene har blitt merkbart kortere nå etter høstjevndøgn, men sola når fortsatt ned til bjørkene langs østbredden av Strykenvannet. I stryket før selve vannet var en fossekall travelt opptatt med å innta sitt ettermiddagsmåltid. Den er faktisk synlig på originalen til dette bildet i fullt antall pixler, men da bare ved sammenligning med de andre bildene tatt i serie med kort intervall.
Se på bildetDenne dagen var det fortsatt blikkstille, og høstfarvene speilte seg i vannet. Men randen av blader i strandkanten viste at de siste dagenes kraftige nordavind nok hadde blåst av mye av høstprakten. I bakgrunnen åsene rundt Bjørgeseterfjellet på 607 moh.
Se på bildetFor å få en liten rundtur var det naturlig å fortsette ned ryggen mot syd og til Bjønnputten og skiløypa. Her var det høstfarver på myra, men mesteparten av bladene hadde allerede blåst av trærne. Vannet har grøftet utløp mot nord og bred klopp over det. Der lå det to døde mus uten synlige skader. Vi får håpe at det ikke er et tegn på harepest (tularemi), som er dødelig for smågnagere, og også kan smitte mennesker via vann.
Se på bildetTil toppen på Fiskeløysåsen fører det ikke sti eller tråkk, men det vil nok forandre seg i løpet av de par neste årene. Fra Rødputten går det bred skiløypetrasé til en liten rund myr rett vest for toppunktet, og holder man kursen mot øst, går det rett mot riktig topp. Selv om det er berg i dagen rundt toppunktet, er utsikten derfra meget beskjeden. Hella som er reist på høykant, er kanskje et resultat av nordmenns iboende trang til å bygge varder.
Se på bildetNord for Rødputten på bilde nr. 35420 er det et stort hogstfelt med noen få gjenstående trær. Videre mot nord er Store Fidlingen synlig med rester av høstfarver. Bildet er tatt med teleobjektiv. Mot nordøst stikker også solobservatoriet på Harestua opp over åskammen. Etter myra er det lurt å krysse den lille dalen mot nord over til skiløypa igjen.
Se på bildetDenne idylliske myrputten ligger i nordlia av Fiskeløysåsen nær enden av Rødputtveien. Skiløypa går i sydkanten av den og er ganske fuktig, mens blåstien går på den lille ryggen nord for myra og er tørr og med muligheter for utsikt, se bilde nr. 35421. Blåstien tar av fra skiløypa ved en høy stubbe med avflaknet blåmaling nær bunnen av den siste bakken opp til myra, der bekken krysser løypa etter et kort, flatt stykke, med bekken på nordsiden av løypa.
Se på bildetHøstens farger fikk utfolde seg på Pershusfjellet i dag, og det var bare å nyte en rast i solskinnet.
Se på bildetLite folk i Marka en mandag, der høstfargene var kommet og Gjerdingen lå som et speil. Også bygningene var låst og lukket, og kun noen kyr ble observert mot Snøploghøgda.
Se på bildetDen lille gnageren har hatt en aktiv periode i høyden bak Kikutstua. Ved «løken» i utkanten av Hakklokroktjern lå det felte stammer i alle retninger.
Se på bildetDet er stille på vannet, og ingen andre folk ved denne «løken» i utkanten av Hakklokroktjern. Etter å ha notert koden på kjentmannsposten (klippetengene er koronadroppet), rakk vi en vaffel på overtid på Kikutstua. Det ble en fin runde på sykkel der det passet å besøke fem av de nye postene denne søndagen.
Se på bildetDet er lenge siden vannene i Nordmarka ble demmet opp. Her lengst sør i Hakkloa ser ikke installasjonene flunkende nye ut, men de er i bruk den dag i dag.
Se på bildetDet ligger mye historie i vann- og fløteinstallasjonene i Nordmarka. Her sør for demningen sør i Hakkloa finner vi tydelige tegn på dette. En lønnsom avstikker!
Se på bildetDet er på tide med et nytt bilde fra Fuglemyrhøgda. Denne fotografen er så langt alene om å forsyne Markadatabasen med bilder med stikkord «Fuglemyrhøgda», men kanskje blir vi flere, nå som det har kommet opp en kjentmannspost (ved «Fuglemyrhytta», ifølge postskiltet).
Se på bildetPå Fuglemyrhøgda nord for Gørja er det kommet en kjentmannspost, men postkomiteen må ha hatt hodene sine et annet sted, skal vi tro teksten. Det ryktes at en ny utgave er på vei. Postkoden er retusjert bort fra bildet.
Se på bildet50 bilder vist.