I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Allerede ganske tidlig på formiddagen hadde folk installert seg på Hulvikstranden, noen for å sole seg og noen dykkere som skulle bruke undervansskuter. Den innerste parkeringsplassen var allerede full, noterte fotografen, som gikk tur forbi denne vakre pinsemorgenen første dag i juni. Her passerer for øvrig sykkelrute 555 (mellom Hvitsten og Son).
Se på bildetEnten du sykler (på rute 555 mellom Hvitsten og Son) eller går, er det hyggelig å passere denne. «Korona-utfarten» har nok dessverre gitt litt mer bilkjøring inn i området, og sjåførene legger kanskje ikke merke til sykkelen.
Se på bildetFredag før pinse var det godt sommervær i Follo. I dette kulturlandskapet preppes det løyper om vinteren, blant annet Stamløypa (løype 863 fra Vandrås til Vesterby). Den krysser veien vi ser på bildet.
Se på bildetDet er vel snart ikke et turlag uten respekt for seg selv som ikke har fått laget en sherpatrapp. Langs kyststien i Ås er det lagt 278 steintrinn mellom Nebba og Sjødalstrand.
Se på bildetDet var mer vårlig enn vinterlig der Kroerløypa krysser Garderveien, selv om vi ennå ikke har passert midten av januar. Garderveien er også fin å sykle på.
Se på bildetDet var mer vårlig enn vinterlig der Kroerløypa krysser Garderveien, selv om vi ennå ikke har passert midten av januar. Garderveien er også fin å sykle på.
Se på bildetDenne høsten har det kommet store flokker konglebit til Østlandet. Dette er høyst uvanlig, og det kan være flere tiår til neste gang. Fuglene liker rognebær. Du kan lese mer om konglebit i denne NRK-artikkelen: https://www.nrk.no/ostlandssendingen/store-flokker-konglebit-har-flydd-fra-russland-og-ost-finnmark-etter-rognebaer-1.14771020. Bildet er tatt ved Ås vgs., like ved der løype 593 (til Kråkstad) og løype 199 mot Trampen starter.
Se på bildetEtter et folksomt og hyggelig geocachingtreff valgte noen av deltakerne å trekke inn til varme og bakst på Breivoll gård i Ås.
Se på bildetDNT forbereder sitt friluftssenter på Breivoll gård i Ås. Disse farkostene venter på varmere tider.
Se på bildetFørste søndag i advent og lav sol bak Breivoll gård i Ås. Neste år åpner DNT et friluftssenter her, men gårdskafeen er i gang og åpen hver helg.
Se på bildetVed Breivoll innerst i Bunnefjorden lyser en blek sol over begynnende is.
Se på bildetFørste søndag i advent, og på grådskafeen på Breivoll gård står juletreet ferdig pyntet.
Se på bildetTakket være iMarka-appen fant fotografen frem til denne perlen av en strand i Hulvika på vei til Son fra Hvitsten. Rett etter stranda var det et krevende trilleparti på noen hundre meter, ellers var både vei og sti lett farbar med hybridsykkel fra Drøbak til Son.
Se på bildetGråvær og regn er ikke det rette for å vise kvalitetene til Breivoll som friluftsområde, men blomsterprakten ved dette svaberget var likevel fristende for flere turdeltagere med kamera, og kunne lett forsinket tilbakereisen.
Se på bildetDNT Turbussen fikk en forhåndsinnvielse av Breivoll i drengestua med foredrag om DNTs nye aktivitetssenter. Planene for friluftsaktiviteter og overnatting er omfattende, og stedet ser ut til å ha stort potensial.
Se på bildetIsskjæring for eksport til Europa var en viktig industri fra midten av 1800-tallet, og det ble anlagt mange kunstige dammer på høydedragene langs Oslofjorden. Kjærnesdammen ble anlagt ved å demme opp et naturlig oppkomme, og her foregikk isproduksjon til langt ut på 1900-tallet.
Se på bildetVest for Labråten blir terrenget kupert og heller mot Bunnefjorden. Her har to småkoller hver sin bronsealdergravrøys,hvor utsikten sikkert var flott før de og omgivelsene ble skogkledde. Turleder Sverre Samuelsen forteller om gravrøysene og andre severdigheter underveis til lydhøre deltagere på mellomlang tur under DNT Turbussens onsdagstur.
Se på bildetI det nokså myrlendte området ved Labråten har det nylig vært omfattende flatehugst. Som bildet viser, har blåstien blitt brukt som transportvei for tømmeret. Dette er et av de bedre områdene på stien, før og etter det var det opptil 0,5 meter dype spor fylt med gjørme og vann. Terrenget utenfor er nærmest ufremkommelig. Turdeltagernes bekymring var om stien ville bli satt i stand igjen, og i så fall når.
Se på bildetPå Labråten ble det ca. 1927 murt opp ei jakthytte i stein holdt sammen med mur. Men sementen var dårlig, og under oppmuringsarbeidene ramlet veggene ned. Med inspirasjon fra Bibelen ble hytta derfor straks døpt Jeriko, og har beholdt navnet til nå, selv om den raskt ble murt opp igjen med mer bestandig resultat.
Se på bildetFålemarka, etter urgården Fåle, ligger i Ås kommune syd for Svartskog, og har i løpet av de siste årene fått et omfattende nett av blåstier i ganske kupert terreng. Her er er det en god del kulturminner, som plassen Labråten, sannsynligvis ryddet av finner. Nå er den i ferd med å gro igjen med kratt, men den er fortsatt i bruk som feriested.
Se på bildetDen merkede turveien gjennom Askjumskogen benyttes av både gående og syklende. I ettermiddag tittet solen frem, og det vekslet mellom lys og skygge i traseen.
Se på bildetI Askjumskogen går det en fem kilometer lang kulturminnesti, med 17 utplasserte poster.
Se på bildetDet annonseres nå atten boligtomter i Laboåsen i Son, og byggingen av infrastruktur er i gang. Løype 851 går der grushaugen ligger, og forsvinner inn i skogen mellom løvtrestammene nesten midt i bildet.
Se på bildetDet er hugget mange trær i skiløypa ved Labo i Son. Bak fotografen bygges nye hus. Her ser vi mot plassen Labo Nordre, og bak den renner Såna eller Sonselva.
Se på bildetLabo ligger i Son i Vestby og har en egen idrettsplass, Labo stadion. Rett bortenfor går skiløype 851, Labo-Gjølstad. Her står vi ved Labo Nordre og ser sørover der løypa tar en runde på jordet. Til venstre skimtes bebyggelsen i Strømbråtenveien, der det også er noen nye boliger på gang.
Se på bildetLabo ligger i Son i Vestby og har en egen idrettsplass, Labo stadion. Rett bortenfor går skiløype 851, Labo-Gjølstad.
Se på bildetLabo ligger i Son i Vestby og har en egen idrettsplass, Labo stadion, bak det hvite huset. Rett bortenfor går skiløype 851, Labo-Gjølstad.
Se på bildetLabo ligger i Son i Vestby og har en egen idrettsplass, Labo stadion. Rett bortenfor går skiløype 851, Labo-Gjølstad.
Se på bildetDet er for hardt og for lite snø til å gå på ski ved Deør i Vestby, men det er fint til fots. Piggsko føltes tryggest, og underveis lette vi opp et titalls geocacher. Øst for stien dundret trafikken forbi på E6.
Se på bildetDagene er korte nå, og allerede kvart over to kastet vintersolen et gyllent lys over løypa mellom Tannum og Jeksrud, slik som her ved Authen.
Se på bildetHer preppes løype 824 (Tannum - Jeksrud) - i lav desembersol.
Se på bildetBildet er tatt 2. søndag i advent i løype 819, som går mellom Nordre Ålerud og Tannum.
Se på bildetHer, rett ved boligfeltet i Landåsveien, går det skiløype mot Libråten vinterstid. Den siste torsdagen i oktober var det imidlertid høsten som fortsatt hadde overtaket. Vi ser her mot Kleiver gård. Rett utenfor bildets høyre kant går Vestbyveien. Der går sykkelrute 367 mellom Vestby og Korsegården.
Se på bildetDette huset på Libråten har etter hvert fått trær og kratt temmelig nært innpå seg.
Se på bildetOm vinteren går skiløypen fra Landåsveien over dette jordet her ved Libråten. Blir det lenge til sesongen starter, tro?
Se på bildetDette bildet er tatt ved Libråten, der det er undergang under E6 i Vestby. Om vinteren går det skiløype her, fra Landåsveien.
Se på bildetFra toppen av Sonsåsen, eller Vardåsen som de sier lokalt, skimtes Son bak trærne. Her på toppen sto det frem til 1970-tallet en slags hytte i kombinasjon med trig.merket. «Varden» er en fin, merket avstikker fra sykkelruten mellom Son og Kjøvangen.
Se på bildetPå kartet står det Sonsåsen, men lokalt kalles den for Vardåsen eller bare «Varden». Det er en lønnsom avstikker fra sykkelruten mellom Son og Kjøvangen, og skiltet fra Stavnestjern. Steinhaugen er en gammel varderøys og bak trærne til vesntre skimtes Bevøya.
Se på bildetI vinter var det snø nok til at det var mulig å gå på ski også langt sør i Akershus. Siste mandag i mai var det svært varmt og fine fotturforhold i Flisløypa (løype 837). Bildet er tatt rett vest for Hvitstenveien, i krysset der løype 836 fortsetter bak fotografens rygg mot Vestby kirke og Jegstad.
Se på bildetRett nordøst for Hvitstenveien går skiløype 836 i retning Vestby kirke og Jegstad i Vestby. Det er et omfattende løypesystem over jorder og gjennom skogholt her sør i Akershus. På den andre siden av veien (bak fotografens rygg) går «Flisløypa», løype 837, se også bilde nr. 29566.
Se på bildetOmtrent midtveis mellom Hvitsten og Kjøvangen/Son ligger Krokstrand - et stort, fint strandområde med rastebord og gressplen, og et vidt utsyn over Oslofjorden. Her er det ypperlig å raste for vandrere langs Kyststien.
Se på bildetKyststien mellom Hvitsten og Kjøvangen går bratt ned på den fint oppbygde "Sherpastien" til Emmerstadbukta. Akkurat her heter det Mølen.
Se på bildetTuren fra Hvitsten til Kjøvangen passerer utallige idyller. Her nærmer vi oss Bråtebukta.
Se på bildetIdyllene er mange på denne 12 km lange turen fra Hvitsten til Kjøvangen - sørover langs Oslofjorden. Men perlen Hvitsten er kanskje aller finest? Her er også mye kulturhistorie.
Se på bildetSøndag 13. mai arrangerte Vestby Turlag en nydelig tur langs Kyststien, fra Hvitsten til Kjøvangen. 76 folk var med, og lokalkjente guider ga oss mye informasjon. Turen arrangeres årvisst, og inngår i den såkalte Follosømmen - et samarbeide mellom turlagene i Vestby, Ås, Nesodden og Oppegård i dette jubileumsåret for DNT.
Se på bildetI skråningen opp fra friområdet mot Breivoll gård står denne digre eika. Vi var tre damer som så vidt klarte å holde rundt den, det betyr at omkretsen er et sted mellom 4,5 og 5 meter.
Se på bildet50 bilder vist.