Friluftsglede for skoler er et praktisk pedagogisk lærings- og undervisningsopplegg i friluft. Tilbudet går over to skoleår og innebærer aktiviteter i nærnaturen, både høst, vinter og vårsesong.
Målgruppen er 3. og 4. klasse fra skoler i Oslo med en høy andel elever med minoritetsspråklig bakgrunn, samt mottak-/alfaklasser.
Tilbudet er et læring i friluftprosjekt, med hovedvekt på mestring, inkludering, læring, og gode opplevelser i naturen. Friluftsglede bidrar også til god fysisk og psykisk
helse, og ikke minst lærer barn å bli glade i naturen og Marka. Slik blir de også bedre rustet til å ta vare på den for framtiden. Prosjektet oppfyller en lang rekke av kompetansemålene i skolen, og ikke minst treffer vi godt inn mot FNs og regjeringens bærekraftmål.
Det pedagogisk rammeprogram og undervisningsmateriellet som gjennomføres på Friluftsglede er i tråd med skolenes lærings- og kompetansemål. Opplegget tar sikte på å sikre kvalitet og kompetanse for skolene og vi har fokus på relevante kompetansemål i læreplanen for 3. og 4.
trinn.
Det omfatter blant annet temaer som dyr/spor/planter i Marka, kart/kompass/orientering, bål/matlaging på bål, naturvern
/sporløs ferdsel, sansing og undring, motorisk utfordring/klatring/helse, skileik, språkkompetanse, historiefortelling, bruk av utstyr som kniv/tarp m.m.
Lærerne deltar selv på hele opplegget og kan bruke den praktiske erfaringen både de og elevene får på Friluftsglede i egen undervisning.
Friluftsglede støttes av Miljødirektoratet, Oslo kommune Bymiljøetaten, Sparebankstiftelsen DnB, Eckbos Legat og andre viktige bidragsytere.