Bli kjent med løypebasene

Ukas løypebas: Jarle Jensen

Møt mannen bak de imponerende skiløypene i Romeriksåsene.

Tekst: Christine Amdam. Foto: Magnus Nyløkken

Navn: Jarle Jensen
Alder: 44 år
Område: Romeriksåsene med base på Brovoll
Har jobbet som løypebas for Skiforeningen i 10 år
Utdannet skogsarbeider

I forrige sesong var det sammenhengende skiføre på Brovoll i seks måneder. Med tanke på at forrige vinter ikke var noen drømmevinter snømessig er dette mildt sagt imponerende.

– Det er mye jobb som ligger bak, og det er krevende å lage skispor på lite snø. Denne sesongen har vi hatt glimrende forhold siden 5. november, og jeg merker at publikum setter mer og mer pris på jobben vi gjør, forklarer Jarle Jensen. 

I Romeriksåsene er det mange skogsbilveier som gjør det mulig å lage tidligløyper i området. Men løypene lager seg ikke selv. Jarle bruker mye tid på å rake, fjerne store steiner og frigjøre grøftene for kvist og kvast slik at vannet renner bort før snøen kommer. Når sesongen er i gang kreves det daglig vedlikehold av løypene. Dersom det er lite snø må han frem med spade og trillebår for å flytte snøen dit den skal ligge. Det er også en kunst å vurdere når det skal pakkes, preppes og flyttes snø.

Tidlig start på dagen

Arbeidsdagen starter tidlig for løypebasen på Brovoll. Vekkerklokken ringer hver dag klokken kvart på seks. Det første han gjør er å gå ut døra og se på og føle på været. Så sjekker han værstasjonen på Brovoll og yr.no, og skriver dagens føremelding. Deretter smøres matpakka og han setter seg i bilen og kjører de snaue 30 minuttene til garasjen på Brovoll.

– Så starter arbeidet med å preparere. Målet er å preparere så mye som mulig hver dag, men jeg må daglig gjøre vurderinger, sier han.

I helgene preparerer han på natten. Målsettingen er at løypene skal være ferdig preparert før de første skiløperne kommer ut på ski. 

– Den siste tiden har vi hatt mye natursnø og overheng i løypene. Det har gjort at jeg har møtt en del skiløpere mens jeg har vært ute og jobbet. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, tommel opp og bekreftende nikking.

Og det at publikum setter pris på arbeidet han gjør er viktig for motivasjonen. 

– Å kunne utføre en jobb som gleder så mange er noe av det beste med denne jobben. I tillegg til friheten ved å være så mye ute i naturen, sier Jarle.

Se Skiforeningens føremelding

Ultimate forhold

Den beste følelsen får Jarle er når han har kjørt løyper hele natta. I det han parkerer løypemaskinen klokken syv om morgenen er alle løypene kjørt, det er knallforhold med tørr fin snø og faste spor.

– Så ser jeg på yr før jeg legger meg at det skal bli knallforhold og strålende sol hele dagen. Ah, det er deilig!

– Det har kanskje skjedd to ganger på disse ti årene. Det er ofte vind, mildvær, snøvær eller noe som ødelegger for de ultimate forholdene.

Hva er ditt dårligste minne?

– Det må være en dag jeg hadde med meg begge ungene i løypemaskinen. Det var 25 kuldegrader ute og plutselig fikk vi motorstopp midt i Marka. Maskinen måtte parkeres og vi måtte gå hele veien hjem igjen.

Barna var da tre og seks år, og de måtte vasse i snø. Minstemann måtte bæres hele veien.

– Heldigvis var det fort glemt!

Jarle forteller også om en gang han ble vekket på 1. juledag og måtte ut i løypa for å taue bort en bil som hadde kjørt seg vill i skiløypene.

– Han skulle i juleselskap og hadde kjørt langt inn i de preparerte løypene bort fra den brøytede veien. Neste dag var det blitt mildt så bilen kom ingen vei uten hjelp.

Det gikk heldigvis bra det også, men Jarle måtte bruke resten av juledagen på å fikse opp løypenettet.

Favorittløype

Som løypebas er det viktig å teste og kvalitetssikre egne skispor. Jarle prøver å få til det så ofte som mulig.

Hva er din favorittløype i ditt område?

– Det er start på Brovoll og over Snellingen. Derfra over Råsjøen og over til Hakkim ned Gruvelia, over til Vardåasen og ned igjen til Glitre. Fra Glitre kan jeg gå hele veien hjem dersom jeg ønsker det.

Samarbeidspartnere