Gøy i gjørma

Vi gir deg tipsene som gir løpeglede på stiene i Marka.

Tekst og foto: Magnus Nyløkken

Publisert 01.10.2019

Løping er i vinden, og stadig flere finner gleden i å utforske Marka med løpesko på beina.

– Stiløping er spennende, tiden flyr, og du vet ikke hva som er rundt neste sving. Det er uforutsigbart og krever en annen tilstedeværelse. Du må være fokusert fordi det hele tiden er hindringer du må passere. Plutselig har det gått et par timer, og du vender blid og fornøyd hjem igjen, sier Grete Krane Langhaug.

Hun er butikksjef på Intersport Aker Brygge, som er en faghandel innen løping i Oslo. De merker den økte løpeinteressen, og det er stadig flere som søker ekspertråd når de skal gå til innkjøp av sko som er gode å bruke på sti.

Grete poserer sammen med utvalgte løpesko

Grete Krane Langhaug er butikksjef på Intersport Aker Brygge.

Stifrelst

Butikksjefen er selv en ihuga markaløper. Som innflytter fra Tromsø har løpingen vært en fin måte å bli kjent i Marka på.

– Terrengløp er min egentid. Det er en fantastisk måte å bruke kroppen på samtidig som jeg lader hodet. Har jeg tid og mulighet, løper jeg aller helst i Marka. Som mange andre løper jeg ofte samme faste runde, men jeg anbefaler virkelig å utforske nye stier, sier Krane Langhaug.

Asfalt sliter på kroppen i lengden

Asfaltløping kan være en hard belastning på kroppen over tid. Særlig er det beina det går utover, og lite er så frustrerende som belastningsskader.

– Hvis du er utrent, er terrengløping en fin start. Sett deg et mål for turen og kombiner gjerne løping og kjapp gange i starten, anbefaler Krane Langhaug.

Løping på sti og skogsbilvei er mer skånsomt for beina. Samtidig er det en god måte å trene balanse og koordinasjon på.

Gjør det enkelt

Løping er til forskjell fra en del andre idretter enkelt når det kommer til utstyr. Det du trenger er et par sko, shorts og en t-skjorte. For løping i Marka er det lurt å legge vekt på god gripeevne, og at skoene sitter godt på foten.

–  Gå innom en butikk som er spesialist på løping, og finn en sko som passer din fot, form og behov. Er du godt trent, kan du gå for en lavdroppssko som er noe mindre dempet. Er du relativet fersk, kan det være lurt å velge en mer stabil og dempet sko. Gripeevne er svært viktig for at løpeturen skal bli en suksess. Du må ha en sko du kan stole på. Det vil gi deg bedre balanse samtidig som det minsker faren for skader, forklarer Krane Langhaug.

Løping i Marka er Krane Langhaugs avkobling.

Gore-tex eller ikke

Løpeeksperten trekker frem at det er ulike erfaringer med gore-tex i terrengsko. Det holder deg tørr og varm på beina helt til du plumper skikkelig. Kritikere av gore-tex i terrengsko trekker frem at det puster dårligere og blir tettere på foten. Skoene blir også noe stivere med gore-tex, som igjen kan gi dårligere passform. Krane Langhaug forteller at en del raskere løpere velger det bort, men skal du ha en god sko til rolig løping og gåturer i Marka, kan gore-tex være relevant.

Et nytt løpeskosegment

Det er de færreste forunt å kunne starte løpeturen på perfekte barnålstier som slynger seg av gårde innover i Marka. Ofte starter løpeturen på asfalt eller grus.

Tradisjonelle terrengsko har lite demping og krever mye av løperen. De er mer avstivet og hardere på foten. Det krever at du er i svært god løpeform. Terrengskoene som har kommet på markedet de senere årene, har en mellomsåle med god demping. Samtidig har de en god såle med gripeevne, slik tradisjonelle terrengsko har.

– Vi ser en økende etterspørsel etter lette terrengsko som er godt dempet slik at de fint skal kunne brukes som en slags kombinasjonssko på sti, grusvei og asfalt. De minner mer om tradisjonelle løpesko, men har god gripeevne og passform. Disse skoene har også blitt populære blant de som løper terrengløp der det også er partier på asfalt og grus. Mange av kundene våre ønsker sko som de fint kan kombinere, slik at de er funksjonelle til forskjellig bruk, avslutter Krane Langhaug.

Terrengløp er min egentid. Det er en fantastisk måte å bruke kroppen på samtidig som jeg lader hodet. Har jeg tid og mulighet løper jeg aller helst i Marka.

Fire fine alternativer

Hva er dropp?

Dropp er en betegnelse som beskriver forskjellen i tykkelsen på løpeskoens såle fra forfoten til hælen, målt i millimeter. Er det 0 millimeter dropp, er det en såle som er helt flat. En godt trent løper kan gjerne velge en sko med lavere dropp, men det vil kreve mer av legger og akilles. Har du ikke løpt like mye, kan det være lurt å velge en sko med mer dropp. Mange mengdetreningssko ligger mellom 8 og 12 millimeter. Lette terrengsko for godt trente løpere har gjerne dropp mellom 3 og 6 millimeter.