Gå til køys mellom trærne

Med riktige forberedelser blir hengekøyeovernattingen vellykket året rundt.

Tekst og foto: Magnus Nyløkken

Publisert 28.08.2019

Hengekøyen har vært sommerens store hit, og sportsbutikkene har slitt med å dekke etterspørselen fra friluftsglade nordmenn.

Det er bedre å ta av seg noen lag gjennom natten fordi det er for varmt, enn å våkne av at du er kald.

Øv hjemme

Selv om gradestokken nå kryper nedover, er det ingen grunn til å droppe hengekøya på tur. Med gode forberedelser kan hengekøyeovernatting være en fantastisk friluftsopplevelse året rundt. Det er viktig at du vet at utstyret fungerer slik det skal, og at du har alt du trenger for at det skal bli en behagelig natt.

– Det er ikke dumt å teste utstyret hjemme før du drar på tur, sier Inger Søhol Lie i Skiforeningens aktivitetsavdeling.

Hun anbefaler å pakke med seg godt med ullundertøy i sekken. Dunjakken som du har på deg på kvelden kan fint brukes til ekstra isolasjon rundt rumpa gjennom natten. Eller som hodepute dersom du er av den varmblodige sorten.

– Det er bedre å ta av seg noen lag gjennom natten fordi det er for varmt, enn å våkne av at du er kald, sier Lie.

GODE RÅD: Ved å følge noen enkle tips kan en natt i hengekøye bli mye mer behagelig.

Vær og vind

– Sjekk yr.no før du drar. Hengekøyeovernatting er aller hyggeligst når det er oppholdsvær, sier Lie.

Til forskjell fra telt er du noe mer eksponert for vær og vind i en hengekøye. En tarp som man spenner over hengekøyen kan være med på å isolere bedre. Skal du være helt sikker på å holde varmen gjennom natten, lønner det seg å bruke varm nok sovepose. I tillegg er det viktig med et oppblåsbart liggeunderlag som isolerer og gir varme. Mange hengekøyer leveres nå med dobbel bunn hvor du kan legge inn liggeunderlaget slik at det holder seg på plass.

Mange muligheter

Det er etter hvert kommet mange ulike hengekøyer på markedet. Be om råd i sportsbutikken slik at du finner en som passer til ditt bruk. Integrert myggnetting er praktisk om sommeren, mens dobbel bunn og tarp er smart om du ønsker å holde varmen gjennom de kaldere månedene av året. Flere hengekøyer er i tillegg nå utstyrt med et under­pledd i ull som skal isolere ekstra godt.

NATUROPPLEVELSER: Å kunne våkne opp med en utsikt som denne er noe av det flotteste vi vet. Ved å overnatte i hengekøye kommer du tett på naturen.