Til et gult hus i Sørkedalen, to mil unna Oslo sentrum, strømmer tusen elever og lærere hvert år for å lære seg syklingens kunst.
Tekst: Hege Wallenius Foto: Magnus Nyløkken
– Dette har vært verdens beste skoledag. Jeg driver med hockey, men dette var mye gøyere. Jeg har lyst til å begynne på terrengsykling etter denne dagen, fastslår William Mundheim Flatland.
Han og resten av klasse 5a ved Bekkelaget skole på Nordstrand har lagt fra seg syklene ved en skogsbilvei i Sørkedalen. Nå sitter de og spiser medbragt matpakke mens sola steker over dem.
To timer tidligere kom klassen til Markaskolen i Sørkedalen. De er blant rundt 1000 5.–7. klassinger fra Oslo som hvert år kommer hit for å øve på sykling i Marka.
På skolens gårdsplass ble sykler og hjelmer lagt klare i god tid før elevene ankom med bussen. Vel fremme stiller gjengen fra Bekkelaget seg i en halvsirkel rundt en av dagens instruktører, Anders F. Bjørnsen.
– Hvor fort kan vi sykle? spør en elev mens de står i halvsirkelen.
– Du sykler så fort du klarer. Sykkelen har en liten computer som viser hvor fort du sykler, svarer instruktøren.
– Oiii, lyder det fra flere av elevene.
Bjørnsen gjennomgår trafikkreglene for syklister og programmet for dagen. Så er klassen klar for å legge ut på tur.
• Gratis skoletilbud opprettet i 2010.
• Utdanningsetaten finansierer prosjektet.
• Tar med elever i Osloskolen på ulike turer i Sørkedalen.
• Siden 2014 har Markaskolen også tatt med elever på sykkelturer, etter å ha fått sykler fra Sykkelprosjektet i Oslo.
• Turene gir læring i friluftsliv og realfag.
• Over 30.000 elever har besøkt skolen så langt
LÆRERRIKT OG GØY: Elevene som besøker Markaskolen får utfordret seg på ulike måter. William lærte seg å bruke sykkelcomputer samtidig som han fikk testet ferdighetene sine i terrenget.
På lang, lang rekke, med voksne bak, i midten og foran, sykler de ut på Sørkedalsveien.
– Dette er som Tour de France, sier en av elevene idet han svinger ut av gårdsplassen.
Gruppen setter kursen mot en grusbane 600 meter unna. De som har lyst får lov til å sykle ned en liten sti og over et hopp, som ligger like ved banen. En av dem som setter utfor, er Andrea Vea Halvorsen.
– Det er gøy å sykle over steiner, hoppe og sånne ting. Det er litt spennende, sier hun og virker ikke videre skremt over den litt ustø landingen hun gjorde etter hoppet.
– Jeg gjorde en liten feil der i stad. Men så lærte jeg at jeg må stå mer oppreist og ha tyngden ned i pedalene. Så da lærte jeg noe nytt, forklarer hun.
MARKASKOLEN holder til vegg i vegg med Sørkedalen skole.
På grusbanen skal elevene sykle i god fart, for deretter å bremse uten å lage bremsespor. Så må de sykle slalåm gjennom syv kjegler som ligger på bakken. Deretter sykler de over en planke.
– Det går som en drøm, roper William til lærer Fredrik Eriksen mens han tar fart og sykler mot der elevene skal bremse.
Etter en liten stund beslutter Markaskolen-instruktørene at gruppa er klar for å sykle videre ut i terrenget. I denne klassen virker alle å ha erfaring med sykling fra tidligere. Slik er det ikke alltid, forteller leder av Markaskolen, Johan Mosvold Larsen.
– Det er ikke sjelden at det kommer noen som ikke kan sykle i det hele tatt, men vi vil veldig gjerne at de kommer likevel. For om de ikke har lært det til 5. klasse, tror jeg terskelen er høy for å lære det senere også. Hvis de kommer hit, har de hele dagen på å øve seg på en trygg fotballbane, og da er det veldig mange som knekker den koden.
Hvordan opplever du det?
– Jeg synes det er rørende.
Det er imidlertid ikke bare sykling elevene som besøker Markaskolen får trent seg på. På turene flettes det også inn faglig innhold, særlig realfag og kroppsøving.
– Det er mye gøy læring i å bruke Marka. Istedenfor å sitte og lære om målestokk i matteboka, kan du lære om det ved å se på kart. Istedenfor å lære om kilometer i timen i matteboka, kan du få en sykkelcomputer og se det i praksis, sier Mosvold Larsen.
Faglærer Eriksen sier hans forventninger til sykkelturen med Markaskolen først og fremst er at barna skal ha en fin dag og lære mer om trafikkregler og sykkelferdigheter.
– Nordstrand har ikke så mye av Marka i umiddelbar nærhet. Jeg tror de fleste sykler på asfalt istedenfor på sti, slik som her. Så dette er et veldig godt tilbud for oss, sier han.
– Jeg har vært på Markaskolen før, og jeg vet at lærerne her er veldig dyktige, og det er gode og tydelige undervisningsopplegg. Og det er en fin annerledesdag for barna.
– Er det noen utfordringer med å være lærer på en slik tur?
– Det er en utfordring å komme seg hit. Sørkedalen er ganske avsidesliggende. Vi holder til på Nordstrand på andre siden av byen. I dag opplevde vi at en liten forsinkelse på trikken forplantet seg gjennom tre bytter med buss og bane. Men heldigvis klarte Markaskolen å arrangere VIP-service for oss med egen buss, så stjerne i boka for god nødorganisering.
Ti år gamle William forteller at han i løpet av to timer hos Markaskolen allerede har lært ting han ikke kunne fra før.
– Jeg har lært at på en sykkel kan du se hvor langt du kjører, og at det er enklere å sykle i terrenget enn du tror. Jeg trodde vi skulle kjøre langt ut i skogen og at det skulle bli mye vanskeligere.
Men det har ikke vært vanskelig?
– Nei. Dette var bare gøy.
ESKIL prøver seg på noen luftige svev.
LEDER FOR MARKASKOLEN: Johan Mosvold Larsen synes det er rørende når barn som ikke kan sykle knekker sykkelkoden i løpet av tiiden på Markaskolen.