Du trenger ikke å reise langt for å leke deg i urørt pudder.
Tekst: Ola Bustad. Foto: Magnus Nyløkken.
Vi elsker Markas trikkeskinner på lette løypeski, men følelsen av å være for seg selv i villmarka og sette sine egne spor er noe helt eget. I år ligger forholdene godt til rette for begeistrende øyeblikk i den urørte Marka.
Turmål som Lyngen, Lofoten eller Nordvestlandet er fantastiske hvis planen er å gå bratt med feller for å få overblikk og utsikt. Det er lite som slår følelsen av å kjøre med det hvite gullet i pudderform under skiene. De fleste av oss er heldige hvis vi klarer å presse inn et par slike turer i løpet av en sesong. Derfor er det fantastisk å vite at du kan få mye av den samme opplevelsen rett utenfor døren, nemlig i Marka.
Riktignok er høydeforskjellen mindre, og innmarsjen ofte lengre enn til fjells. Til gjengjeld får du oppleve urørt snø og skogens ro i områder der bare elgen og haren har satt spor før deg. I mange tilfeller uten å ha sittet ett minutt i bil. Er du tidlig ute og litt heldig, er muligheten for å se skogens konge eller andre av Markas innbyggere til stede.
Som med toppturer generelt er dette for alle. Du kan velge en løype som går i slakt terreng og ta det med ro oppover. Lykken er å finne det perfekte utsiktspunktet for en velfortjent lunsjpause. Du som søker adrenalinrush kan velge de lengste og bratteste områdene for å kjøre røft og hoppe ut fra skrenter. Er du ute etter tøff trening, gir løssnø-jabbing med høy puls i småkupert terreng en perfekt hardøkt. Alternativt kan du kombinere det hele til en leken, treningsintensiv og avstressende tur i hverdagen, med en kaffekopp på utsikten før du vender skituppene ned igjen.
Uansett hva du velger får du oppleve stillheten i et landskap innhyllet i snø. Det er lite som slår det spesielle lyset over myrene som ligger lett sløret i tåkedis og fantastiske utsiktspunkt. Alt dette ligger mer tilgjengelig med vinterens vegetasjon og ski på beina, enn med joggesko eller turstøvler en sommerdag. Velger du å gå på morgenen eller ettermiddagen, kan du i tillegg få oppleve det fantastiske fargespillet på himmelen.
Vi har gått noen topper i nærområdet på utstyr som er en krysning mellom topptur- og langrennsski. Dette er korte og brede fjellski med smørefritt fiskebeinsmønster som gir godt feste i oppoverbakkene. Skiene er utstyrt med kraftige Rottefella BC-bindinger. Med disse skiene kan du surfe ned slake bakker og kaste deg utfor skrenter. Alt i urørt snø. Selv om slikt utstyr gjør det småkuperte terrenget mer tilgjengelig og turen fantastisk leken, er normale toppturski og brede turski også godt egnet for de turforslagene vi har satt opp. Vårt beste tips er å prøve seg frem og ikke være redd for å utforske det urørte terrenget i Marka.
Les også: Alt du trenger å vite om felleski
Dette er ikke en uttømmende liste over toppturer i Marka, men kun et lite utvalg av noen fine turer:
Barlindåsen i Lillomarka
Sandermosen-Barlindåsen-Sandermosen
Går du korteste vei er turen ca 2,5 km tur/retur og har en høydeforskjell på 170 meter.
Følg blåmerket sti til Barlindåsen fra Sandermosen stasjon. Toppen av Barlindåsen har flott utsikt over byen, Maridalsvannet og Marka fra ca 400 moh. Hit kommer du lettest med bil og parkerer langs Sandermosveien ved Sandermosen stasjon. Turen er lettgått hvis du følger blåmerket sti til toppen. Ned igjen kan du kjøre svært bratt rett ned til Sandermosen stasjon, eller følge stien langs dine egne spor ned igjen. Det anbefales å leke seg litt i det åpne området ned mot Styggdalen før man setter skituppene mot Sandermosen igjen. Man kan også gå fra Snippen stasjon der toget stopper, og gå opp til toppen fra Nordsiden.
Barlindåsen er ett av Lillomarkas flotteste utsiktspunkter med gode muligheter for skileik i korte bratte bakker. Sandermosen stasjon ble nedlagt i 2006 og er nå et kulturhus og bolig.
Vettakollen i Nordmarka
Frognerseteren-Vettakollen-Sognsvann
Går du korteste vei er turen litt over 5 km tur/retur og har en høydeforskjell på 280 meter.
Vettakollen har fantastisk utsikt over byen og fjorden. Veien ned over skrenter, åpne glenner og myrer er flott. Du starter på Frognerseteren på 460 moh og kommer til Vettakollen på 180 moh. Turen er derfor lettgått med store muligheter for å leke seg på åpne glenner mot Vettakollen og videre ned til Sognsvann. Ta T-banen til Frognerseteren stasjon og sett retningen mot Frønsvollen. Legg så mot høyre og gå over Fuglemyra før du går ut til Vettakollen. Du lager egne spor, og velger selv de åpningene du synes er mest spennende, enten du velger å kaste deg utfor skrenter i bratt lende, eller vil gå de åpne myrene i flatere terreng. Velg gjerne skiløyper eller opptråkket sti i motbakkene. Da blir turen lettere. Følger du blåmerkede stier, er det enklest å navigere rett. Et alternativt til å gå fra Frognerseteren til Sognsvann, er å gå direkte opp fra Vettakollen stasjon. Da blir turen kortere, men med betydelig flere motbakkemeter.
Vettakollen er lett tilgjengelig og byr på fantastisk panoramautsikt over Oslo. Det er et populært turmål, men det er romslig på toppen og flere etablerte bålplasser.
Skullerudåsen i Østmarka
Skullerudstua-Skullerudåsen-Trolldalsåsen-Skullerudstua
Går du korteste vei er turen 3 km tur/retur og har en høydeforskjell på 165 meter.
Østmarka egner seg perfekt for spennende turer utenfor løypene. De flotte furumoene er åpne og høydekotene tar aldri slutt. Her kommer de korte, brede, godt innsvingte skiene med BC-støvler virkelig til sin rett. Tradisjonelle toppturski med feller gir eventuell rikelig anledning til å trene på «feller på» og «feller av», men det kan bli irriterende i lengden. Skullerudstua er et perfekt utgangspunkt både med tanke på gode parkeringsmuligheter og ikke minst T-baneholdeplass.
Følg ubrøytet turvei eller løype opp til vannverket og ta sti til venstre mot Korpåsen. Skullerudmåsan, Dokkmåsan og Fugleleiken som omkranser Skullerudtoppen ligger fredfull på vinteren, og har ofte et slør av dis over seg i morgen- og kveldstimene. Her er det som regel bare elg, hare og rev som har satt spor før deg. Fra myrene er det bakker på alle kanter med åpninger som innbyr til skileik. Går du til venstre mot Trolldalsåsen og Fjellstadbakken, får du fine nedkjøringer tilbake til Skullerudstua.
Fjellstadbakken ble anlagt i 1972. Etter noen magre snøvintre ble skitrekket i 1988 flyttet til Grefsenkleiva. Skullerudstua drives av Skiforeningen og er Rustads Skiarena.
Vardåsen i Kjekstadmarka
Gullhella-Vardåsen-Gullhella
Korteste vei er 3 km tur/retur med total høydeforskjell på 245 meter.
Vardåsen er et fantastisk utsiktspunkt på 349 moh. Med heisen i Vardåsen skisenter kan man få hjelp på 200 av motbakkemeterne. Men all utsikt blir som kjent bedre når du får den med muskelkraft, og her kan utkanten av traseen eller skiløypa spare deg for motbakkejabbingen i dyp snø. Fra toppen av skisenteret er det enklest å følge blåmerket sti langs høydedraget og angripe selve toppen fra sør. Etter å ha festet utsikten på netthinnen kan du velge å kjøre vestover dypere inn i Marka, eller leke deg i bratthenget der skrentene og droppene er drøyest. Ta det pent, og vær sikker på at linjen du velger er trygg. Liker du skileik i bratt lende, og slitet med å ta deg opp igjen, kan dagen bli lang før du har lyst til å vende skituppene mot bilen igjen. Hvis du velger Koiatangen som utgangspunkt og følger stiene mot Vardåsen, er dette det nærmeste du kommer fra fjord til fjell på ski i Oslo-området.
Fra Vardåsen har du utsikt i alle retninger. På snørike vintre kan man sette på seg skiene ved Oslofjorden, og gå hele veien opp til 349 meter på stier med svært få veikryssinger.
Kongens utsikt i Krokskogen
Sundvollen-Kongens utsikt-Sundvollen
Korteste vei er 4 km tur/retur med 360 meter i høydeforskjell.
Kongens utsikt har sitt navn med rette. Der den ligger på 455 moh ser du hele Ringerike og Norges fjell mot vest. Fra toppen får du 350 høydemeter sammenhengende til dels bratt nedkjøring fordelt på en drøy km. Parker ved Sundvollen og følg blåmerket sti til Kleivstua. Den enkleste veien er å følge løypen helt ut til utsiktspunktet. På 460 meter åpner panoramaet seg, og med god sikt er utsikten av den spektakulære sorten. Når høydemetrene først er vunnet, kan du labbe videre inn og få med deg en av flere topper på over 5oo meter som ligger i området. Men er du ute etter stor skikjøring anbefales å sette utfor, og heller gå turen en gang til.
Utsikten fra Kongens utsikt er svært god. Du kan se over Tyrifjorden, Steinsfjorden og store deler av Ringerike. I godvær kan man se helt til Gaustatoppen. Toppen har fått navnet etter at Kong Karl Johan var her i 1832.