Bilde av åtte menn som jobber med løyperydding på Ringkollen.

Løypebasen og de gode hjelperne

– De er helt uvurderlige, sier løypebas Rolf Storbråten på Ringkollen. Hver tirsdag får han hjelp av en gjeng frivillige til å forberede skiløyper til vinteren.

Tekst: Hege Wallenius Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 25.09.2018

– Innunder Ringkollen er det 30 mil med løyper. Det ville vært helt umulig for meg alene å klare å holde unna tilvekst, reparere og fornye bruer, kavle myrer og gjøre alt det som skal til på høsten for å få et godt grunnlag til vinteren, sier Rolf Storbråten.

Skiforeningens løypebas på Ringkollen på Krokskogen gikk våren 2016 ut i lokalavisen Ringerikes Blad og inviterte til dugnad. Han ønsket hjelp til å forberede skiløypene for neste vintersesong. Til gjengjeld kunne han friste med sosialt samvær, kaffe og noe å bite i.

– Det som er viktigst, er at du har godt humør. Resten går av seg selv.

Flere meldte seg, og «dugnadsgjengen» består nå av sju menn, i tillegg til Rolf, som møtes hver tirsdag morgen på Ringkollen. De er alle pensjonister med forskjellig yrkesbakgrunn.

En av de frivillige, Knut Gigstad, forteller at han blant annet ble med i dugnadsgjengen for muligheten til å møte nye folk som han ville trives med.

Se hvordan en dag med ryddegjengen foregår: 

– Jeg har vært mye ute i skogen her, både sommer og vinter, og trives med det. Så for meg var dette en mulighet til å få en ekstratur og å bruke en dag sammen med folk som jeg forhåpentligvis ville trives med. Jeg visste bare hvem to av dem var fra før, sier Gigstad.

– Hvordan har det gått?

– Det har vært fantastisk hyggelig. Det er veldig godt humør her, og alle er glade i å være ute. Det er en kjempegjeng.

Når vi møter dugnadsgjengen en tirsdag formiddag i august, er første post på programmet et stopp på Ringkolltoppen. Der rydder de bakken og sager opp trestammer til vedkubber. Disse skal brukes til å fyre bål rundt – og fjerne – en stor stein som står midt i løypa.

Kavling av myra Kjerringfallet nær Ringkolltoppen

KAVLING: Hovedoppgaven denne tirsdagen er kavling av myra Kjerringfallet nær Ringkolltoppen. – Jeg synes kavling er veldig ålreit. Du får brukt kroppen litt, sier Ivar Hoff.

PÅ DUGNAD MED GIPSET ARM

Deretter går turen videre til litt kavling av en myr nær Ringkolltoppen.

– Vi legger stokker i myra som gjør at den bærer mye bedre, sier Inge Skavhaug, en av de andre frivillige.

Han stiller opp på dagens dugnadsøkt til tross for at den ene armen er gipset.

– Jeg kunne godt tenkt meg å jobbe med begge armene, men det er alltid trivelig å være med. Vi trives sammen, og så er vi ivrige skiløpere, så vi synes det er veldig ålreit at slikt blir gjort, sier han.

Ryddegjengen koser seg med kaffe og kake på kontoret.

TRIVES SAMMEN: Inge Skavhaug (t.v.) forteller at gruppa trives godt i hverandres selskap. Her sitter han med Thomas Bay (midten) og Knut Gigstad inne i løypebasens hus og drikker kaffe og spiser kake.

GODT HUMØR ER VIKTIGST

Løypebasen forteller at alle i dugnadsgjengen har fått kurs i sikker bruk av motorsag og skogpleie. De har også fått utdelt vernebukser, vernestøvler og hjelm til arbeidet. Det er imidlertid ikke et krav for å være med i dugnadsgjengen at du kan håndtere motorsag.

– Det som er viktigst, er at du har godt humør. Resten går av seg selv. Det er ikke alle som må bruke motorsag eller ryddesag. En stor del av jobben er å kaste kvist ut av løypene, sier Rolf.

Løypebasen sier han gleder seg til tirsdagene og møtet med dugnadsgjengen.

– De er helt uvurderlige. Jeg er veldig glad for at de meldte seg, sier Rolf.

Samarbeidspartnere