Bilde av markastue
Bilde av markastue
Bilde av markastue

Ferie i eventyrland

Vakre Løvlia er virkelig verdt et sommer-besøk.

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Christian Haukeli

Publisert 10.06.2020

Anne-Gro Holm og Tore Gjendemsjø overtok driften av tradisjonsrike Løvlia skistue på Krokskogen høsten 2019. 

– Løvlia skal være et hyggelig sted å komme til gang etter gang. Den gode opplevelsen skal stå i sentrum og det skal være gøy for barna å komme hit, sier Anne-Gro.

Tradisjonsrikt

Løvlia ligger 563 m.o.h. på Lauvlisetervollen, en seter med drift fra 1600-tallet og frem til 1960-tallet.

Skiforeningen startet byggingen av en 300 kvadratmeter stor laftet tømmerbygning sommeren 1936, og åpnet den 7. februar 1937. 

Åpningstider og overnatting 

Løvlia holder åpent hele sommerferien for dags- og overnattingsgjester. 

Åpningstider og kontaktdetaljer

Stua har 63 sengeplasser fordelt på koselige 2-, 4- og 6-manns rom. Stua egner seg meget godt for for kurs og konferanser, firmaer, treningssamlinger, som leirskole for skoleklasser, bryllup og andre selskaper. 

Mann og kvinne.

Stuedriverne: Tore Gjendemsjø og Anne-Gro Holm driver Løvlia skistue.

Knutepunkt

Krokskogen er et område av Marka som strekker seg fra Lommedalen i sør til Hadeland i nord. I vest grenser området til Steinsfjorden og i øst Nordmarka. 

Løvlia er et knutepunkt for skiløyper og turstier, og er et populært mål for syklister på vei gjennom Marka. Den korteste ruten til Løvlia finner du ved å kjøre til Damtjern. Der kan du parkere og gå eller sykle oppover bakkene til stua. 

Andre utgangspunkter for turer er for eksempel Skansebakken, By i Lommedalen, Sollihøgda, Sundvollen, Norderhov kirke, Mo gård, Kalkverket, Steinssletta, Vik, Helgelandsmoen, Damtjern og Ringkollen.

Finn og les mer om de ulike stedene her

Turforslag på Krokskogen

Planlegg din egen tur på Krokskogen

Suppeskål

Matglede: På Løvlia serveres det god bakst og suppe.

En historietime

Krokskogen er mer enn noen andre det området vi forbinder med seterdrift i Oslomarka, og det er tallrike kulturminner å oppsøke.

Som nevnt var det seterdrift i området rundt Løvlia helt frem til 1960-tallet. Nedlagte Stubdalssetra, som ligger ved bommen på veien til Løvlia ikke langt fra Damtjern, er også et minne om tider som var og verdt et besøk. 

Foto: Erik Unneberg

Historisk vandring

Kjerraten i Åsa ble bygget av Peder Anker tidlig på 1800-tallet, og ble brukt til å frakte tømmer opp fra Steinsfjorden til Damtjern. Spor og rester fra driften av dette imponerende transportsystemet finnes fortsatt i området. "Kjerratstien" kan man følge fra Damtjern og ned til Åsa. Den følger samme lei som tømmeret en gang gjorde, og det er satt opp flere informasjonstavler langs stien.

Samarbeidspartnere