Vakre Løvlia er virkelig verdt et sommer-besøk.
Tekst: Trine Rom Giving Foto: Christian Haukeli
Anne-Gro Holm og Tore Gjendemsjø overtok driften av tradisjonsrike Løvlia skistue på Krokskogen høsten 2019.
– Løvlia skal være et hyggelig sted å komme til gang etter gang. Den gode opplevelsen skal stå i sentrum og det skal være gøy for barna å komme hit, sier Anne-Gro.
Løvlia ligger 563 m.o.h. på Lauvlisetervollen, en seter med drift fra 1600-tallet og frem til 1960-tallet.
Skiforeningen startet byggingen av en 300 kvadratmeter stor laftet tømmerbygning sommeren 1936, og åpnet den 7. februar 1937.
Løvlia holder åpent hele sommerferien for dags- og overnattingsgjester.
Åpningstider og kontaktdetaljer
Stua har 63 sengeplasser fordelt på koselige 2-, 4- og 6-manns rom. Stua egner seg meget godt for for kurs og konferanser, firmaer, treningssamlinger, som leirskole for skoleklasser, bryllup og andre selskaper.
Stuedriverne: Tore Gjendemsjø og Anne-Gro Holm driver Løvlia skistue.
Krokskogen er et område av Marka som strekker seg fra Lommedalen i sør til Hadeland i nord. I vest grenser området til Steinsfjorden og i øst Nordmarka.
Løvlia er et knutepunkt for skiløyper og turstier, og er et populært mål for syklister på vei gjennom Marka. Den korteste ruten til Løvlia finner du ved å kjøre til Damtjern. Der kan du parkere og gå eller sykle oppover bakkene til stua.
Andre utgangspunkter for turer er for eksempel Skansebakken, By i Lommedalen, Sollihøgda, Sundvollen, Norderhov kirke, Mo gård, Kalkverket, Steinssletta, Vik, Helgelandsmoen, Damtjern og Ringkollen.
Finn og les mer om de ulike stedene her
Matglede: På Løvlia serveres det god bakst og suppe.
Krokskogen er mer enn noen andre det området vi forbinder med seterdrift i Oslomarka, og det er tallrike kulturminner å oppsøke.
Som nevnt var det seterdrift i området rundt Løvlia helt frem til 1960-tallet. Nedlagte Stubdalssetra, som ligger ved bommen på veien til Løvlia ikke langt fra Damtjern, er også et minne om tider som var og verdt et besøk.
Foto: Erik Unneberg
Kjerraten i Åsa ble bygget av Peder Anker tidlig på 1800-tallet, og ble brukt til å frakte tømmer opp fra Steinsfjorden til Damtjern. Spor og rester fra driften av dette imponerende transportsystemet finnes fortsatt i området. "Kjerratstien" kan man følge fra Damtjern og ned til Åsa. Den følger samme lei som tømmeret en gang gjorde, og det er satt opp flere informasjonstavler langs stien.