Havrekake med variasjoner

 

Her får du ingen tips til fradrag på skatten, men kanskje du kan spare noen minutter på morgenkvisten eller før helgens tur i Marka.

Tekst: Jeppe Sondov Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 26.09.2018

Jeg har alltid dårlig tid om morgenen, men frokost og turmat må man ha. En av mine personlige favoritter er havregryn. Det gir god metthetsfølelse, og man holder koken uten å bli tung i beina. For ikke å gå lei, varierer jeg ofte og bruker de bærene jeg har. Hver høst plukker jeg bøttevis med blåbær fordi jeg synes det er godt, og det er lett å finne mye av dem. Er du av den eksotiske typen kan du for eksempel prøve mango og kokos.  Eple og banan er ganske standard i de fleste fruktkurver så det blir ofte det og. Variasjon er bra.

 

JEPPE SONDOV er kokk og friluftsentusiast.

Ingredienser: 

Havrekake med blåbær

2 dl havregryn
½ ss bakepulver
½ ts salt
½ ts kardemomme
1 ss ekte vaniljesukker
1 dl blåbær
1 dl melk

Havrekake med eple og banan

2 dl havregryn
½ ss bakepulver
½ ts salt
½ ts kanel
1 ss honning
½ eple, revet
1 banan, most 
½ dl melk

Slik gjør du det: 

Ha det tørre i en bolle kvelden før. Morgenen etter skrur du ovnen på 180 grader, varmluft.  Frukt eller bær, oppi bollen. En skvett melk fra kjøleskapet. Rør godt sammen. Noen dråper olje på et stykke bakepapir oppi noen små tapasformer jeg har. Her kan man bruke nesten hva som helst så lenge det tåler varme. Hell i røren og inn i ovnen.   

Nå har jeg ca 30 minutter til å gjøre meg klar for dagen, eller turen i Marka. 

Ut av ovnen og avkjøl på rist mens jeg snører skoene. Ta med en serviett og nyt på veien til t-banen, eller pakk dem ned i tursekken. De er også gode kalde.

Hvis jeg hadde en mikrobølgeovn kunne jeg helt sikkert laget en større porsjon og varmet disse kjapt om morgenen, men det har jeg ikke. Det er naturligvis heller ingen ting i veien for å nyte disse i ro og mak sammen med morgenkaffen, enten det er hverdag eller helg. Topp i så fall gjerne med en klatt kesam og rørte bær.

God appetitt!

OM KOKK JEPPE SONDOV

Har jobbet med mat siden tidlig på 2000-tallet.
Til daglig er han en av driverne ved Kulturhuset i Oslo. 

Jeppe setter natur- og friluftsopplevelser høyt, og er en ivrig syklist, langrennsløper, alpinist, jeger, fisker og sopp- og bærplukker.

 

Samarbeidspartnere