Barn på tur i skogen.

– Jeg vil klappe en elg

Det er store forventninger når 4. klassinger fra Møllergata skole er på tur i skogen i regi av Skiforeningen.

Tekst og foto: Christine Amdam

Publisert 11.06.2019

Friluftsglede er et tilbud som gis til skoler hvor andelen elever med minoritetsbakgrunn er mer enn 60 prosent. Målet er å inspirere flest mulig barn til å komme seg ut, oppleve naturen og være fysisk aktive ute. Tilbudet gis til 3. og 4.-klassinger, og dette er siste gang elevene fra Møllergata skole er samlet i skogen. Denne gangen starter turen ved badedammen på Grorud.

– Åååååh, er dette siste gangen?

Elevene roper i kor mens de står samlet i en ring et lite stykke opp i skogen. Det er tydelig at de har sett frem til denne dagen. Det er femte gang de er med på Friluftsglede. De var også med i tredje klasse, og har vært ute i skogen både høst, vinter og vår.

LES MER OM FRILUFTSGLEDE

_71A8180.JPGDet er mange stopp underveis hvor instruktørene "Svevende løve" (t.v.) og Kim Standal forklarer hva ting heter og hva det gjør. 

– Men nå må dere være stille, sier Svevende løve. Han er en av instruktørene på Friluftsglede. Alle får skogsnavn når de er på tur i skogen.

– Hvorfor er det viktig å være stille når man er i skogen tror dere?

De rekker ivrig opp hånda en etter en, og kommer med mange ulike forslag til hvorfor man skal lytte til skogens lyder.

Forventninger

Elevene har mange ønsker om hva de skal få oppleve i løpet av skoledagen.

– Jeg vil se en elg og klappe og ri på den, sier Esoda Khalerinarani, som har skogsnavnet Ekorn.

_71A8233.JPG
Esoda Khalerinarani vil aller helst klappe en elg, men hun synes det er fint å være på tur uansett. 

Andre vil se ekorn eller plukke blåbær. Skuffelsen er stor da skjønner at blåbærene ikke kommer før på høsten. Men turens mål er elgtoppen, og der er det ikke sikkert man får se elgen, men elgebæsj er det stor sannsynlighet for at vi vil finne, lover instruktørene.

Turen innover skogen går sakte fremover. Det er mye som må forklares og læres bort. For eksempel å kjenne på en snegle, eller se på hullet som hakkespetten har laget i trestammen.

Et godt stykke utenfor stien dukker det opp en hule inne i fjellet. Det er både skummelt og spennende å prøve å gå inn i hulen. Et lite stykke videre opp i bakken begynner flere å bli slitne.

– Da kan dere komme bort til meg. Jeg har med meg noen magiske dråper som gir dere superkrefter, roper Svevende løve.

Elevene springer bort og strekker ut tungen en etter en. Og alle får opp farten den siste bakken før det er klart for lunsjpause.

_71A8192.JPG Svevende løve deler ut magiske dråper slik at alle får superkrefter.

_71A8222.JPG

Lunsjpause er viktig på tur. 

Ulike aktiviteter

Etter lunsj blir det tid til både spikking, å lære om kart og kompass og lage skogste på primus.

– Hva har dere lært på Friluftsglede?

– Jeg har lært å lage 3D-kart på bakken, sier Fiston Twirinigiramona.

Vi har også lært å spikke og om rumpetroll som blir til frosker, legger de andre til.Lærer ved Møllergata skole, Trine Dybedahl, er med på tur denne dagen, og hun skulle ønske at de var i skogen mye oftere.

– Vi får se nye sider ved barna og blir bedre kjent. De som er urolige i klasserommet blomstrer ofte opp på aktiviteter som dette. Det er ikke alle våre elever som får muligheten til å være ute i naturen, så dette er et fantastisk tilbud for oss, sier hun.

Hun forteller at det er en unik måte å lære seg hva for eksempel bark, mose og granbar er. Det er ikke så lett å sette ord på det hvis man bare har vært i byen. Så synes hun det er flott at det blir virkelighetsnært for barna. 

_71A8200.JPGPå elgtoppen fant elevene en stor haug med elgbæsj. Denne måtte både tas på og luktes på. 

Flere og flere

I løpet av de ti siste årene har stadig flere benyttet seg av muligheten til å være med på Friluftsglede. Mens det våren 2009 var knappe 70 deltakere, har det denne våren vært 2500 elever med. Alle som deltar, har fått mulighet til å bli med på tur minst to ganger.

Skiforeningens friluftsgledetilbud er med på å gjøre barn (og voksne) kjent med mulighetene som ligger i nærheten av der de bor, og som kan brukes helt gratis.

Å være ute i naturen sammen med andre bidrar enormt til vår psykiske og fysiske helse. Det sosiale aspektet ved å være ute spiller en viktig rolle. Summen av positive opplevelser ute i naturen bidrar til å ufarliggjøre det noen opplever som uvant og fremmed i starten. 

_71A8108.JPGDet er ikke hver dag Fiston Twirinigiramona får vasse i et markavann. Det var vanskelig å få med seg elevene videre. 

Samarbeidspartnere