Skimtefjell, en av Oslomarkas ukjente perler

I 60 år har jeg gått på ski i Østmarka. Fra vest til øst, og fra nord til syd. Det er mange steder jeg er fascinert av: Langvann, Søndre Krokvann, Ramstadslottet, Istjern, Elggrava, osv., osv. Jeg blir aldri lei av Østmarka.

Blant serveringstedene ligger Larsbraaten mitt hjerte nærmest. Der kommer du inn i en gammel stue. Det er så hyggelig med det gamle huset, og du blir alltid godt mottatt. En dag beklaget jeg meg til Thove som driver Larsbraaten, over at det er alt for sjelden at jeg kommer dit, for Larsbraaten ligger på enden av den sørligste løypa i Østmarka. Da svarte hun at sånn er det ikke, for Skiforeningen preparerer løypenettet videre sydover mot Skimtefjell. Der finner du også løypenettet fra Spydeberg.

Jeg tok mot til meg og fulgte hennes råd. Jeg krysset riksvei 120 og bega meg inn i et område der jeg aldri hadde trodd at det var skiløyper. Det første som møtte meg syd for riksveien var en godt brøytet parkeringsplass med oppslagstavle. Der var det skikart over området. Det gikk en stormaskinpreparert løype nordover mot Enebakk kirke. Like ved sto Skiforeningens løypeskilt som viste at det var 8,5 km til Skimtefjellhytta. Dette var en tosporsløype preparert med scooter. Helt perfekt for meg. Temperaturen var minus 10, solen skinte og det var mer enn nok sne.

Jeg la i vei, og efter et par kilometer kom jeg frem til Lyseren. Der gikk sporet ut på isen i et par kilometer, og så på land, og oppstigningen mot Skimtefjell begynte. I denne delen av Marka er ikke motbakkene så lange og seige som i Nordmarka og på Krokskogen, heller en trivelig tur i småkupert lende over Sandemsfjellet. Lenger opp i bakken kom jeg inn på en løype som var preparert med stormaskin. Overalt var det godt skiltet, både med Skiforeningens skilt, og de lokale skiltene. Jeg fulgte skiltene mot Skimtefjellshytta. Ned Bjørnehidråget var det utfordrende med en bratt løype i en trang dal. Kanskje hadde det vært bedre å planlegge turen slik at jeg fikk denne bakken opp på hjemturen.

I alle fall kom jeg helskinnet ned Bjørnehidråget, og kom ut på myrene som er Gulltjernmosen naturreservat. Flotte løyper preparert med stor maskin i en enestående natur. Først tok jeg en runde på Gulltjernmosen. Derfra bar det opp til Skimtefjellhytta.

Skimtefjellhytta driftes av Stegen Turnlag. Hytta ble bygd i 1940, men i 2002 var den så oppspist av stokkmaur at den ble revet og erstattet med en ny hytte. Der er det åpent og veldig hyggelig. Du kan kjøpe varm drikke, svele og sjokolade. Det er avansert selvbetjening, du tar det du trenger, pengeskrinet er åpent, og du betaler for deg ved å legge i sedler og forsyner deg med vekslepenger selv. De som ikke har gått på ski i 60 år og tror at telefonen kan brukes til mer enn å ringe hjem, kan også benytte Vipps. Hvis du går inn på hjemmesiden til Stegen Turnlag kan du se når hytta er åpen.

Foran hytta er det en knaus med utmerket utsikt og en stor bautasten med en utydelig inskripsjon. Tyding av inskripsjonen får være en utfordring som må løses en dag det er litt mildere vær. Efter å ha fylt min kropp med mat og drikke, spente jeg på skiene og la i vei i retning Skihytta, så var det Stegen stadion med en romslig parkeringsplass, før jeg gikk løs på løypa over Hauglandsfjellet og tilbake mot Brevig ved Lyseren.

Vel tilbake ved Larsbraaten registrerer jeg at min rundtur i Skimtefjell var på ca. 25 km. De som er mer ambisiøse kan starte turen fra Drivplassen i Ytre Enebakk. Da blir rundturen på ca. 42 km. Det bør være en bra tur for de fleste, og merk deg at du går i et område der få har vært, og hvor det ikke er problemer hverken med parkering eller overbefolkete løyper. Selv ikke på de aller fineste skisøndagene. For meg var det en åpenbaring å finne ukjent turterreng så nær Oslo. Skimtefjellhytta ligger bare 35 km fra Stortorvet.

Edit

Flere bilder