Ferietur på sykkel

Skolene har tatt fri, og sommerferien er i gang for mange. Kanskje du skal legge noen ferieturer til Marka i år? Med sykkelen som framkomstmiddel kan du komme langt. Nå ved inngangen til ferien presenterer Skiforeningen et knippe nye sykkelruter og –turforslag på nett. Til sammen kan du velge blant over 900!

21 ruter og tre turforslag er på plass i Markadatabasen, Skiforeningens portal til Oslomarka og tilstøtende turområder. De fleste ligger i Østmarka, Eidsvoll, Nes og Mossemarka. Også i Lillomarka og Follomarka er det laget nye ruter.

Mange nye traseer på nett

I Eidsvoll er det sykkel-NM i disse dager, med Eidsvoll Sykkelklubb som arrangør. I Markadatabasen finner du nå den runden som benyttes under fellesstarten (ikke 100 % identisk, går noen steder i alternative traseer med mindre biltrafikk). Dette er en lett og fin rundtur som passer for alle. Utgangspunktet er Eidsvoll verk, der Eidsvollsbygningen ligger. Bor du i Oslo, kan du f.eks. ta toget dit og så trille av gårde gjennom «grunnlovsbygda» Eidsvoll. På begge sider av grensen mellom Eidsvoll og Nes er det nå laget ruter på vestsiden av Vorma (mellom Vormsund og Eidsvoll). En rute som krysser den mektige Svanfossen er også beskrevet.

I Østmarka er det etablert sammenhengende ruteforbindelse langs østsiden av området. Hele strekningen fra Lørenskog i nord til Ytre Enebakk i sør er beskrevet og presentert i tekst, bilder og på kart. Deler av strekningen var på plass fra før – men nå er det komplett. Flere steder går det også ruter fra hovedtraseen og innover i området, f.eks. fra Flateby.

Du har kanskje gått på ski fra Noreødegården og inn til Skihytta, som ligger på det høyeste punktet i Moss kommune. Nå er også sykkelmulighetene inn dit beskrevet. Blant de nye rutene i Mossemarka er også strekningen fra Kambo til Mosseporten. Dessuten er hele Vansjøstien på plass i Markadatabasen. Og fra Son er det lagt inn en sykkelrute via Smørbekk til Ødemørk, et populært turmål i Mossemarka.

Få oversikten på kartet

Når du klikker deg inn på en rute eller et turforslag, finner du både beskrivelser, bilder og kart med høydeprofil. Nederst på rutesidene ser du andre ruter som går til og fra samme sted. Du kan dermed lett planlegge turen ved å klikke deg fra rute til rute og gjøre deg kjent med de ulike strekningene. Klikker du på «Vis stort kart», får du opp et stort kart som fyller hele skjermen. Da får du bedre oversikt over helheten i rutenettet. Les mer om hvordan du bruker Skiforeningens turkart og turplanlegger i denne artikkelen. Et tips til: På sykkelrute-sidene finner du en sykkel nesten øverst. Klikker du på den, får du opp alle rutene i samme område.

Nedenfor finner du en oversikt over de nye rutene og turforslagene som er kommet på nett i sommer (pr. 27.06.14). Alle ruter og turforslag – 905 i tallet – samt annen nyttig informasjon, finner du på vår sykkelside www.skiforeningen.no/marka/sykkel/.

Eidsvoll - Nes

Lillomarka