Tur til Trøllkjerka

På åsen i Feiring, like ved grensa mellom Eidsvoll og Hurdal, ligger en 500 millioner år gammel fjellformasjon som i lang tid har blitt kalt Trøllkjerka. I senere tid har ildsjeler i Feiring opparbeidet stier, satt opp navneplakater og bygd en gapahuk for å gjøre dette til et turmål og en samlingsplass sommer som vinter. Stedet er verdt et besøk, og med utgangspunkt i Hermods plass på Minneåsen kan dette bli en fin skitur.

Fra Hermods plass følger vi skiløypa nordover mot Aklangen – 5 kilometer i forholdsvis flatt terreng. Før vi når fram til Aklangen har vi passert to andre sjøer, Vålsjøen og Tisjøen. 2,5 kilometer fra Hermods plass passerer vi Knuvlebeitmyra der det er satt opp en stein til minne om fallskjermslipp under 2. verdenskrig.

Ved Aklangen er det løypekryss. Vi følger løypa rett fram i retning Holtjennet i ca. 1 kilometer. Her skal vi ta av til høyre der det er skiltet til Almelia. Etter 600 meter er det nytt kryss, Nordre Morttjennet, der vi skal til venstre i retning Trøllkjerka og Almelihaugen. Her stiger løypa en del.

Etter ca. 1 kilometer tar vi av fra skiløypa der det er skiltet Trøllkjerka. Her er det både trugespor og skispor som en kan følge videre oppover til en er framme ved Trøllkjerka og gapahuken Trøllhuken. Utenfor Trøllhuken finnes ei oppslagstavle der en kan få ytterlige opplysninger om stedets historie.

Tar en denne turen ei helg, skal en ikke se bort fra at det er folk i gapahuken og at en blir servert kaffe. Ellers finnes både ved og diverse redskap til fri avbenyttelse i og ved gapahuken.

Det finnes ikke noen alternativ oppkjørt skiløype tilbake til Hermods plass. Men hvis turen tas på våren når det er skare, er det et bra alternativ å gå utenom løypene.

Er det hardt og skarpt føre, kan utforkjøringen ned mot Nordre Morttjennet være en utfordring. Men både rett ned for Trøllkjerka og også videre sørover finnes snauhogster som en kan krysse seg nedover på.

Når en når Aklangen, kan en velge å følge sjøene tilbake, først Aklangen, så Tisjøen og til slutt Vålsjøen. På Aklangen bør en holde seg langs østlandet. Da er det lett å finne en gammel tømmerveg som en kan følge ned til Tisjøen. På Tisjøen er det greit å følge vestlandet, da vil en tydelig se hvor en skal gå for å komme over på Vålsjøen og tilbake til Hermods plass.

Ga besøket mersmak? Da anbefales en kombinert sykkel- og fottur til sommeren.

God tur!

Edit