Bokkedalen i måneskinn

For andre året arrangerte Styri og omegn vel måneskinnsvandring til Bokkedalen, i år i samarbeid med de lokale turlaget av DNT. Bokkedalen i Styrimarka er blitt et turmål i særklasse – her er det besøkende hver eneste dag, året rundt.

Etter nøye beregninger fant vi ut at årets tur skulle starte ved Februa kl. 17.30 den 15. januar. Selv om månen holdt seg bak skyene denne kvelden, møtte det allikevel opp ca. 70 stk.!

Gode medhjelpere hadde satt brennende fakkelbokser langs stien og da vi passerte myra vest for Bokkedalen, hang lysende kinesiske lykter i lufta. Flotte «erstatningsmåner»! I Bokkedalen hadde medhjelperne fyrt opp to store bål, og de sørget for at vi fikk servert varm kaffe og saft.

Et ekstra besøksobjekt i år var den «nyoppdagede» Bokkedalshula, ca. 100 meter nord for plassen. Den ble høyst sannsynlig benyttet som skjulested av en som rømte fra tyskerne under siste krig. For anledningen var hula lyssatt, noe som ga en trolsk stemning. På tilbaketuren gikk vi med håndfakler i en lang, lang rekke. Et flott syn i mørket mot hvitkledde myrer og trær.

Bokkedalen – et turmål i særklasse

For 15 år siden fant en gjeng av godt voksne karer at de ville rydde seg en plass inne i skogen som de kunne gå til. Det ble starten på «Bokkedalen». Med godt merkede stier både vår, sommer og høst - og med oppkjørte skiløyper og gå-løyper om vinteren - har stedet hatt en formidabel økning i antall besøkende. I 2013 var det 13 744 navn i gjesteboka!

Stedet drives av en pensjonistgjeng fra Styri og omegn vel. De holder plassen ryddig og hogger trær og kløyver ved til en hel fyringssesong, selvsagt med tillatelse av grunneiere. Det bygges også klopper/bruer over fuktige områder.

Alle velkommen

Det sosiale betyr mye for de besøkende. Som regel er pensjonistene tidlig på plass, slik at bålet er tent og kaffen kokt. Alle er hjertelig velkommen og praten er livlig. De gode replikkene sitter løst. De siste årene har plassen vært besøkt hver eneste dag, uansett værforhold.

Det er også blitt tradisjon med en del arrangementer knyttet til stedet. I tillegg til måneskinnsturen er det Bokkedalstreff i mars, og julebord tredje søndag i advent. På Bokkedalstreffet serveres pølser, samt kaffe og saft. Vaffeljernet settes også i gang. På julebordet (begrenset påmelding, 35 stk.!) er det ribbe, pølse, surkål m.m. på menyen. Til dessert er det lun molte m/rømme og kjeks og kaffe. Taler og gode vitser hører med. Ved solnedgang går vi i fakkeltog samlet ned til bygda.

Styrimarka ligger i Eidsvoll kommune. Det er Styri og omegn vel som preparerer løypenettet her. Se en oversikt over løypene de kjører på denne siden (klikk på løypene for å se kart og bilder) – og se føremelding for området her. Se også løypekart med oppdatert preppestatus for området Eidsvoll - Nes.

Edit

Flere bilder