Kaffepost med Milorg-kåseri ved Åmotdammen

Som et ledd i årets Skogtrim inviterte Østmarka orienteringsklubb og Sagelvas Venner til kaffepost ved Åmotdammen søndag 10. juni. Mer enn 100 hadde tatt turen opp gjennom det ulendte terrenget på dammens vestside for å høre Alf Stefferud kåsere om Milorgs aksjoner i Østmarka under krigen.

Milorg hadde en rekke aktiviteter i Østmarka gjennom store deler av krigen, men det er særlig to hendelser som må nevnes: bistand til folk langs flyktningeruta og fallskjermslippet i Enebakk i april 1945.

I begynnelsen av 1944 fanget Hjemmefronten opp signaler om at NS ville innkalle fem årsklasser av unge menn, for så å sende dem til fronten. Det var frykt for at gutter i Arbeidstjenesten (AT) ville bli tatt først. Hjemmefronten sendte derfor ut parole om ikke å møte opp til AT. Mange forsøkte også å komme seg over til Sverige, og en del av disse forsøkte å gå via Østmarka, blant annet en stor gruppe fra Grenlandsområdet. Folk fra den lokale milorgtjenesten bisto disse med mat og utstyr, og de fleste kom seg trygt over grensen.

I krigens siste fase ble Milorg bedt om å holde seg klar til å ta i mot et våpenslipp. Endelig ble det via kode i nyhetssendingene fra London gjort klart at slippet ville komme natten mellom 23. og 24. april. For å unngå tyske luftvernstillinger på Ekeberg og Kjeller ble Kåterudmåsan i Enebakk valgt. Derfra måtte Milorg bære store mengder våpen til fots og på råtten snø til ei fjellhule vest for Åmotdammen. Det var milorgfolk fra Strømmen, Lillestrøm, Lørenskog, og Rælingen som deltok i den strabasiøse og risikable transporten. Etter en del leting ble hula nylig gjenfunnet i en fjellskrent nær odden hvor kaffeposten var lagt – det var derfor naturlig å avslutte arrangementet med en omvisning ved hula som nå er merket og registrert i Markadatabasen.

Edit

Flere bilder