Prosessene bak Skiforeningens føremelding

Føremeldingen leses daglig av 15-20.000 mennesker og mange er interessert i enda mer presis og tidligere informasjon om hvilke løyper som skal preppes og er preppet. I denne artikkelen forklares prosessene som ligger til grunn for føremeldingen og hva slags informasjon Skiforeningen formidler knyttet til føremeldingen.

Det er Skiforeningens løypebaser som planlegger og melder inn hvilke løyper de skal kjøre, og innmeldingen skjer samme dag som løypene kjøres. I føremeldingen ser man dette med preppestatusen "Prepareres i dag" (svart oppoverpil). Det kan nok hende at planene foreligger en dag tidligere enn dette, men siden mye kan forandre planene så er tanken at jo nærmere opp til selve kjøringen planene publiseres, jo større er sjansen for at det som er meldt inn også blir kjørt.

En annen ting er at det er vanskelig å forutsi akkurat når på dagen en løype er ferdig kjørt, når det tidligere på dagen har vært varslet at den skal kjøres. Rekkefølgen løypene kjøres i vurderes av løypebasene ut i fra forholdene og jobbflyten for den som kjører. Det er mye (f.eks. værforhold) som gjør at dette kan variere fra dag til dag og det er derfor lite hensiktsmessig å publisere hvilke løyper som preppes når.

Men nytt av året er at Skiforeningen tester ut et GPS-basert system som automatisk vil melde inn i føremeldingen når en løype faktisk er ferdig kjørt. Dette ser man i form av den grønne oppoverpilen med tekstlig status "Ferdig preparert i dag". Denne oppdateringen skjer tilnærmet "live". Dette betyr at det både blir forhåndsvarslet at en løype skal kjøres og at det blir varslet når den er ferdig kjørt. Vi mener dette er en passende balanse mellom den type informasjon skiløperne trenger og som vi faktisk kan stå inne for riktigheten av.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

Ut på tur - eldre nyheter

29 Des 2011

Fakta om føremeldingen

Av Redaksjonen | Ut på tur

Oppdatert løypekart med preppestatus døgnet rundt. Førerapporter fra Skiforeningen og over 70 kommuner, idrettslag og løypelag fra Moss og Hurum i sør til grensen mot Lillehammer i nord. Skiforeningens føremelding holder deg à jour gjennom hele skisesongen. Her får du full oversikt - du får alt på ett sted!

29 Des 2011

Fakta om Markadatabasen

Av Redaksjonen | Ut på tur

Skal du ut på tur i Marka? Markadatabasen er et utmerket startsted! Her kan du gjøre deg kjent med turområdene, se på bilder og studere kartet. Skiforeningens nettportal dekker hele eller deler av 37 kommuner på det sentrale Østlandet.

07 Des 2011

Rapport fra første dag med skiføre:

Av Redaksjonen | Ut på tur

Da kom endelig snøen, litt senere enn i fjor og i forfjor, men absolutt ikke unormalt sent, og til gjengjeld kom det så mye at det ble skiføre flere steder. Markadatabasens automatiske systemer samlet inn denne informasjonen og presenterte den som føremelding til glede for de mange som hadde ventet sååå lenge ...