Fra Burudvann til Vensåsseter

Vensåsseter ble åpnet for helgeservering vinteren 2002. Skiforeningen og Bærum Hundekjørerklubb driver stedet, og sørger for at turfolket har et attraktivt turmål i denne delen av Marka. Stedet var tidligere seter for gårdene Muserud, Kirkeby, Tasserud og de to nederste Vensåsgårdene nede i Lommedalen.

Turen starter fra Burudvann parkeringsplass (ca. 220 m.o.h) som ligger like ovenfor Bærum Golfklubbs bane i Lommedalen. Herfra går det løyper inn i Bærumsmarka mot Nygård og Brunkollen og videre østover til Vensåsseter (ca. 4 km). Vår tur følger skiløypa i nordlig retning ca. 1 km i slakt terreng frem til stigningen øst for Vensåskollene. Kupert terreng med stigning ca. 2 km. jevn stigning opp mot Haugskollen på østsiden og Peleåsen på vestsiden til vi når løypas høyeste punkt (350 m.o.h.). Herfra utfor ned til Vensåsseter. Tidligere var dette en steinete og vanskelig løype å preparere for løypemannskapene. Løypa krever fortsatt en del snø, men er langt bedre nå etter utbedring de siste årene. Ca. 500 meter syd for Vensåsseter passerer man ”Hansinebonn”. Høygrvide Hansine var på vei fra Kampen til Haugen. Her ved denne kølabonnen meldte ungen sin ankomst, derav navnet. Haugen som ligger sørvendt og skjermet for vær og vind i nordenden av Burudvannet hadde sin glanstid i kølatida. Her var smie, men ikke minst like viktig for økonomien var retten til å skjenke brennevin. De som ferdes i Bærumsmarka kan ikke unngå å støte på ”kølabonner”, i dag små grønne sletter i skogen. Jernverkene på Fossum og Bærums Verk trengte store mengder trekull til masovnene. Milebrenningen og transporten ga bønder og husmenn gode og sikre inntekter . Det het seg at ”det var kølatrafikken som heldt liv i dom”. Vensåsseter lå, før som nå, sentralt på kølaskauen. Mellom Slora innerst i Sørkedalen og gårdene i Lommedalen er det bare 5 km i luftlinje. Det eldste huset på den fine setervollen er Anne-storhuset, oppkalt etter Anne Eriksen Haugen fra Hol i Hallingdal. Anne setret på Vensås i 15 somre fram til 1907. Setringa her tok slutt rundt 1960, en av de siste setringene i hele Oslomarka. Så lenge setringa varte, var det sommerstid alltid en melkeskvett å få på setra. I dag er seterdriften opphørt, men Skiforeningen og Bærum Hundekjørerklubb kan ønske store og små skiløpere velkommen innom til en rast her i vinterhalvåret.

Etter en velfortjent rast med nystekte vafler og drikke går turen tilbake i fine utforbakker hele veien.

Rute: Burud parkeringsplass – Vensåsseter – Burud parkeringsplass. Turen er ca. 8 km. tur retur. Løypa er godt merket hele veien. Kart: Statens Kartverk; ”Oslo Nordmark vinter 1:50.000”, Fossum IF og IL Tyrving; ”Turkart Bærumsmarka og deler av Krokskogen”. Skiforeningens løypekart Krokskogen/Bærumsmarka Adkomst: Ta av til høyre ved bensinstasjonen ved Bærums Verk. Følg Skollerudveien ca. 1 km til Burudveien tar av til høyre. Her er det skiltet ”Golfbane” . Burudveien følges til Burud pp.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

20 Okt 2019

Vensåsseter

Ut på tur - eldre nyheter

11 Feb 2006

Nye løyper og skiturer på nett

Av Redaksjonen | Ut på tur

Markadatabasens forside er blant de tre til fire mest leste sidene på Skiforeningens nettsted, og det tyder på at innholdet er interessant for mange. Dessuten kommer stadig nytt innhold og ny funksjonalitet til i basen som følge av dugnadsarbeide. I vinter er et femtitalls løyper og nye turforslag kommet på nett.

30 Jan 2006

Fra Vestmarksetra til Vestergyllen

Av Olav Harlem | Ut på tur

Turen går i sentrale deler av Vestmarka, med et besøk på Vestergyllen, det kjente utsiktspunktet helt vest i Vestmarka som prikken over i’en. Turen er ca. 20 km.

30 Jan 2006

Fra Kjekstad Golfklubb til ROS-hytta

Av Olav Harlem | Ut på tur

Kjekstadmarka er liten, så liten at du vil kunne nå helt inn til hjertet, samme hvilket utgangspunkt du velger. Igjennom marka går det to dype daler i nord/sør retning. Beveger du deg i øst/vest retning er det store urtfordringer med friske utforkjøringer og tøffe mot'er. På høydepartiene mellom dalene finner du store åpne myrer og små knatter. På våren tiner snøen fort på disse knattene som da egner seg utmerket til raste/soleplasser.