Nye løyper og skiturer på nett

Markadatabasens forside er blant de tre til fire mest leste sidene på Skiforeningens nettsted, og det tyder på at innholdet er interessant for mange. Dessuten kommer stadig nytt innhold og ny funksjonalitet til i basen som følge av dugnadsarbeide. I vinter er et femtitalls løyper og nye turforslag kommet på nett.

Databasen må i dag kunne betraktes som et digitalt mini-leksikon for Oslomarka. Formålet er imidlertid ikke å gi fyldige og detaljerte beskrivelser av hvert sted og hver løype på kartet, men snarere å tilby informasjon på en slik måte at leserne får lyst til å gå på tur.

En av de sterke sidene ved oppslagsverket er den måten innholdet i basen er knyttet sammen på. Ved hjelp av linking er all relevant informasjon for et tema tilgjengelig med ett eller noen få tastetrykk.

To meget viktige kategorier i databasen er turer og løyper. En tur kan bygges opp av både løyper og sykkelruter, og dermed er det mulig å tilby både sommerturer og skiturer. Turene er bygd opp slik at du bl.a. finner beskrivelse både i tekst og bilder, informasjon om stedene underveis, og for en del steder finner du også værmelding. For skiturene er føremelding for de enkelte løypestrekningene en integrert del av informasjonen.

I det siste er mange nye løyper og skiturer blitt lagt inn og flere gamle redigert og omdefinert. Løypenettet i databasen skal ideelt sett være identisk med det man ser på Skiforeningens løypekart. På disse kartene ser man bare det sammenhengende nettet og ikke hvor hver løype starter og slutter. Men dette er informasjon som Markadatabasen har. Når løyper defineres, forsøker vi bl.a. å velge start- og endested slik at løypa framstår som en naturlig strekning, og ikke minst slik at flere løyper kan koples naturlig sammen til turer. Det er også viktig å ta hensyn til hvordan Skiforeningens løypebaser vanligvis forholder seg til hva en "løype" er.

Resultatet av alt dette ser man hvis man besøker Markadatabasens løypekategori. I den siste tiden har det kommet til mange nye løyper og turer satt sammen av løyper:

Nye løyper (27)

Nye turer (25)