Til Kjekstadmarkas ”Besseggen” og svabergene ved Blåfjellhytta

Kjekstadmarka (navnet stammer fra Kjekstad gård) er ingen stor mark. Den ligger klemt mellom Røyken, Spikkestad og Vestmarka i nord. Omgitt på alle sider av veier og jernbane – og boligområder som stadig tar små biter av marka. Igjennom Marka går det to dype daler i nord/sør retning. På høydepartiene mellom dalene finner du store åpne myrer og små knatter.

Denne gang har vi valgt en rundtur fra Hallenskog til Kjekstadmarkas ”Besseggen” og til svabergene ved Blåfjellhytta. Best parkering er det ved Heggedal jernbanestasjon, men det blir noe lenger å gå i bebygget område.

Vår tur er beskrevet fra Hallenskog jernbanestasjon der du kan parkere (begrenset plass). Følg Plankedalsveien, eller Hallerkleiva som den het i gammel tid til Oppsals vei. Her tar du til venstre og følger denne et lite stykke. Ta av sti til høyre. Følg denne en drøy kilometer til du møter et stikryss. Følg stien til høyre og innstill deg på en kilometers kraftig stigning. På toppen av Svartvannsåsen er det tid for en rast og å nyte en fantastisk utsikt. I klarvær ser du tårnet på Jonsknuten ved Kongsberg. Dypt under oss ligger det trolske Svartvann. Vær forsiktig her ved stupet. Det er langt ned!

Vi beveger oss videre over ”Kjekstadmarkas ”Besseggen” og tar av sti til høyre mot Blåfjellhytta . Denne ble bygget omkring 1950 og eies i dag av Heggedal Idrettslag. Rett nordvest for hytta finner vi et stort svaberg som er opprinnelsen til navnet ”Blåfjell”. Det er ikke så langt og bratt som klatrefeltene på Vardåsen, men bratt nok til at jordsmonnet ikke fester seg, men blir sopt bort av vann og vind. Snø derimot fester seg, og midtvinters ser det ut som en slalåmbakke her. Når fjellet ligger bart, skal du se etter ”revesporene” på tvers av fjellet. Det ser nesten ut som om det gikk en rev over her før fjellet stivnet. Dette er merker skurt ut under istiden.

Fra Blåfjellhytta følger vi sti ned til Blåbergveien. Følg denne tilbake til Plankedalsveien og du er snart tilbake ved utganspunktet.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

06 Jan 2019

Blåfjellhytta

Ut på tur - eldre nyheter

13 Nov 2004

4 måneskinnsturer til vinteren

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Vinteren 2005 setter Skiforeningen opp hele 4 måneskinnsturer. Den tradisjonelle "Villmarksturen" fra Ringkollen til Skansebakken, samt tre enklere turer - en i Romeriksåsene, en i Østmarka og en til på Krokskogen.

05 Nov 2004

Vardåsen

Av Olav Harlem | Ut på tur

Vardåsen er et populært turmål for mange i Asker. Den sentrale beliggenheten gjør området lett tilgjengelig, og er mye brukt både sommer og vinter. Vardåsen byr på en fantastisk utsikt, et trolsk tjern og flotte klatremuligheter i sørvestveggens nakne bratte sva.

04 Nov 2004

Nye snøkart for Norge lansert i går

Av Steinar Kjærnsrød | Ut på tur

Lengter du etter snøen? I så fall bør du lese videre for å se hvor du må reise for å finne den. En ny snøkarttjeneste for Norge startet nemlig opp onsdag 3. november. Tjenesten byr på snøkart for vinter- og vårsesongen 2004-2005.