I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er mye vannføring nå, og Lokas innos og utos er på nesten samme sted, og går nå i ett før vannet går inn i kanalen til Vesleflåtan. Dette var et fint sted å vise fram hvor effektivt og sikkert bruk av isstaver faktisk er for å sjekke isens tykkelse og konsistens.
Se på bildetIngen tegn til oppkjørte løyper. Det er ikke rart, med snøfattig vinter, og isen er så blank som du kan få den. Vi som går på både ski og turskøyter, har sjeldent flotte forhold i Marka nå. Bildet er tatt ved Rumpa/Vesleflåtan.
Se på bildetDet er 21. januar, og det ser vårlig ut ved Vesleflåtan. Sol, vind og varmt, og jeg hadde tippet april. Lett å hente kaffevann i det minste.
Se på bildetPølser og ostesmørbrød er norsk tradisjonsmat på turer i Marka. Vintersolen speiler seg svakt i den flotte isen på Vesleflåtan.
Se på bildetTurskøytløping gir nye vinkler, og her har jeg også fått med det artige båthuset i bakgrunnen. Dette kan også ses fra løype 97 til Langtjern.
Se på bildetDet er den perfekte dagen for turskøyter over lenger strekninger i Marka i dag. Sola varmer godt, og bålet er klart for pølsegrilling. Norsk turtradisjon på sitt beste, selv om påskestemning i januar føles litt rart.
Se på bildetIkke lett å kjøre opp løyper med lite snø, og is som har vært/er veldig variabel. Vi ser det berømte båthuset, som alle på turskøyter må ta bilde, av i bakgrunnen.
Se på bildetDet er mye vannføring i Marka, og Loka-oset er sjeldent så åpent i januar slik som nå. Ha nødvendig utstyr og kompetanse om du skal ut på isen.
Se på bildetVi lurte på om det var åpent vann her. Jarle kastet en snøball, og det stemte. Ikke bare overvann, nei. Husk nødvendig utstyr og kompetanse ved ferdsel på isen.
Se på bildetGrønn vinter og lagdelt is i kombo med manglende snø, gjør at det ikke er mulig å kjøre disse løypene. Men skøyter er tingen i dag.
Se på bildetAlle som går på turskøyter, må bortom båthuset ved Vesleflåtan for å ta det obligatoriske bildet her. Husk nødvendig utstyr og kompetanse ved ferdsel på isen.
Se på bildetBål og turskøyter i Marka hører sammen. Vi er litt våte etter regnet, så greit med litt varme, selv om det er plussgrader.
Se på bildetDet er i ferd med å bli flotte forhold for skøyter i Marka, Vesleflåtan er intet unntak. Ruglete is og overvann, men det har i det minste sluttet å regne.
Se på bildetKjell i god driv på trugene over Vesleflåtan. Påskestemning og flott, klart vær. Like ved løype 462. Vi hadde hatt -23 grader om natta.
Se på bildetDet er ikke løypestikk på Vesleflåtan, så sporet vandre litt hit og dit. Mangelen på stikk gjør at det føles litt mer villmark. Sol og flotte forhold.
Se på bildetVi våknet til klart fint vær. Det hadde vært 22,9 kuldegrader på natta, men heldigvis hjelper det å ligge i telt. Jeg hadde en ekte vintersovepose, men sønnen som heldigvis er varm av seg, hadde en vår-sommer-høst sovepose. Men ingen frøs. Vi er på vei til Stryken på truger. Du ser løypekrysset i bakgrunnen.
Se på bildetLav vintersol. Ser du nøye etter mellom trærne, ser du faktisk teltet vi overnattet i, og Kjell som holder armene i været.
Se på bildetVi krysset Nordmarka med truger på beina. Første overnatting var ved Vesleflåtan, der løype 462 og løype 97 møtes og går sammen. Flott solnedgang, men dette er kjent som et kuldehull. Ikke visste vi at det skulle bli minus 22,9 grader den natta pga. klarværet. Her er teltet akkurat satt opp på den lille holmen ved løypekrysset.
Se på bildetEgentlig er bildet litt juks, tok det slik at løypa akkurat ikke ble med, men følelsen av gå her på Vesleflåtan, var slik som på bildet - en drøm. Vi ser opp mot Gråberget.
Se på bildetHer er det delvis åpent vann, med sterk strøm. Det er nok fristende å ta snarveien over Vesleflåtan og Loka for å spare noen meter hvis du skal til Løvlia, men det er ikke veldig lurt å gå på ukjent og svak is med ski. Heldigvis så vi ingen spor etter dette.
Se på bildetDet er kjørt opp doble spor ved Vesleflåtan. Det har vært mye trafikk i løypa, og det flotte været har nok bidratt til det.
Se på bildetMellom Hoffarts kanal og nordenden av Loka er det en smal landtunge. På bildet er elveinnløpet i venstre side av bildet, mens utløpet til Vesleflåtan er i høyre side. I dette området, og også i stor grad ellers, er Loka grunt og sivbevokst, med flytetorv og store steiner. Isen hadde nå gått på alle vannene, men det var fortsatt såpass mye snø igjen i terrenget at det var mindre gangbart. På veiene fra Damtjern var det tørt og fint, mens Spålsveien og anleggsveien til Hauken fortsatt for det meste var dekket av løypepreparert snø.
Se på bildetI elva mellom Storflåtan og Vesleflåtan trives fossekallen, og denne dagen var et par i full aktivitet i området ved Hoffarts kanal. Den ene dykket etter føde, mens den andre holdt vakt og passet på den uvedkommende i krattet på elvebredden. Her har fruen (?, eggsvanger?) akkurat gjort unna sin tørn, mens mannen dykker rett nedstrøms steinen. Og slik holdt de på så lenge de følte at fotografen var utenfor deres intoleranseradius, men at han fortsatt var en trussel. Intoleranseradien var nå vesentlig større enn vinterstid.
Se på bildetI 1956 anla skogbestyrer Hoffart hos Løvenskiold-Vækerø en kanal for å lede tømmeret direkte fra Storflåtan til Vesleflåtan uten å gå innom Loka, se bilde nr. 20041. Nå er det stedvis bare rester igjen av skåveggene, og elva har laget seg et nytt innløp i Loka litt lenger mot øst enn det opprinnelige.
Se på bildetScooteren hadde ikke kjørt spor over Vesleflåtean i dag, men antagelig i går. Det gikk likevel fint å gå her, etter at både Damtjern og Storflåtan var krysset. Ferden fortsatte så videre nordover.
Se på bildetVed Pjåkavelta er det på mange kart merket av en bygning, som viste seg å være et båthus. Ganske værslitt, men nok av nyere dato enn prammen på bilde nr. 26113.
Se på bildetPjåkavelta er vika nordøst for Furutangen. Her hadde gården Pjåka lager for tømmeret som skulle fløtes til Hauken og videre mot Sørkedalen. Nå er det ingen spor etter denne aktiviteten, kanskje bortsett fra denne nokså store og flatbunnete prammen. Rett ved denne er det også et båthus, se bilde nr. 26114, men det er nok av nyere dato.
Se på bildetFurutangen i Vesleflåtan kjennetegnes av to høye furuer i kors. I bakgrunnen her, syd for enden av Hauken, ligger den karakteristiske åsen Tupperen (533 moh.), som også er synlig fra mesteparten av Storflåtans nordside.
Se på bildetBildet viser Loka sett fra nordbredden. Vinterstid, med snø og lav vannstand, er alle småøyene godt synlige. Det er påfallende hvordan lyset skiftet fra litt gyllent til mer kaldt og blått i løpet av noen få minutter. Men det virket som om at temperaturen også sank følbart samtidig.
Se på bildetDette er utløpet fra Loka, og stryket der fossekallen på bilde nr. 24853 ble fotografert. Sommerbildet, bilde nr. 20034, er tatt fra omtrent samme sted, men da var vannstanden høyere.
Se på bildetSiden den grunne elva fra Storflåtan er helt åpen fra Flåtademningen og ut i Vesleflåtan, er den et paradis for fossekallene vinterstid. Jeg observerte sannsynligvis fire individer på turen langs elva, to øverst nær Storflåtan, og to her i stryket ved Lokademningen. De var i hektisk aktivitet, dykket og «fløy» i vannet, snappet luft, og dykket igjen. Men av og til tok de en tre-fire sekunders pause for å komme seg igjen og skaffe seg oversikt, og da gikk det an å sikte seg inn på dem. Men avstanden ble i lengste laget, de har en ganske stor intoleransesirkel.
Se på bildetBilde nr. 20035 viser Lokedemningen sommerstid. Etter kuldeperioder vinterstid skulle man kanskje vente seg at det frøs til her, med Loka som reservoar og ganske liten vannføring. Men vannet kommer fra bunnluka i Flåtademningen, se bilde nr. 24857, og tar snarturen langs nordbredden av grunne Loka i stedet for å blande seg med vannet i Loka. Kartet i Markadatabasen er feil her, løpet deler seg før Loka, og vannføringen i Skogbestyrer Hoffarts kanal, se bilde nr. 20041, er minimal vinterstid, så den er helt frosset til.
Se på bildetBildene i Markadatabasen viser at Vesleflåtan nok er mye mer besøkt og fotografert vinterstid enn når det er bart på bakken. Men også i den bare årstid er det god grunn til å ta turen hit og oppleve et flatt landskap som er nokså forskjellig fra resten av Marka.
Se på bildetMellom Loka og Vesleflåtan ble det allerede på Peder Ankers tid (rundt år 1800) bygget en steindemning for å demme opp Loka slik at tømmeret kunne fløtes videre til Vesleflåtan. På begge sider av elveløpet er det fortsatt spor etter denne. På høyre side av demningen sees også utløpet av skogbestyrer Hoffarts kanal. Kjentmannspost 2002-2004.
Se på bildetVannet Loka ligger i et flatt myrlandskap, Vannet selv ser også ganske grunt ut, med siv og småøyer. Et stille og pent sted i ettermiddagssolen.
Se på bildetVannet Loka med «halen» Rundtjern ligger mindre enn en meter høyere enn Vesleflåtan, og ser på kartet ut som en lang utstikker av denne. Tømmeret måtte oprinnelig innom her før det kunne fløtes videre til Vesleflåtan.
Se på bildetDenne kanalen ble bygget på initiativ fra skogbestyrer Hoffart hos Løvenskiold-Vækerø under en streik i 1956. Den forbandt Storflåtan direkte med Vesleflåtan slik at tømmeret kunne fløtes uten å ta mellomfløten om Loka. Skåveggene er bygget av impregnerte materialer fra Skottarenna, som falt sammen under snøvinteren 1950-51.
Se på bildetFotografen har blitt fortalt at det finnes Fossekall ved utløpet av Storflåtan/innoset til Vesleflåtan. Og her mener jeg vi har beviset. En sky liten kar dette. Ren flaks at det ble et bilde.
Se på bildetDet er mye vann å se når utsikten endelig åpner seg mot Vesleflåtan (nærmest) og Storflåtan (lengst til venstre). Et vakkert panorama på vei gjennom Kuvelia.
Se på bildetSelv om det var kaldt og litt trått føre over Vesleflåtan i dag, var det en fin opplevelse å gå i scootersporet i retning Svarten.
Se på bildetLiker du småløyper kan vi anbefale denne scooterløypa over Vesleflåtan. Den tar av østover rett nord for broen mellom Stor- og Vesleflåtan. I bakgrunnen til høyre sees Oppkuven.
Se på bildetDet ble en flott tur gjennom Marka fra Mylla til Frognerseteren denne lørdagen uken etter påske. Myrer, bekker og vann er i ferd med å gå opp, men det var uproblematisk her ved bekken ved Aurtjern syd for Storflåtan.
Se på bildetVi er ved utløpet av elva fra Storflåtan og ser sørover mot Vesleflåtan. Her går scooterløypa fra Storflåtan ut på Vesleflåtan et av de vakreste vannene i Marka. Og her ved utløpet er det ekstra idyllisk på senvinteren og vi har mange ganger iaktatt fossekallen her som kan dukke under vannet lenge før den dukker opp igjen lenger bort. Fossekallen er vår nasjonalfugl og trives her ved utløpet til Vesleflåtan og det samme gjør vi denne vakre påskeaften.
Se på bildetVed stor vannføring er det mulig å padle elveløpet fra Storflåtan ned i Vesleflåtan
Se på bildetFra dammen på Vesleflåtan. Hauken ligger rett bak kraftlinjen i bakgrunnen.
Se på bildetTil høyre i bildet ses den gamle tømmerrenna fra Vesleflåtan til Svarten.
Se på bildetUtsyn mot Vesleflåtan på veien nedenfor Skottehøgda. Mektig parti fra de midtre deler av Nordmarka. Mye og "urørt skog omkranser vannet. Dette gjør det litt stolt ...
Se på bildet49 bilder vist.