Ukens turtips: En leken løype til Sørsetra

Det finnes flere løyper å velge mellom dersom du skal gå fra Sollihøgda til Sørsetra. Toresplassløypa er den aller morsomste.

Tekst og foto: Christine Amdam

Publisert 08.02.2020

Værmeldingen viste at varmegradene og skyene skulle komme tilbake kvelden før vi skulle ut for å lage ukens tur. Det er fortsatt hvitt på bakken når jeg titter ut av soveromsvinduet på morgenen. I bilen på vei til Sollihøgda viser temperaturmåleren kuldegrader, og jaggu er ikke himmelen blå også. Det skulle vise seg at yr tok feil denne dagen, hverken skyene eller varmegradene viste seg fram.

Djupdalveien

Vi starter turen på Høymyr ved Sollihøgda. På sletta rett ved parkeringsplassen gjør de rødkledde skiskoleinstruktørene klar til storinnrykk av barn. Hindre, kubjeller og porter settes opp. Men vi tar til høyre og skal innover i Marka. Vi har sjekket iMarka-appen, og ser at det lyser grønt på Djupdalsveien. Sporene i Linjeløypa og Toresplassløypa ble preppet dagen før, og holder seg godt står det i føremeldingen. Men de nypreparerte cordfløyelssporene blir for fristende. Og vi angrer ikke på det valget. Sporene er akkurat passe faste og akkurat passe myke, og vi flyter av gårde nedover bakkene til Djupdalen. Det er tidlig på morgenen og et vakkert lys. Denne dagen skal vi ikke sette nye rekorder, vi skal nyte naturen, det fine været og de flotte forholdene. Det er faktisk ikke mange dager denne vinteren man har fått oppleve slike forhold. Bruset fra elven nede i dalen lyder magisk i ørene, og det er så deilig å kjenne at man blir kald i kinnene.

Silkeføre på Djupdalsveien tidlig februar 2020.

Snø på trærne i dalen

Nede i dalen er det ekstra vakkert, og det svir i ansiktet. Her er det masse snø på trærne. Vi begynner på stigningen og fortsetter i et akkurat passe tempo for oss. Vi vil ikke bli for svette, men ikke miste flyten. Det er så flotte forhold at vi ikke behøver å gå fiskeben en eneste gang. Festet er upåklagelig. Når vi kommer på toppen av bakkene møter vi løypa som har gått over Toresplassen. De siste to kilometerne til Sørsetra er mer lekne. Med smalere løype, svinger og mer opp og ned. Plutselig åpner løypa seg opp og vi ser de første hyttene som ligger i nærheten av Sørsetra. Vi krysser en vei, og kommer til løypekrysset der Linjeløypa kommer. Her står en gjeng spreke ungdommer fra NTG Seiling som har skidag. De smiler fra øre til øre.

Suppeonsdag

Vi fortsetter opp den siste bakken til Sørsetra. Det er onsdag og da serverer de suppe fra 12-20. Perfekt som lunsj, eller skitur og middag etter jobb. Det er fortsatt et par timer til markastuen åpner, så vi får ikke smakt på suppen denne dagen. Hadde vi ikke hatt møter å rekke i byen hadde vi fortsatt turen videre. Bare et par kilometer etter Sørsetra ligger Finneflakseter med vakker utsikt. Ikke lenge etter det kommer Kleivstua. Ønsker du en skikkelig langtur kan du fortsette til Løvlia.

Nydelig utsikt på platået foran Sørsetra. Er du heldig får du også oppleve solen.

Sørsetra ligger nydelig til på Krokskogen og er et populært turmål.

Lang markahistorie ved Toresplassen

Vi suser ned bakken uten å måtte ploge. Vi fortsetter tilbake samme veien som vi kom, men etter et par kilometer velger vi nå å ta rett frem og velger løypa over Toresplassen tilbake. Selv om det ikke er nypreparert er forholdene nydelige også her. Denne løypa har en helt annen profil. Ned en bakke, opp en bakke, rundt en sving og ut i fiskeben. Det er lekent, variert og lekkert. Solen titter frem og treffer oss i ansiktet. Etter en stund dukker det opp noen flotte bygninger på høyre hånd. Vi blir nysgjerrig på hva dette er. Vimpelen vaier i vinden på hovedhuset, og vi skal ikke gå mange meter før vi får svaret. Der møter vi nemlig en mann som står og speider mot bygningene. I en utvasket rød Skiforeningen-anorakk og Skiforeningens lue, ser han ut som en ekte markatraver.

– Det er Toresplassen dere ser der, forteller Bjørn Frodahl.

Ned en bakke, opp en bakke, rundt en sving og ut i fiskeben.

Bjørn Frodahl har vokst opp på Toresplassen. Hans far var ansvarlig for skogområdene. Han gir oss litt lokalkunnskap.

Toresplassen var en av de første og største plassene som ble ryddet av finner, rundt år 1650. Toresplassen ble i 1870 kjøpt av hoffjegermester Fearnley, og har siden vært i familien Fearnley/Astrups eie. Familien har i dag selskapsarrangementer på gården. Det går skogsbilvei fra Toresplassen til Sollihøgda.

– Jeg vokste opp her selv, så denne skogen kjenner jeg ut og inn, sier Frodahl som beskriver seg selv som en skaugutt.

Silkeføre

Vi takker for praten og fortsetter de siste tre kilometerne tilbake til Høymyr. Vi får utsikt over Toresplasstjern og etterhvert flater løypa ut. Vi kan sette opp farten og nyter at det tross alt er silkeføre.

Tilbake på Høymyr har skiskoleområdet fylt seg opp med barn, og det er mange biler på parkeringen. Det er vanskelig å forstå at det er en helt vanlig arbeidsdag.