På trolljakt i Holmenkollen

Bli med på en morsom trolltur rundt nasjonalanlegget i Holmenkollen og i Skimuseet. 

Tekst og foto: Silja Axelsen

Publisert 01.07.2022

I de norske eventyrene er naturen fylt av magi og overnaturlige vesener. Vetter og troll gjemmer seg under stein, inne i fjell og i dype skoger. Det finnes naturligvis også troll i byen - og særlig mange i Holmenkollen!

Trollturen er en én kilometer lang tur rundt Holmenkollen nasjonalanlegg med start og slutt ved Skimuseet. Kart finner du nederst i saken. Ved et par anledninger krysses rulleskiløypa, da er det lurt å være oppmerksom på rulleskiløpere, som kan komme i stor fart. 

1. Hunden Troll

Første stopp på turen er ikke et troll, men en hund. Ovenfor langrennsarenaen i Holmenkollen står en statue av kong Olav på skitur med favoritthunden Troll.

2. Kollentrollet

Det første ordentlige trollet sitter forstenet på Gratishaugen med utsikt til hoppet.Trollet heter Kollentrollet, og er tegnet av kunstneren Nils Aas. Med en vekt på 107 tonn og 6,5 meters høyde, innfrir det eventyrenes beskrivelse av troll som både store og tunge.

Det finnes flere fortellinger om hvordan Kollentrollet havnet på Gratishaugen. Den mest virkelighetsnære forklaringen, og den minst spennende, er at skulpturen var en gave til Oslo kommune fra J.M. Stenersen forlag i forbindelse med hovedstadens 1000-årsjubileum.

En annen er fortellingen om at trollet reiste til hovedstaden på prinsessejakt. Han gikk om natten og sov om dagen, for troll tåler jo som kjent dårlig sollyset. Trollet hadde gjort en avtale med Dovregubben om at han, og andre trollvenner, skulle rope når han kunne komme frem fra gjemmestedet sitt. Dessverre kjente ikke trollet til Holmenkollsøndagen og det berømmelige Kollenbrølet. Kollenbrølet han våknet opp til var, til forveksling, likt Dovregubbens veldige brøl. Trollet snublet ut i sola, og har siden stått forstenet på Gratishaugen.

holmenkolltroll.jpg

3. VM-elgen

I passende avstand, og på andre siden av veien på Lille Gratishaugen, står et VM-elgen som trollet har selskap av i skogen. Elgen i tre er også tegnet av Nils Aas, og var maskot for ski-VM i 1982. Elgen ble også svært populær i en mykere og mindre versjon for barna­ – en riktig koseelg.

elg.jpg

4. Blåkollen og Skimuseet

Når runden rundt anlegget er tilbakelagt, er Skimuseet og Blåkollen neste stopp. 

I det området vi kaller heislobbyen, står pop up-utstillingen «Holmenkolltrollet på nye eventyr». Tittelen er hentet fra en fargeleggingsserie fra 1940-tallet av Leif Henstad. Her blir vi kjent med Holmenkolltrollet, Ekebergtrollet og Kolsåstrollet, som reiser rundt i Oslo og er turister i egen by.

Fra å være skumle og lumske skapninger som fantes ute i naturen, tok trollene i løpet av 1900-tallet skrittet ut av skogen og inn i byen. Nå er de blitt til hyggelige og litt rare vesener med mykt hår og sympatiske trekk. I dag har trollet en særegen rolle som både suvenir og samleobjekt.

sammensatt–troll.jpg

Blåkollen

Siste stopp på trollturen er tåketrollenes tilholdssted i Holmenkollen. Godt skjult for sollyset, innerst i Skimuseet, finnes Blåkollen. Her bor tåketrollene Skodde og Sky.

Tåketrollene er ansvarlige for den berømte Kollentåka som stanser store hoppkonkurranser og tåkelegger utsikten for tilreisende fra fjern og nær.

Blåkollen er fylt av huler og gjemmesteder for små mennesker, nisser og troll. Her kan man skli ned en miniversjon av holmenkollenhoppet, leke eller sette seg ned og lese eventyret om Tåketrollene. Bøkene er skrevet av Gudny Ingebjørg Hagen.

Blakollen.jpg

Bilde fra Blåkollen. Foto og 3D-scan: Nuno Olim

Har du ikke vært i Blåkollen før? I denne 3D-versjonen av utstillingen, kan du få en smakebit på hva som venter barna.

Et stort kart over trollturen kan du laste ned her.

kart

Trolltur: Turen begynner og slutter ved Skimuseet og går med klokken rundt anlegget. Rulleskiløypen krysses et par ganger - vær obs på at rulleskiløperne kan komme i stor fart. Kart: Ole Listuen

Samarbeidspartnere