Takk for turen!

Etter seks år som generalsekretær, går mitt spor videre mot nye utfordringer.

Tekst: Erik Eide

Publisert 15.12.2021

Da jeg ble ansatt i juni 2015 fikk jeg det klassiske lederspørsmålet: Hva har du endret etter 100 dager? Jeg trengte ikke lang betenkningstid for å svare: Da har jeg endret minst mulig! Til det var respekten for den ærverdige foreningen for stor. Men å sitte stille duger ikke i en verden der så mye er i forandring. Det er et ansvar å ta vare på alt som virker, og kontinuerlig justere det meste annet. Etter hvert ble behovet for utvikling tydeligere enn frykten for endring. Derfra har vi tatt viktige grep knyttet til strategi, prioriteringer, organisasjonen, kommunikasjon og digitale tjenester.

Tre barn, én mann i skog.

Friluftsglede: Erik Eide på tur med elever fra Jeriko skole i Østmarka i september 2021. Foto: Trine Rom Giving

Vi har tatt beslutninger med store, positive konsekvenser for Skiforeningen. Ett eksempel er avvikling av eierskapet i Holmenkollen skifestival. Skiforeningen arrangerte de første Holmenkollrennene allerede i 1892. Mange opplevde nok derfor beslutningen høsten 2018 som et brudd med en viktig del av Skiforeningens historie. Det gjorde ikke beslutningen mindre riktig. Den viktigste begrunnelsen var at Skiforeningen skal og må bruke ressursene der de er mest verdt og på det viktigste for medlemmene: I Marka, for hverdagsidretten, for et allsidig helårs friluftsliv.  
 
Jeg har lyst til å trekke frem noe av det jeg vil huske fra min tid i Skiforeningen.

Medlemmene. Det er kort vei mellom administrasjonen og medlemmene, og både ris og ros glir ufiltrert inn til Skiforeningens hus. Det er jeg glad for! Dette skjerper oss hver dag. Lojale medlemmer, som det blir stadig flere av, er foreningens fundament - Skiforeningen henter sin legitimitet og gjennomslagskraft fra medlemmene.   
 
Dugnadsånden. Hundrevis av frivillige sikrer at arrangementer kan gjennomføres, at skiløypene i Marka er klare til vinteren, at de minste stables på beina i løypa på Barnas Holmenkolldag, at ferske skigåere får smørehjelp før skituren. Heldigvis har frivilligheten også en egenverdi for den enkelte, og det gjør arbeidet ekstra viktig. 
 
Alle ansatte i Skiforeningen. Kulturen i Skiforeningen er transparent, delende og lærende. Alle ansatte er her for det positive vi utretter, og står på langt mer enn vi kan forvente. Drivende dyktige mennesker, som tar initiativ og forventer utfordringer, og som leverer på best mulig måte hver eneste dag.  

En takk til gode støttespillere: Fra innvielsen av en ny løypemaskin i Nittedal -  takket være støtte fra Klaveness Marine. Foto: Christian Haukeli

Fintfolk. Nitidige forberedelser ble kronet med den vakreste vinterdagen i hele 2018, da William og Kate, hertugen og hertuginnen av Cambridge, besøkte Norge. Unge hoppere i Holmenkollen og glade barn med anorakk ved Øvresetertjern. Bedre kunne det ikke blitt for noen av de involverte. Det var kvelden jeg lærte at «Bord 8» på Slottet ikke var i en anonym krok, der en kan lene seg tilbake og observere det hele. Tvert imot er det selve H.M. Kongens bord. En opplevelse like overraskende, som fantastisk. 

Barn på ski. Barnas skiskole, Barnas Holmenkolldag og inkluderingsprosjektet Friluftsglede. Skiforeningens innsats for å gi barn både opplæring og opplevelser, er like omfattende som den er viktig. Dette er de menneskene som skal få fine opplevelser ute, og som kommer til å sikre skikulturen vår. 
 
Marka. 14. mars 2019 var det sol, fem kuldegrader og 40 centimeter nysnø på Krokskogen. Den dagen kjørte jeg scooter og satte spor sammen med min kollega, løypebas Dag Skruklien. En arbeidsdag jeg aldri vil glemme. Engasjementet for og bruken av Marka er helt enormt. Skiforeningens rolle for tilretteleggingen i Marka er avgjørende viktig. Takket være et godt samarbeid med andre organisasjoner, kommuner og ikke minst grunneiere, har 1,5 millioner mennesker på Østlandet helt unike friluftslivsmuligheter nær der de bor.

Varierte arbeidsdager: Løypebas for én dag på Krokskogen.  

Markastuene. De fineste turmål år etter år, med arbeidsomme drivere som står på under alle forhold. Øyungsbua, som har blitt så populær. Etter hvert Trantjern, som blir den første store stua i Skiforeningen siden Vangen i 1966. Den kommer til å bli fantastisk! 
 
Støttespillere. Rundt Skiforeningens finnes et mylder av ressurser og venner. Uten disse ville Skiforeningen, ski-Norge og nasjonalsporten vært fattigere. Uten disse ville arrangementene vært mindre spennende, utstyret og eiendommene våre i dårligere forfatning. For eksempel er alle de 12 løypemaskinene vi har anskaffet de siste 6 årene gavefinansiert. Tusen takk! 
 
Holmenkollen. Et ikon, en attraksjon og en helårs destinasjon for turister og aktive. Et symbol på det fineste vi har her i landet, og arena for viktige øyeblikk i vår felles skihistorie. Holmenkollen rommer alt. Her møtes fortid og nåtid, eliteidrett og hverdagsidrett, sport og kultur. Det gjør arenaen unik også i internasjonal sammenheng. Skiforeningen skal ha en sentral rolle i Holmenkollen også i fremtiden. 

Rød løper: Dronning Sonja ønskes velkommen til Holmenkollen av Åslaug Midtdal, daglig leder i Skimuseet, og Erik Eide. Foto: Silja Axelsen

Korona. Pandemien har gjort Marka, og dermed Skiforeningen, enda viktigere for enda flere. Et totalt fravær av turister i Skimuseet og Holmenkollen har vært tilsvarende utfordrende for økonomien. Vi har vært gjennom omstilling og permitteringer og mottatt krisestøtte.

Jeg er mektig imponert over hva menneskene i Skiforeningen har fått til under så krevende betingelser, og at humøret er så godt. Det er mange som fortjener en takk for at foreningen fremdeles står støtt, og er i posisjon til å gi medlemmene det de forventer også denne vinteren. 

Tusen takk for turen alle sammen. Vi sees i Marka! 

Samarbeidspartnere