Sykkel­eldoradoet Marka

Start sykkelsesongen i Marka.

Tekst: Magnus Nyløkken Foto: Christian Haukeli

Publisert 23.04.2020

Marka er et sykkelparadis med tusenvis av kilometer med skogsbilveier som innbyr til flotte sykkelopplevelser. Langt unna tungt trafikkerte veier og konflikter mellom bilister og syklister. I Marka er det en helt annen ro langs veiene der de slynger seg innover. Riktignok er det nyttekjøring på skogsbilveiene i Marka også, men så lenge man tar hensyn til hverandre og avpasser farten etter forholdene, er det stort sett bare myggen du har å frykte.

Skiforeningen har samlet hundrevis av sykkelturer for deg. Uansett om du ønsker tips til en kort eller lang sykkeltur, vil du her finne noe som passer for deg og ditt turfølge.

Skiforeningen viser vei i Marka

Skiforeningen har over 3000 markaskilt som viser vei på skiløypene om vinteren. Men visste du at Skiforeningen også har nærmere 1000 sykkelskilt i Marka? Vi vet at våre medlemmer trives i Marka hele året, og legger derfor også til rette for både sykkel- og fotturer i Marka.

Ved hjelp av iMarka-appen får du oversikt over sykkelrutene i Oslomarka og områdene rundt. Appen inneholder også nyttig informasjon om ulike steder i Marka, og åpningstider på serveringssteder.

Last ned iMarka-appen her

Gode sykkelmuligheter flere steder

Våren er her og skogsbilveiene i Marka er nå i ferd med å tørke opp. Det fine været den siste tiden har gjort at mange skogsbilveier som har vært brøytet i vinter nå er helt bare. Der er det nå fine sykkelforhold. Vi gjør deg oppmerksom på at i enkelte skyggepartier vil det fortsatt kunne være noe fuktig. På skogsbilveier hvor det har vært skiløyper i vinter kan det ligge noe snø og is flere steder. Se Løvenskiold sitt brøytekart for de veiene som har vært brøytet i vinter her.

Veiviser: Skiforeningen viser vei i Marka hele året.

Sykkelvettreglene

1. Bidra til trivsel og trygghet i Marka. Vær positiv, oppmerksom og hensynsfull overfor alle brukere.
  2. Bruk hjelm, hansker, ringeklokke og lys. Sjekk sykkelen før turen. Ta med verktøy og lappesaker.
  3. Avpass fart og kjøring etter egne ferdigheter, turveiens vanskelighetsgrad, føreforhold og antall folk på turveiene.
  4. Sykle slik at du unngår at folk blir skremt og føler seg utrygge.
  5. Senk farten der turvei eller sti er uoversiktlig, svingete eller bratt. Husk at det også er biltrafikk i Marka.
  6. Varsle med ringeklokke og brems ned i god tid før du passerer andre.
  7. Brems ned til gangfart når du møter barn, eldre, funksjonshemmede, hunder og hester.
  8. Unngå å sykle i for store grupper.
  9. Legg turen til nye spennende steder. Unngå de mest brukte utfartsstedene, særlig i helgene.
  10. Unngå å skade naturen ved stisykling. Vær varsom ved fuktige områder. Ikke lag bredere sti.

Ring 4 er åpen

Mange syklister kaller runden Maridalen – Kikut – Sørkedalen for Ring 4, og den har de senere årene blitt svært populær. Denne fine runden er nå helt fri for snø og is. Kikut holder åpent hver helg og alle røde dager i mai kl. 11:00–16:00. Her er det gode muligheter for å få en pust i bakken, og noe godt påfyll på turen. Les turbeskrivelse av Ring 4 her.

Mange muligheter

Sykkelglede er et nøkkelord når det gjelder sykling i Marka. Turen er målet, det handler ikke nødvendigvis om å komme fortest mulig fram. Vi oppfordrer til å ta hensyn, prøve nye veier og viktigst av alt: at du koser deg på tur! Ta en rast ved et fint vann eller nyt utsikten når du kommer opp i høyden.

Kanskje dette blir sommeren for nye sykkeleventyr i Marka?

Bjørnsjøen: Isen på Bjørnsjøen har nå smeltet, og en ny sesong er i emning.