Slik gjør du skiutstyret klart til sesongen

Skisesongen er rett rundt hjørnet. Da er det lurt å ha utstyret klart slik at du kan nyte de første nypreparerte skisporene. Her er vår guide til hvordan du gjør deg klar til vinteren.

Tekst: Elisabeth Uhlig-Nordølum Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 02.11.2021

Når det etterlengtede snødumpet endelig kommer er det veldig kjedelig dersom utstyret ikke er klart. Her er noen tips til hvordan du allerede nå kan gjøre klart skiutstyret ditt.

Rengjøring

Mange setter skiene i boden slik de er etter siste skitur på våren.
Da er følgende viktig: 

 • Skrap vekk alt klister og rens hele sålen med vanlig skirens.
 • Sørg for at all gammel smøring, smuss og støv er tatt vekk.
 • Finn festesonen. Det er i denne sonen du senere skal legge på festesmørning. Har du ikke markert opp festesonen fra før kan du enten få hjelp på en sportsbutikk, eller ta på deg skiene i stua. Finn et papirark som du kan la skli under skiene for å finne ut hvor skien ikke har kontakt med bakken. Det er festesonen.

TA VARE PÅ UTSTYRET: Med enkle grep gjennom sesongen varer skiutstyret ditt lenger. Foto: Christian Haukeli.

Rens og vedlikehold av felleski

Bruker du felleski trenger også fellene litt omsorg, både før og gjennom vinteren. Smuss og gammel skismøring fra løypa kan feste seg til fellene og påvirke effekten. For fellene finnes det egne renseprodukter for rens og vedlikehold av feller. Bruk f.eks. "Rode skincleaner", som påføres til rens med hjelp av papir eller fiberlene. Husk å rengjør fellene i i kjøreretning, forfra og bakover. I tillegg skal du impregnere fellene regelmessig for å ivareta kvaliteten og forhindre ising. Bruk f.eks. "Rode skiwax", som også gnis inn på samme måte som renseproduktet. Rens og impregner fellene regelmessig gjennom sesongen, slik forlenger du livslengden av fellene og sikrer feste-egenskapene. Glidsonen behandles deretter på samme måte som ved smøreski. 

Slik glider du skiene

Nå skal skiene med unntak av festesonen glides. Her har du to muligheter:

Med smørejern eller eventuelt et gammelt strykejern:

 • Drypp glideren tynt på skisålen og varm inn med jernet til glideren er fordelt jevnt over glidsonen. Ikke bruk for høy temperatur, riktig temperatur er ofte oppgitt på glideren. 
 • Varm inn glideren 2-3 ganger, la den kjøle av mellom hver gang.
  Skrap vekk glideren med en plastkrape (husk å skrape i kjøreretning.)
 • All overflødig glider skal tas vekk, slik at skisålen kommer til syne igjen.
 • Ta vekk ytterlige rester med en børste. Det finnes egne børster som er godt egnet til slikt

Uten smørejern:

 • Flytende glider, som påføres med en svamp (f.eks. Rode Liquid glide multigrad fluorfri.) 
 • Påfør, vent i 15 min, børst av med en myk børste.
Snødekt tre i Marka.

MARKAMAGI: Når vinteren melder sin ankomst er det greit å ha skiutstyret i orden. Foto: Christian Haukeli. 

Gjør skiene klare for festevoks

Tilbake til festesonen: Den rubbes opp med mykt sandpapir slik at festevoksen fester seg bedre. Legg så et lag med basevoks, som du også kan varme inn hvis du har mulighet. Da blir resultatet enda bedre. Deretter legger du på festevoks som vanlig. Legg gjerne 3-4 tynne lag i starten, som du korker godt ut etter hvert lag. Her kan du bruke en kaldere festevoks, eller den som passer til aktuelt føre. Nå har du ett grunnlag der du kan legge på dagens voks før du starter.

Generelle tips gjennom sesongen

Skiene bør glides av og til gjennom sesongen, uansett om man bruker smørejern eller flytende glider. Blir sålen grå er det en god indikasjon at den trenger litt glider.

Ved sesongslutt

Skiene har et lengre liv når man tar godt vare på dem. Rens skiene godt etter siste skitur, og legg på et lag med lagringsglider (eventuelt vanlig) som du lar være på skiene frem til neste sesong. Skiene er lettere å rense når klister og smuss er ferskt, og glideren beskytter sålen mot uttørking gjennom sommeren.

LYKKE TIL! 

Samarbeidspartnere