Veien til Bjørnsjøhelvete 

Målet er den kjente hengebroen over juvet, inni skogen. Her får du både sinnsro og spenning på en gang.

Tekst og foto: Camilla Melbye-Nørbech

Publisert 28.06.2021

Ukens turtips starter fra Sognsvann utfartsparkering. Turen går på grusvei, utenom stien inn mot Bjørnsjøhelvete som er én kilometer hver vei. Du kan enten gå hele turen til fots, eller sykle, og gå siste kilometeren inn i skogen mot Bjørnsjøhelvete på bena. Turen går langs østsiden av Sognsvann i vakre, irrgrønne omgivelser. Ved Svartkulp tar vi til høyre, og vi passerer Oslos geografiske midtpunkt ved sydenden av Nedre Blanksjø. Her finnes bord, benker og en kommunalt godkjent bålplass. Vi fortsetter videre innover, og oppover. Det er bare å forberede lårene på mye oppover, men desto morsommere blir det jo på tilbakeveien.  

DEMNINGEN: Husk å ta et lite stopp på demningen ved Skjersjødammen. Foto: Christine Amdam

Lytt etter bruset fra elva

Når vi nærmer oss starten på Skjærsjøen, ved Solbergfoss kraftverk, tar vi ned til høyre mot demningen. Det er ikke så godt skiltet når man kommer nedenfra Hammeren, så følg med på en vei ned til høyre før den lange, bratte bakken starter oppover i retning Ullevålseter. Demningen er et yndet sted for å ta bilder, det er rett og slett idyllisk her.  
 
Etter demningen sykler vi forbi et lite rødt hus, og når vi kommer ut på Nordmarksveien etter et par hundre meter tar vi til venstre. Her fortsetter vi videre et par kilometer, forbi Skjærsjøen og oppover bakkene igjen til vi kommer til en sti på venstre side. Stien går inn til venstre rett før vi kommer til krysset Nordmarksveien/Øyungsliveien. På kartet på Strava heter stien vi går inn på «Gamle Nordmarksvei». Etter ca. 700 meter går vi ned en relativt bratt skråning og følger stien til vi ser hengebroen – bruset fra elven kommer nærmere og nærmere.  

FRODIG STI: Dette er den bredeste delen av den én kilometer lange stien fra grusveien og ned til Bjørnsjøhelvete. Skogen er frodig på denne tiden av året. Foto: Christine Amdam

FIN TUR: Turen til Bjørnsjøhelvete er variert og fin. Selv om stien ned til hengebroen er bratt kan man ta med barn på turen. Kart: Ole Listuen.

ELVEBRUS: Lyden av bruset fra elva er ganske kraftig når man står på broa. Her oppover mot Bjørnsjøen. Foto: Christine Amdam

Spektakulær hengebro

Historien bak denne spektakulære hengebroen har opprinnelse fra etterkrigsårene. En hengebro ville spare arbeiderne, som bygget en ny kraftlinje her, for flere kilometer med gange og gjøre det enklere å frakte utstyr. Kravet var at den skulle tåle vekten av en mann og en hest. Broen sto ferdig i 1955 og var 22 meter lang. Navnet kommer fra tiden da man drev med tømmerfløting i vassdraget. Tømmer kilte seg ofte fast ved dette trange partiet av elva, som gjorde arbeidet til fløterne ekstra utfordrende. Derav fikk det navnet Bjørnsjøhelvete. Statnett rehabiliterte i 2020 hengebroen til moderne sikkerhetsmessig standard.  

BJØRNSJØHELVETE: Hengebroen over Bjørnsjøhelvete ble renovert i 2020. Den er stødig å gå på, men du får fortsatt sug i magen når du går over. Foto: Christine Amdam

Nyt lunsjen ved broa

Vi spiste lunsj på benken nede ved broen i trolske omgivelser, med godt oppmøte fra myggen – så husk myggspray! Vi klatrer oss oppover skråningen igjen og ut mot lysningen på grusveien hvor syklene står parkert. Det er bare å glede seg, for nå blir det en lang nedoverbakke! Vel nede ved demningen igjen legger vi turen innom Ullevålseter, det er tross alt skolebollens dag – en dag man ikke kan la gå forbi i stillhet. Det er verdt å ta turen innom for de gode skolebollene på en hvilken som helst vanlig dag også, forresten. 

ULLEVÅLSETER: Vi anbefaler å legge turen innom Ullevålseter på vei tilbake. De serverer både søtmat og saltmat. Foto: Christine Amdam

Herfra suser vi de drøye fem kilometerne ned mot Sognsvann igjen, en litt annen vei enn vi syklet opp. Et avkjølende bad i Sognsvann venter på oss ved veis ende.  
 
Hele turen er totalt ca. 19 kilometer. Man kan fint forlenge turen ved å sykle videre mot Bjørnholt for eksempel. For åpningstider sjekk her. 

Samarbeidspartnere