Her er oppskriften på den berømte Holmenkollen-vaffelen!

Prøv oppskriften på Holmenkollenvaffelen, som ble servert i hoppkafeen på 80- og 90-tallet.

Tekst: Trine Rom Giving Illustrasjonsfoto: Magnus Nyløkken

Publisert 25.03.2022

Vi kan vel trygt anta at markafolk er over gjennomsnittet glade i vafler. Nystekte hjerter med rømme, syltetøy, brunost eller ingenting på. Som nytes foran peisen etter en frisk dag på ski, i påskesolveggen på en markastue eller i Holmenkollen til utsikten over hovedstaden og Oslofjorden. 

 

Oppskrift

Denne vaffeloppskriften brukte vi i hoppkafeen i nettopp Holmenkollen på 1980- og 90-tallet. 

8 egg

4 dl sukker

3-4 ss rømme

1 l kefir

1,5 l helmelk

1 ss bakepuler

3 ss vaniljesukker

ca 200 g smeltet smør

2 kg hvetemel

5 ts kardemomme

Bland egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør og rømme. Ha i melk og kefir. Ha i det tørrre til slutt. Hvetemel etter behov. Ikke lag røren for tynn.

Den internasjonale vaffeldagen

I middelalderen feiret vi Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet. 

I Norge og Sverige ble denne dagen først feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler.

Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden.

Kilde: Opplsyningskontoret for brød og korn

Samarbeidspartnere