Disse aktivitetene gjør turen til en lek

Vi har ekstra god tid sammen nå, det må vi ta vare på og gjøre til noe fint! Bruk våren til å utforske nærmarka.

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 08.04.2020

Her er våre tips til morsomme aktiviteter som trigger barnas eventyrlyst og som skaper gode opplevelser for hele familien.

 

Spis middagen ute

Hva med å legge middagen ute i det fri, enten det er i nærmeste park, skogholt eller markastue? La barna bestemme - kanskje de vil grille pølser, lage pinnebrød, vafler eller pannekaker? Ta med noen grønnsaker i en liten boks, eller litt suppe på termos. Og ta med duk/teppe, bestikk og tallerkner - lag deres egen restaurant ute i det fri! Her får du tips til hva du kan lage.

Husk at det ikke er lov å fyre opp bål unntatt på anviste bålplasser i perioden 15. april til 15. september. Les mer om bålvett her.

 

På skattejakt etter påskeegget

En enkel, men morsom aktivitet er å leke skattejakt sammen. Nå i påsken er naturligvis påskeegget skatten. Gjem egget, la barna finne frem på skattekartet – som tar dem en runde i hagen eller i nærmarka.

 

Leker for hele familien

Aktivitetene på turen er morsomst når alle deltar.

Bladlek

Plukk flere ulike blader og samle dem i en lue eller en pose. Alle trekker et blad hver og så er det om å gjøre å finne treet med slike blader fortest mulig. 

Natursti


Legg inn morsomme oppgaver på turen, for eksempel: Finn tre ulike blomster, finn flest mulige ting som begynner på "S" eller "B" osv., finn et insekt som ikke er en maur, finn fem kongler, finn dyrespor. 

Spikking


Lær barna noen viktige spilleregler før dere setter igang. Når du spikker skal du sitte og holde god avstand til naboen. Spikk alltid fra deg, og bruk en kvass kniv. Husk å legg kniven i slira når du reiser deg. Ha plaster og forbindingssaker i nærheten. 

Se det store i det små

Naturen er barnas beste boltreplass. All aktivitet er moro og utfordrende. Klyving og klatring er bra for motorikk og balanse. Det gir mestring å komme til topps. Utforsk sprekker og huler – bor det troll der? Gjemsel er alltid like gøy, det samme er å lage barkebåt eller bare kaste pinner i bekken og se dem forsvinne nedover. 

Overnatte ute

Alle drømmer om fantastisk utsikt, mye plass og frihetsfølelse - hva er vel bedre enn å finne en fin leirplass og overnatte ute sammen? Enten du sover i telt eller under åpen himmel blir dette en opplevelse dere husker.

Og du trenger ikke å gå så langt. Første gang kan det holde å slå opp teltet i hagen. 

Les mer: Gå til køys mellom trærne.

 

Artikkelen er produsert med støtte fra Norsk Friluftsliv og Miljødirektoratet.

Telt i mørket.

Samarbeidspartnere