Barnas beste boltreplass

Tips til fine høstturer i Marka.

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 25.09.2019

Marka byr på uendelige muligheter for sykkel- og fotturer i høstferien. Fra korte og lange dagsturer til overnatting i telt eller på en stue. Markaturen kan enkelt skaleres etter form, tiden du har til rådighet, hvor du bor og hvem du har med deg. 

Vi har tatt en prat med Monica Flydal (43). Hun bor med mannen Richard og to barn på 5 og 9 år i Nittedal, og er ivrig markabruker hele året.

Flydal står bak bloggen Markablogg og instagramkontoen @markaglede. Hun ønsker å vise frem hvor enkelt det kan være å ha med barn på tur, og hvilket fantastisk utbytte de har av det.

– Marka er barnas beste lekeplass. Der får de løpt fra seg og får utforsket naturen. I skogen er det trær å klatre i, huler å utforske, bekker å plaske i og insekter og dyrespor å studere. De lærer å ta vare på naturen og å respektere både små og store skapninger, forteller hun. 

Familieturene varierer fra korte ettermiddagsturer en hverdag til lengre helgeturer med kano og overnatting.

BÅLKOS: Man trenger ikke gå langt eller være borte lenge for å tenne et bål. Kanskje det skal være målet for turen?

Barna må få utforske

Favorittområdet er helt klart nærmarka, som for dem er Nordmarka. Etter hvert som barna er blitt større, har familien Flydal utforsket mer og mer av Oslomarka, som Lillomarka, Romeriksåsene og Østmarka. De velger gjerne turmål der det er litt spennende terreng.

– Barn er en berikelse på tur. Dagsformen til barna varierer, og kanskje ble ikke været så bra som det var meldt. Vi prøver å komme oss ut når vi først har satt av dagen til tur og heller justere planene etter vær og form. Istedenfor å gå til målet vi planla, kan vi heller ta en tur til nærmeste bålplass og steke pannekaker. Eller ta en tur til andedammen og mate endene. Det er så klart ikke slik at det å være ute i naturen fjerner alle konflikter eller at barna aldri sutrer, men stort sett pleier humøret å bli mye bedre hos alle når vi er sammen ute, sier Flydal.

EN PUST I BAKKEN: Noe av det aller viktigste på turer med barn er pausene.

I skogen er det trær å klatre i, huler å utforske, bekker å plaske i og insekter og dyrespor å studere.

7 turtips fra Markaglede

Tekst og foto: Monica Flydal

Forbered mest mulig før turen

Det kan være lurt å ha en dagstursekk stående klar til neste tur. Pakk med nok snacks, mat og drikke, det er viktig å kose seg på tur. Involver barna på turplanene. Snakk om hva dere skal gjøre på turen, som at dere skal fiske, se etter dyrespor, gå på skattejakt, lage demning i bekken, lage pannekaker.

La barna få tid til å utforske på tur

I skogen finnes det trær å klatre i, huler å utforske, pinner å plukke, bekker å plaske i, insekter å studere. Ta deg tid til å være med du også.

Legg opp til turer med variert terreng

Vår erfaring er at barn blir mer motivert når terrenget er variert. Det gir dem utfordring og mestringsfølelse. Dersom de innimellom må klyve og klatre litt, er det helt topp.  Da glemmer de at det er slitsomt å gå, og vi kommer oss mye lenger av gårde.

La barna ta med venner på tur

Jo større barna blir, jo vanskeligere kan de bli å få med ut. La barna invitere med venner. Å dele gode naturopplevelser med venner er både hyggelig og kjekt. Ute må barna ta naturen i bruk når de leker. Felles opplevelser på tur gir dem også noe hyggelig å snakke om i etterkant.

Lek på tur

Lek og moro på tur skaper god stemning, og turgleden er mye lettere å finne hos barna dersom de får leke litt underveis! Ofte er det ikke så mye som skal til. Har man mulighet til å ta med noe på turen, kan en insektsboks, et forstørrelsesglass eller en spikkekniv gi mye moro. 

Pass på at barna også får gå først

Det gir dem god mestringsfølelse for barna å gå foran. Det er ikke gøy å bli liggende bak og hele tiden få høre at man må skynde seg. Med små barn tar ting tid, slik er det bare.

La barna bære sin egen sekk

Mange barn liker å bære sin egen sekk på tur, men pass på at den ikke blir for tung. For de minste barna kan det være stas nok å bare ha kosebamsen sin og en sjokolade i sekken.

La barna invitere med venner. Å dele gode naturopplevelser med venner er både hyggelig og kjekt.

Samarbeidspartnere