Sykkel

Slik justerer du girene på sykkelen

Når våren kommer og sykkelen tas frem må man ofte gå over girene. Gir-wiren på en sykkel vil alltid strekke seg noe ved bruk, og det er derfor nødvendig å justere girene med jevne mellomrom. Mange tror at girjustering er en komplisert affære som bare sykkelmekanikere kan gjøre, men i de fleste tilfeller er dette en justering du fint kan klare selv.  I denne filmen viser vi deg hvordan du kan justere girene på sykkelen.

Slik justerer du girene på sykkelen:

• Forsøker du å gire opp, og kjedet ikke følger med og du hører en knatrelyd, er gir-wiren for slakk og den må strammes.
  • Du strammer gir-wiren ved å skru på plastskruen som sitter ved girskifteren på styret eller ved inngangen til selve giret på bakhjulet.
  • Hold opp hjulet og før pedalene rundt med hånden slik at bakhjulet går rundt.
  • Skru på plastskruen til du hører at kjedet treffer et tannhjul uten noe knatrelyd, og kjedet går fint opp til neste gir.
  • Ikke overdriv når du skrur på plastskruen, skru en kvart omdreining om gangen.

Har du fortsatt har problemer med girene etter at du har forsøkt å justere de kan det være at det er på tide å bytte ut noen av slitedelene på sykkelen. Kransen, kjedet og drivverket på en sykkel slites ved mye bruk og må derfor byttes etter langvarig bruk. Dette bør du få sjekket ut og eventuelt byttet ut på et sykkelverksted.

Husk at du får rabbaterte priser hos G-sport, G-max og Intersport som medlem i Skiforeningen.