Det har vært en hektisk vår for Gøril Stav, leder for Friluftsglede på Grorud. Daglig har hun stått klar til å ta imot skoleklasser fra Oslo på 3. og 4. trinn som har meldt seg på til å bli med på en pedagogisk tur i friluft.
– Det har gått kjempefint, vi har hatt været med oss også, så det har vært strålende dager med blide unger, sier Gøril.
Friluftsglede er et tilbud i regi av Skiforeningen som gis til skoler hvor andelen elever med minoritetsbakgrunn er mer enn 62 prosent. Og i løpet av de ti siste årene har stadig flere benyttet seg av muligheten.
Mens det våren 2009 var knappe 70 deltakere, har det denne våren vært i overkant av 2000. Alle som deltar, har fått mulighet til å bli med på tur minst to ganger.
– Hovedmålet er å lære barna å bruke naturen. Når du bor i Oslo, har du skogen rundt deg alle steder, men dem som er i vår målgruppe, er kanskje dem som er minst vant til å bruke naturen, sier Stav og legger til:
– Det viktigste er å ha det gøy på turene, og at vi kan snike inn læring på den måten.
Fredag sist uke var det klart for siste runde før sommerferien. Klokken er halv ti om formiddagen når en buss med tre klasser på 3. trinn fra Nordtvet skole ruller inn på parkeringsplassen ved Badedammen på Grorud. De deles raskt inn i grupper som legger ut på hvert sitt eventyr.
Gørils gruppe går innover i skogen, men stopper flere ganger på veien. De gransker elgbæsj, en død og halvspist fugl, nedbrytere på falne trestammer, en due som hviler fredelig i et tre.
Alle barna har fått velge hvert sitt skogsnavn. De heter nå Hvitveis, Raske Ekorn og Hestedronningen. Gøril går under navnet Snøugle, mens medinstruktør Britt Krogsvold Andersen er Blåklokke. Skogsnavnene har ikke bare til hensikt å være morsomme, men også pedagogiske.
– Elevene har en rolle i klasserommet, og når de kommer hit, skal de få lov til å ha en helt annen rolle. Når de kommer ut i skogen, kan man oppdage helt nye egenskaper ved dem og de kan vise seg fra en annen side, forklarer Gøril.
Etter noen hundre meters gange på sti kommer gruppen fram til en liten, trang hule, der bare de aller minste klarer å ta seg gjennom. De som vil, får lov å prøve.
– Jeg måtte presse meg litt sammen fordi det var litt vanskelig å komme inn i hulen. Men det var ganske kult, egentlig, sier Luckas Rones (8).
Underveis smaker elevene på furuskudd og andre ting de finner i naturen.
– Vi spiste noen blader som var elgmat. Det smakte litt sur mandel, synes Luckas.
Ingeborg Bjørgå Nævdal (8) er enig i at maten smakte mandel og anbefaler å ikke tygge lenge.
Nicolai Sødal Kabanda (8) har på sin side spist litt på en kongle.
– Det smakte ikke godt, fastslår han.
Siste utfordring før lunsj er en bratt sti som leder opp til en bålplass. Flere av elevene synes stien er litt slitsom, men det smaker desto bedre med pause. Gøril mener det er viktig at turene er litt utfordrende, så lenge sikkerheten er ivaretatt og tilpasninger gjøres til de enkelte gruppene.
– Aktivitet og bruk av skogen er både fysisk og psykisk viktig. Så vi går på litt vanskelige steder, klatrer og går utenfor sti, så barna får brukt kroppen sin mer enn når de løper rundt på asfalten. Vi ser at mange har dårlig motorikk, sier hun.
– Den mentale biten handler om stillheten du får i skogen, sammenlignet med all støyen du får i livet ellers.
Litt støy blir det derimot etter lunsj når elevene skal leke «Knutemor». Sofie Uddeberg (8) får jobben med å løse floken som de andre har viklet seg inn i - nok en real utfordring.
Til høsten er det klart for nye runder med Friluftsglede, som arrangeres både på Grorud og Skullerud. Totalt har det siden 2009 vært over 10.000 deltakere på tilbudet, og flere skal det altså bli.
Også i høstferien blir det friluftsaktiviteter på Grorud og Skullerud i regi av Skiforeningen.