Friluftsglede

Friluftsglede på Skullerud

Vi var med ut når 4. klasse ved Rommen skole var med på vinterfriluftsglede i den varme vintersola på Skullerud. Det var lek på ski, fyring av bål og utforsking av alt det fantastiske naturen har å tilby.

Det er kjempegøy på ski!

Dette var svaret som gikk igjen da vi spurte barna om hvordan det var å være med på Vinterfriluftsglede.

Løype! Løype! Pass deg!

Ropte barna i kor, da de kastet seg nedover bakkene.  Det var knall og fall, men barna reiste seg opp igjen og fortsatte leken, gang etter gang. Denne dagen har barna fått være med på å bygge snøhule og borg, lage hopp, stå på “slalom” og masse lek på ski.

Svevende løve og barna suser nedover bakken.Svevende løve og barna suser nedover bakken. 

Aysha og Dhiviya jubler over skidagen!Aysha og Dhiviya jubler av skidagen!

Flyvende Flamme instruerer barna med innlevelse i hvordan man tar på seg ski.Flyvende flamme instruerer barna med innlevelse i hvordan man tar på seg ski.

“Åpner opp verdens største lekeplass”

Vi satte oss ned ved bålet og slo av en prat med instruktøren Cedric, som går under skogsnavnet Flyvende Flamme.

- Hvorfor er slike dager som dette så viktig for barna?

- Det åpner opp verdens største lekeplass. Barna blir kjent med snø som materiale som de for eksempel kan bygge med eller skli på. Det er veldig viktig å beholde naturkontakten vi har som barn, vi utvikler vaner vi kan plukke opp senere i livet. Målet er å gi barna en livsvarig friluftsglede året rundt.

- Hva er det viktigste dere gjør på dager som dette?

- Vi tilrettelegger for mange kule ting man kan gjøre ute. Lage snøhule, bygge borg, lage mat på bål. Vi har med oss alt av utstyr som er nødvendig for å lage en bra dag i skogen.

Ingeniørkunst - Snøhulegraving og bygging av borg.Snøhulegraving og bygging av borg. 

Den kommende hoppstjernen Iman tester hoppbakken.Hoppstjernen Iman tester hoppbakken.

Utradisjonell turmat - Baba Ghanoush

Baba Ghanoush, en tyrkisk rett, aubergine tilberedt på bålet.
Baba Ghanoush, en tyrkisk rett, aubergine tilberedt på bålet. 

Prosjektet Friluftsglede

Hvert år inviterer Skiforeningen Oslo-skoler med over 62 prosent elever med minoritetsbakgrunn til å delta i prosjektet Friluftsglede. Dette er et pedagogisk tilbud som går over to hovedsesonger, høst og vår. I 2018 er det også en egen dag på vinteren. I løpet av hver sesong aktiviseres over 2200 elever. Dyktige og engasjerte instruktører tar med klassene ut i skogen og lar elevene bli bedre kjent med naturen. Slike vinterdager, som denne på Skullerud, finansieres av Miljødirektoratet og gaver fra næringslivet. Dette året kom de viktigste bidragene fra Oslo Areal og Norsk Friluftsliv.

Lærer David ved Rommen skole er godt fornøyd med tilbudet. “Stjernetilbud!” sier han.  Sosial utjevning, det er et lavterskeltilbud. De får låne ski og støvler, noe som gjør at barna får prøve seg på ski. Han mener det er mye elevene tar med seg etter en slik dag ute i naturen. Både sosial læring, lærer om persepsjon, balanse og sosial samhørighet er noe han nevner. Det er lav terskel for å være med, og det er greit å falle mange ganger.

Representantene fra Oslo Areal er i full sving under vinterfriluftsglede. 

Representantene fra Oslo Areal er i full sving under “Vinter-friluftsglede”

Thanh Lam Vuong, Kristoffer Biller Selmer og Line Graff-Sponheim fra Oslo Areal er med på vinterdagen, for å se hva de har vært med å bidra til. Vi intervjuet Kristoffer i skiløypa.

- Hvorfor er det viktig for dere å støtte et slikt prosjekt?

- Vi tenker at det er noe som kommer barna til gode. Skiforeningen er en super organisasjon, hvor pengene går rett til målet, halvparten av pengene forsvinner ikke til administrasjonen. Disse pengene går uavkortet til barn i Oslo. Jeg må få skryte av Skiforeningen for at de legger til rette fra første stund, og stiller opp med alt av utstyr barna trenger.

- Hva synes dere om dagen?

- Helt super! At Skiforeningen kan fasilitere dette er bra. Det er givende å se mestringsfølelsen til barna, positiv energi!  

Samarbeidspartnere